Οι δήμοι να ασκήσουν κοινωνική πολιτική
Η επόμενη μέρα των ευρωεκλογών αλλά και των εκλογών στην Αυτοδιοίκηση βρίσκει τα κόμματα να μετράνε τα ποσοστά τους και τους πολίτες να υπολογίζουν -όσοι έχουν- τα χρήματά τους για να εξοφλήσουν τα εκκαθαριστικά της Εφορίας και άλλες υποχρεώσεις προς το κράτος.
Για τα κόμματα μπορεί να άλλαξαν πολλά μετά τις εκλογές αυτές. Για τους πολίτες, όμως, προς το παρόν δεν έχει αλλάξει τίποτα. Αντίθετα, η κοινωνία συνεχίζει την προσπάθειά της για επιβίωση.
Τώρα, μάλιστα, θα φανεί αν θα βγουν από το «ψυγείο» και άλλα μέτρα, τα οποία είχαν κρυφτεί προεκλογικώς, ή αν θα ισχύσει, επιτέλους, το «όχι νέα μέτρα» που έχει γίνει «καραμέλα» τα τελευταία χρόνια στο στόμα υπουργών. Αλλά ακόμα κι αν τα μέτρα «πάγωσαν» και δεν έρθουν άλλα, αυτό δεν σημαίνει ανάκαμψη για την κοινωνία. Γιατί στην πραγματική οικονομία η ανάκαμψη θα έρθει μόνον όταν αποφασιστούν ελαφρύνσεις από τα οικονομικά βάρη (χαράτσια, εφορία κ.ά.) που κανένα νοικοκυριό δεν μπορεί πια να σηκώσει.
Προς αυτή την κατεύθυνση ενεργό ρόλο μπορούν να παίξουν και οι δήμοι της χώρας. Πώς; Μα με κοινωνική πολιτική. Οχι μόνο με δημιουργία δομών, όπως είναι τα κοινωνικά παντοπωλεία, αλλά με μειώσεις σε δημοτικά τέλη και σε τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης.
Και αυτό μπορεί να γίνει με τη συνεργασία μέσα στους δήμους, μεταξύ δημοτικών αρχών και δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης, έτσι ώστε να υπάρχει μόνον εποικοδομητική κριτική και οι στείρες αντιπαραθέσεις να δώσουν τη θέση τους σε ενιαία μέτωπα μαζί με την κοινωνία, που πλήττεται βάναυσα από την οικονομική κρίση.
Αυτό θα είναι το πιο σημαντικό έργο το οποίο θα επιτελέσουν οι δήμοι στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης.
Στο κάτω κάτω οι δήμοι οφείλουν να κοιτάζουν ισότιμα όλους τους δημότες με ιδιαίτερη ευαισθησία στα ασθενέστερα στρώματα της κοινωνίας. Αυτόν το ρόλο πρέπει δυναμικά να ανακτήσουν. Και να στείλουν το μήνυμα στο κεντρικό κράτος ότι δεν πάει άλλο.
Θα είναι, ίσως, ένα από τα πρώτα ουσιαστικά βήματα για την ελληνική κοινωνία στη μεταμνημονιακή Ελλάδα…