Οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Σταυρού στο Φεστιβάλ Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

μαθητες σταυρούΟι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Σταυρού του δήμου Βόλβης, υπολόγισαν το αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα (CO2), που θα εκλυόταν στην ατμόσφαιρα από ατομικές μετακινήσεις τους. Μ’ αυτόν τον τρόπο, θέλησαν να αναδείξουν τα περιβαλλοντικά οφέλη της μαζικής μετακίνησης.

«Το σχολείο μας θα εκπέμπει κάθε μέρα 169 κιλά διοξείδιο του άνθρακα (CO2), αν όλοι μας αποφασίσουμε να πηγαινοερχόμαστε με αυτοκίνητο. Το σχολείο μας είναι το μοναδικό ΕΠΑΛ του Δήμου Βόλβης και γι’ αυτό εξυπηρετεί όλα τα χωριά της περιοχής. Για να υπολογίσουμε το θεωρητικό αποτύπωμα CO2 των μετακινήσεων στο σχολείο μας -αν αυτές γινόταν αποκλειστικά ατομικά- βρήκαμε, ότι η μέση χιλιομετρική απόσταση, που διανύει καθημερινά κάθε μαθητής του σχολείου μας είναι 11,5 χιλιόμετρα (μόνο για να έλθει στο σχολείο). Υπολογίσαμε το βάρος του CO2, που θα εκλυόταν από κάθε μαθητή του σχολείου μας ετησίως, με βάση πόσο διοξείδιο του άνθρακα εκλύει ένα αυτοκίνητο μεσαίου κυβισμού. Κάνοντας τους σχετικούς πολλαπλασιασμούς καταλήξαμε, ότι για τις μετακινήσεις όλων των μαθητών, για το σύνολο της σχολικής χρονιάς, θα εκλύονταν κάθε χρόνο 25.236 κιλά διοξείδιο του άνθρακα!».

Μέλη της ομάδας μαθητών που ετοίμασε την ενδιαφέρουσα εργασία, παρουσίασαν τα αποτελέσματά της στο Φεστιβάλ Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, που διοργάνωσε και φέτος στον Δήμο Νεάπολης το γραφείο Περιβαλλοντικής Αγωγής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Στο τριήμερο φεστιβάλ Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (28, 29, 30 Απριλίου) παρουσιάστηκαν συνολικά περισσότερα από τριακόσια προγράμματα περιβαλλοντικής αγωγής, που σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν στα σχολεία (Γυμνάσια- Λύκεια- ΕΠΑΛ), με περιεχόμενο σχετικό με το φυσικό και βιώσιμο περιβάλλον.

«Το σχολείο, μέσα από τον θεσμό της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, αναλαμβάνει να ευαισθητοποιήσει οικολογικά τους σημερινούς μαθητές και αυριανούς πολίτες, να τους υποστηρίξει, ώστε να αναπτύξουν κριτική σκέψη και να αντιληφθούν τη διαπλοκή των περιβαλλοντικών προβλημάτων με τα κοινωνικοοικονομικά θέματα», ανέφερε η υπεύθυνη του Γραφείου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δέσποινα Μιχελάκη.

aftodioikisi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

thirteen − 2 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.