Οι αφελείς δηλώσεις Αηδονόπουλου-Ράγκου και η απάντηση του Δημάρχου Βόλβης

Έτοιμο να επαναλειτουργήσει, θα είναι μέχρι και την ερχόμενη εβδομάδα, το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο Βαγιοχώρι, σύμφωνα με τον περιφερειακό συντονιστή Βόρειας Ελλάδας και Ηπείρου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νίκο Ράγκο.

Παρά την κατηγορηματική αντίθεση του δημοτικό συμβούλιο του δήμου Βόλβης, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής προχωρά στην επανάχρηση του συγκεκριμένου χώρου.

Όπως δήλωσε στο thestival.gr ο δήμαρχος Βόλβης, Διαμαντής Λιάμας “προχωρούν στην επαναλειτουργία του κέντρου φιλοξενίας, χωρίς τη δική μας συναίνεση και φυσικά, υπάρχουν αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία. Είμαστε αντίθετοι διότι δεν θέλουμε να ξαναζήσουμε τα ίδια. Οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων ήταν απάνθρωπες, από άποψη υποδομών και εγκαταστάσεων. Επίσης, ενώ υπήρχαν δεσμεύσεις για τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας και την αξιοπρεπή διαβίωση των προσφύγων, αυτές δεν τηρήθηκαν”. Ο κ. Λιάμας βέβαια ξεκαθάρισε πως “δεν είμαστε αρνητικοί στην φιλοξενία προσφύγων, άλλωστε στο δήμο μας ήδη φιλοξενούμε περίπου 300 πρόσφυγες σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα στα λουτρά Απολλωνίας”.

Ο Συντονιστής Κοινωνικής Συνοχής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χάρης Αηδονόπουλος σημείωσε πως “το Βαγιοχώρι έχει περίπου 130 κατοίκους. Άρα, πάλι δεν τηρείται η αναλογία του 10 προς 1, μεταξύ γηγενών και προσφύγων. Από την περασμένη Πέμπτη, διάφορα κλιμάκια βρίσκονται στον Έβρο, όπου γίνεται η καταγραφή. Άρα, για την ώρα, τηρείται η αρχή του να μην εγκαθίστανται στη Θράκη. Είναι γεγονός όμως, πως στα νησιά, δεν χωράνε άλλοι, σε Κρήτη και Πελλοπόνησο δεν υπάρχει ούτε πρόσφυγας, ενώ στην Κεντρική Μακεδονία, έχει εγκατασταθεί ο μεγαλύτερος όγκος. Πρέπει να τηρηθεί η αναλογία”.

Από την πλευρά του ο κ. Ράγκος εξήγησε πως ο Στρατός ήδη πραγματοποιεί χωματουργικές εργασίες στο Βαγιοχώρι και στήνει σκηνές. “Στόχος μας είναι να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες μέχρι το τέλος της εβδομάδας κι από την ερχόμενη, να μπορούμε να μεταφέρουμε κόσμο, κυρίως από τα Διαβατά κι όσους έρχονται από τον Έβρο”. Ο κ. Ράγκος ανέφερε πως η χωρητικότητα του κέντρου φιλοξενίας, θα είναι περίπου 400 ατόμων. “Αυτή τη στιγμή, στα Διαβατά έχουμε περίπου 1.000 άτομα επιπλέον από τις κανονικές θέσεις διαμονής, που είναι 730”.

Αναφορικά με την αντίθεση της διοίκησης του δήμου Βόλβης στην επαναλειτουργία του κέντρου φιλοξενίας, ο κ. Ράγκος είπε χαρακτηριστικά πως “το Βαγιοχώρι είναι ένα στρατηγικό σημείο αποσυμφόρησης, πριν φτάσει ο κόσμος μέσα στην πόλη. Παράλληλα, είναι κοντά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης έτσι ώστε να μπορούν να αντιμετωπιστούν σοβαρά ιατρικά ζητήματα που μπορεί να προκύψουν. Λαμβάνουμε υπόψιν μας την επιθυμία του τοπικού δημοτικού συμβουλίου, με τη λογική πως τα ζητήματα που έθεσαν, είναι σημαντικά”.

Ο ίδιος εξήγησε μάλιστα πως ήδη έχουν γίνει επαφές και για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της τοπικής κοινωνίας. “Έχουμε μιλήσει με τη διοίκηση του ΟΑΣΘ για τη σύνδεση γραμμών, επίσης έχουμε κάνει επαφές για τη διασύνδεση του νερού προς όφελος και του γηγενή πληθυσμού. Η ανάγκη είναι τέτοια, που δεν θα πιέζαμε εάν δεν υπήρχε ζήτημα εθνικού συμφέροντος”.

Τέλος, όπως ανέφερε ο κ. Ράγκος, αναζητούνται κι άλλοι χώροι φιλοξενίας προσφύγων, σε ανατολική, κεντρική, δυτική Μακεδονία, Ήπειρο και Λάρισα. “Οι ροές είναι αυξανόμενες όμως, δεν είναι σε ανησυχητικό επίπεδο όσον αφορά στην τήρηση της ευρωπαϊκής συμφωνίας με την Τουρκία”, κατέληξε.

thestival.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

8 + 2 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.