Οι αγελάδες που παράγουν ρεύμα στον Λαγκαδά

Όπως δήλωσε ο καθηγητής του Εργαστηρίου Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Νικόλαος Μουσιόπουλος, «η κυκλική βιοοικονομία προϋποθέτει τη σύμπραξη πολλών φορέων με εντελώς διαφορετικές δραστηριότητες». Σε πρακτικό επίπεδο, αυτό σημαίνει ότι «μπορούμε π.χ. να συγκεντρώνουμε βιομάζα από ορισμένες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και στη συνέχεια να τις αξιοποιούμε για την παραγωγή βιοενέργειας». Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η εταιρεία «Βιοαέριο Λαγκαδά», η οποία λειτουργεί με επιτυχία από το 2016. Η εταιρεία ιδρύθηκε από μελετητές και αγελαδοτρόφους, που αποφάσισαν με ίδια κεφάλαια να δημιουργήσουν μια υπερσύγχρονη εγκατάσταση παραγωγής ενέργειας, στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης. Εκεί αξιοποιούνται τα απόβλητα ζωικής προέλευσης και παράγεται ηλεκτρική ενέργεια.

Όπως εξήγησε ο διευθυντής της μονάδας, Αθανάσιος Τοτσίδης, σε επίπεδο Νομού Θεσσαλονίκης, υπάρχουν έξι μονάδες, οι οποίες δημιουργήθηκαν με διαφορά ορισμένων μηνών. «Μια από τις πρώτες ήταν και η δική μας» ανέφερε, προσθέτοντας: «Η δυναμικότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της μονάδας είναι 1 MW και άμεσα σχεδιάζουμε να τη διπλασιάσουμε, καθώς υπάρχουν θετικές προοπτικές και μεγάλη προσφορά αξιοποιήσιμων αγροκτηνοτροφικών αποβλήτων. Αυτήν τη στιγμή, πουλάμε το ρεύμα στη ΔΕΗ 23 λεπτά/κιλοβατώρα. Συνεργαζόμαστε με 24 αγελαδοτροφικές εκμεταλλεύσεις, 2 εκμεταλλεύσεις αιγοπροβάτων, 16 πτηνοτροφεία, 1 χοιροστάσιο, 16 τυροκομεία, 7 ελαιοτριβεία, 4 χυμοποιεία-κομποστοποιεία, 3 οινοποιεία και 1 ζυθοποιείο»

Όφελος για τους παραγωγούς το οργανικό λίπασμα

Μια σημαντική διάσταση του οφέλους που μπορεί να έχει μία αγροτική εκμετάλλευση, εκτός από την εξοικονόμηση χρημάτων είναι, όπως εξήγησε ο κ. Τοτσίδης και το οργανικό λίπασμα από τα υπολείμματα των αποβλήτων που επιστρέφουν σε αξιοποιήσιμη μορφή στον κτηνοτρόφο και τον αγρότη: «Από τους 90.000 τόνους βιομάζας που διαχειριζόμαστε ετησίως, μόνον οι 5.000 τόνοι μετατρέπονται σε βιοαέριο. Το υπόλειμμα που παραμένει, επεξεργάζεται και πηγαίνει πίσω στους κτηνοτρόφους, που το χρησιμοποιούν σαν οργανικό λίπασμα. Αυτό, πέρα από το υπολογίσιμο οικονομικό όφελος, διορθώνει και το pH του εδάφους, στο οποίο οι κτηνοτρόφοι καλλιεργούν ζωοτροφές. Μακροπρόθεσμα, τα εδάφη αυτά θα έχουν μικρότερες ανάγκες σε χημικό λίπασμα. Επίσης, το χωνεμένο αυτό υπόλειμμα αποτελείται κατά 95% από νερό, οπότε πετυχαίνουμε και μια πρώτη άρδευση. Είμαστε ένα λαμπρό παράδειγμα κυκλικής οικονομίας», συμπλήρωσε ο ίδιος, με εύθυμη διάθεση.

Συμπράξεις με ερευνητές και τοπική αυτοδιοίκηση

Ζητήσαμε από τον ερευνητή και μηχανολόγο μηχανικό, διδάσκοντα στο ΑΠΘ, Απόστολο Μαλαμάκη, να μας δώσει τη διάσταση των συμπράξεων μεταξύ των διαφορετικών εμπλεκόμενων μερών στον τομέα της βιοοικονομίας, και εκείνος μας μίλησε για το έργο BIOREGΙΟ. Στο έργο, όπως μας εξήγησε, ανταλλάσσονται γνώσεις μέσω παραδειγμάτων ορθών πρακτικών που η κάθε μία από τις 6 συμμετέχουσες χώρες (Ελλάδα, Ισπανία, Φινλανδία, Γαλλία, Σλοβακία, Ρουμανία) έχει να επιδείξει. «Μέσα στο πρόγραμμά μας, ψάχνουμε και προβάλουμε τέτοια καλά παραδείγματα εταιριών. Στόχος μας είναι να προωθηθούν οι πρακτικές σε επίπεδο περιφέρειας αλλά και στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα. Ήδη έχουμε υποβάλει την πρότασή μας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα πλαίσια της αναθεώρησης της ευρωπαϊκής πολιτικής για τη βιοοικονομία».

ypaithros.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

two × 2 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.