Ξανά τα Βρασνά στην επικαιρότητα λόγω μεταναστευτικού (5 βίντεο)

Πριν από τρία χρόνια, στην κοινότητα των Βρασνών του νομού Θεσσαλονίκης, έμεναν πάνω από 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Τώρα, έχουν μείνει μόνο 200 και σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του δημάρχου Βόλβης, Διαμαντή Λιάμα, και αυτοί θα απομακρυνθούν τον Απρίλιο.

Οι συμβάσεις που είχε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) με ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων και ξενοδοχείων λήγουν στις 31 Μαρτίου και οι τοπικοί φορείς είναι κατηγορηματικοί: δεν πρόκειται να ανανεωθούν.


Ανασφάλεια, ρατσισμός ή δικαιολογημένη αγανάκτηση;

Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι, ιδιαίτερα το 2018, καταγράφηκε σωρεία διαρρήξεων και κλοπών στην περιοχή.

Γεγονός που δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιώσουμε από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, καθώς η συγχώνευση των αστυνομικών τμημάτων δεν δίνει δυνατότητα συγκρίσιμων στοιχείων.

Επίσης, ξενοδόχοι που δεν εντάχθηκαν στο πρόγραμμα του ΔΟΜ υποστηρίζουν ότι έχασαν τουρίστες, λόγω της αυξημένης παρουσίας προσφύγων/μεταναστών στις παραλίες.

Δεν λείπουν και αυτοί που υποστηρίζουν ότι είναι το πρόβλημα είναι «θέμα αισθητικής»:



Για οποιοδήποτε τηλεοπτικό συνεργείο είναι δύσκολο να κάνει γύρισμα στα Βρασνά.

Ο πρόεδρος ενός από τα σωματεία των ξενοδόχων που αντιτίθενται στην παρουσία προσφύγων /μεταναστών μας ξεκαθάρισε ότι δεν μιλάει στην κάμερα.

Στο ραντεβού που είχαμε κλείσει μαζί του εμφανίστηκαν κάτοικοι της περιοχής με επιθετικές διαθέσεις. Ένας εξ αυτών ακολουθούσε το συνεργείο του euronews και προειδοποιούσε τους κατοίκους να μη μιλήσουν στην κάμερα.

Χρειάστηκε να προειδοποιήσουμε ότι θα καλέσουμε την αστυνομία και να μετακινηθούμε στην Παραλία των Βρασνών για να ολοκληρώσουμε το ρεπορτάζ.

Αλληλεγγύη και οικονομικό όφελος

Στην Παραλία των Βρασνών και μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα συναντήσαμε και τους ξενοδόχους/ ιδιοκτήτες καταλυμάτων που μετέχουν στο πρόγραμμα του ΔΟΜ. Έχουν συστήσει ένα δικό τους σωματείο, στο οποίο πρόεδρος είναι ο Χρίστος Ζαχόπουλος.

Επιμένουν ότι η φιλοξενία προσφύγων/μεταναστών μπορεί να αποβεί επωφελής για όλους:

  • για τους ίδιους τους πρόσφυγες/μετανάστες που βρίσκουν στέγη με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης
  • για τους επιχειρηματίες που κρατούν τα καταλύματα ανοιχτά όλο τον χρόνο
  • και για την τοπική κοινωνία που μπορεί να επωφεληθεί από την κίνηση που δημιουργούν οι πρόσφυγες/μετανάστες



Τα Βρασνά είναι ένας καλοκαιρινός προορισμός για τουρίστες χαμηλού εισοδήματος, κυρίως από τα Βαλκάνια. Η σεζόν διαρκεί μόλις πέντε μήνες, από το Μάιο μέχρι το Σεπτέμβριο.

Ένας ιδιοκτήτης καταλύματος μπορεί να εισπράττει για τη φιλοξενία μιας 4μελους οικογένειας πάνω από 50 ευρώ ημερησίως, τιμή που συχνά είναι υψηλότερη από αυτή που πληρώνουν οι τουρίστες για το ίδιο κατάλυμα το καλοκαίρι (οι μέσες τιμές κυμαίνονται από 30 έως 50 ευρώ/ημέρα).

Η πρώτη κοινότητα που εκδίωξε πρόσφυγες και μετανάστες

Οι επιχειρηματίες αυτοί δέχονται σφοδρές επιθέσεις και επικρίσεις. Τα πράγματα οξύνθηκαν επικίνδυνα τον Οκτώβριο του 2019.

Τότε, ομάδες κατοίκων οργάνωσαν διαμαρτυρία και μετά από πολύωρο «κυνηγητό» με την ελληνική αστυνομία, κατάφεραν να εκδιώξουν λεωφορεία του ΔΟΜ με τους πρόσφυγες/μετανάστες, που επρόκειτο να καταλύσουν στην περιοχή.

Υπήρξαν καταγγελίες για συμμετοχή στη διαμαρτυρία ακραίων ακροδεξιών, που δεν μένουν στην περιοχή, και για πετροβολισμό των λεωφορείων.



Εκδίωξαν και τα παιδιά από το σχολείο

Το αποκορύφωμα των αντιδράσεων ήρθε στις αρχές του έτους.

Τότε η διεύθυνση εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας αποφάσισε ότι τα παιδιά των προσφύγων πρέπει να ξεκινήσουν μαθήματα στο δημοτικό σχολείο και νηπιαγωγείο Βρασνών.

Γονείς μαθητών της περιοχής αντέδρασαν με αποχή, απαιτώντας να μην συνεχίσουν τα προσφυγόπουλα τα μαθήματα. Τελικά, κέρδισαν και αυτή τη μάχη.

«Σε έναν τουριστικό προορισμό δεν πρέπει να φιλοξενούνται πρόσφυγες/μετανάστες»

Τα Βρασνά ανήκουν στο δήμο Βόλβης, ο οποίος φιλοξενεί, συνολικά, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά προσφύγων/ μεταναστών στην Ελλάδα.

Στις οργανωμένες δομές των Λουτρών Απολλωνίας και του Βαγιοχωρίου μένουν περίπου 1.700.

Ο δήμαρχος Βόλβης, Διαμαντής Λιάμας, μας είπε ότι ο δήμος του σηκώνει ήδη μεγάλο βάρος και ότι οι τουριστικοί προορισμοί πρέπει να μείνουν έξω από τα προγράμματα του ΔΟΜ. Καταδίκασε, παράλληλα, την αποχή των παιδιών από τα μαθήματα, θεωρεί όμως ότι η κίνηση εξηγείται από τον φόβο των κατοίκων ότι με την παρακολούθηση μαθημάτων η παρουσία προσφύγων/μεταναστών στα Βρασνά θα μονιμοποιηθεί.



https://gr.euronews.com/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

5 × 3 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.