“Ο γύρος του κόσμου” – Παρών ο Δημήτρης Γαλαμάτης

o-giros-tou-kosmouΣε ένα γεμάτο θέατρο και με ενθουσιώδες χειροκρότημα, τόσο στη διάρκεια της παράστασης όσο και στο φινάλε, οι ηθοποιοί της παράστασης του ΚΘΒΕ -ο Φιλέας Φογκ, ο Πασπαρτού και οι άλλοι αγαπημένοι χαρακτήρες- ταξίδεψαν στο χρόνο και στο όνειρο μικρούς και μεγάλους στην πρεμιέρα  της θεατρικής διασκευής του γνωστού και αγαπημένου έργου «Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 μέρες» του Ιουλίου Βερν, που δόθηκε στο Βασιλικό Θέατρο την Κυριακή  12 Οκτωβρίου, από την Παιδική Σκηνή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

Μια περιπέτεια ενάντια στο χρόνο μέσα από διαφορετικούς τόπους και πολιτισμούς με στόχο τη γνώση και την αποδοχή της διαφορετικότητας και της πολυπολιτισμικότητας, μια παράσταση γεμάτη από πολλά απρόοπτα και εκπλήξεις η οποία παρουσιάζεται σε θεατρική διασκευή του Στέλιου  Χατζηαδαμίδη και σκηνοθεσία της Τατιάνας  Μύρκου.

Την παράσταση παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων: ο Γιάννης Καραγιάννης (Δήμαρχος Λαγκαδά) και ο Δημήτρης Γαλαμάτης (π. Δήμαρχος Βόλβης)

Υπόθεση Έργου
O εκκεντρικός και μυστηριώδης Άγγλος Φιλέας Φογκ έχει υπολογίσει με μαθηματική ακρίβεια ότι μπορεί να γυρίσει τον κόσμο σε 80 ημέρες. Γι’ αυτήν του την πεποίθηση στοιχηματίζει όλη του την περιουσία. Το ταξίδι του όμως είναι γεμάτο περιπέτειες. Θα μπορέσουν ο αφελής αλλά πιστός υπηρέτης του, επικίνδυνοι ληστές, μια μοιραία γνωριμία και ένας αδυσώπητος επιθεωρητής της Σκότλαντ Γιαρντ να τον απομακρύνουν από τον στόχο του; Πόσο εύκολο θα είναι το ταξίδι του με ατμόπλοιο, αερόστατο, τρένο ακόμα και με ελέφαντα σε έναν κόσμο γεμάτο απρόοπτα που τίποτα δεν είναι αναμενόμενο; Τι έχει τελικά μεγαλύτερη αξία για τον Φιλέα Φογκ: το ταξίδι ή ένα στοίχημα τιμής;

Σημείωμα Σκηνοθέτη
“Ένας για όλους και όλοι για έναν”. Έτσι έκλεινε πέρυσι η παράσταση της παιδικής σκηνής του Κ.Θ.Β.Ε. «Οι τρεις σωματοφύλακες». Με το απόφθεγμα αυτό του Αλέξανδρου Δουμά πάντα στο μυαλό και την καρδιά, ξεκινήσαμε το ταξίδι μας στον γύρο του κόσμου.

Ένα ταξίδι ξεκινάει από ένα βήμα. Το δικό μας πρώτο μας βήμα έγινε πάνω στη λέξη συνδημιουργία. Έπειτα, βουτήξαμε σε χάρτες. Σε ταξιδιωτικούς οδηγούς. Σε βιβλία. Σε βιβλία παλιά. Σε ιστορίες. Σε εικόνες. Σκίτσα. Μουσικές. Σχεδιάσαμε ταξίδια. Τόπους. Μάθαμε πώς δουλεύουν οι πυξίδες. Τα τρένα. Τα αερόστατα. Τα ατμόπλοια. Τα ιστιοφόρα.

Όπου κι αν πας, όποιος κι αν είναι ο προορισμός σου, είναι πάντα τόσο συναρπαστικό να ταξιδεύεις. Βλέπεις άλλους κόσμους. Άλλους πολιτισμούς. Βλέπεις την δύναμη της φύσης. Την σπουδαία ιστορία αιώνων. Βλέπεις ότι, κατά βάση, όλοι οι άνθρωποι έχουμε τις ίδιες ανάγκες.

Είναι τόσο συναρπαστικό να ταξιδεύεις.

Είχαμε βέβαια και συνταξιδιώτες. Πολλούς και εμπνευσμένους. Και κάθε μέρα, σε κάθε προορισμό είχαμε κι άλλους. Κι άλλους. Είμαστε τόσο ευγνώμονες που ταξιδέψαμε και ταξιδεύουμε όλοι μαζί.

Όλο το καλοκαίρι η ΕΜΣ γέμισε με  μαθητές δημοτικού και γυμνασίου. Στις πρόβες μας είχαμε συντροφιά  τα παιδιά των θερινών εργαστηρίων του Κ.Θ.Β.Ε. Ήταν για εμάς η πιο ακριβής πυξίδα. Τα παιδιά, όταν παίζουν, δεν λογαριάζουν χρώμα, γλώσσα, φύλο. Εμείς θέλουμε να κρατήσουμε αυτόν τον τρόπο του παιχνιδιού τους.

Ποτέ δεν ξέρεις  σε ποια πατρίδα θα σε βγάλει ένα ταξίδι.

Συντελεστές:
Σύλληψη ιδέας-Θεατρική διασκευή: Στέλιος Χατζηαδαμίδης
Σκηνοθεσία: Τατιάνα Μύρκου
Σκηνικά-Κοστούμια: Κατερίνα Παπαγεωργίου
Χορογραφία: Ιωάννα Μήτσικα
Μουσική: Φώτης Σιώτας και Sancho 003
Δραματουργική επεξεργασία: Χάρης Πεχλιβανίδης
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου
Στίχοι: Μάρα  Τσικάρα
Μουσική διδασκαλία: Παναγιώτης Μπάρλας
Video Art: Γιάννης Σανιώτης
Βοηθός σκηνοθέτη: Πέλλα Μακροδημήτρη
Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Ανθούλα Μπουρνά
Βοηθός φωτιστή: Μαρίνα Κόντα
Οργάνωση παραγωγής: Αθανασία Ανδρώνη

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά):
Μαριάννα Αβραμάκη, Μαίρη Ανδρέου, Αλέξανδρος Ζαφειριάδης, Δάφνη Κιουρκτσόγλου, Βασίλης Λιάκος,Πέλλα Μακροδημήτρη, Μιχάλης Μιχαλακίδης, Άγγελος Νεράντζης, Τίμος Παπαδόπουλος, Θανάσης Ρέστας,Γιάννης Σαμψαλάκης, Αλκιβιάδης Σπυρόπουλος, Χρύσα Τουμανίδου, Μάρα Τσικάρα, Αγγελική Χατζή.

Παιδική Σκηνή ΚΘΒΕ
Βασιλικό Θέατρο
Έναρξη παραστάσεων: Κυριακή 12/10/2014

Παραστάσεις:
Τρίτη – Παρασκευή:  10.30  (για σχολεία)
Κυριακή 11:00  (για το κοινό)

Τιμές Εισιτηρίων
Γενική Είσοδος: Κυριακές 10 €
Τιμή σχολικού εισιτηρίου: Τρίτη – Παρασκευή 7 €

Ειδικά για τις Κυριακές ισχύει «Οικογενειακό εισιτήριο»: Ο ένας ενήλικας δωρεάν. Γιατί το παιδικό θέατρο είναι οικογενειακή υπόθεση.
Το ΚΘΒΕ προσφέρει ένα εισιτήριο ατελώς για τον ένα από τους δύο ενήλικες συνοδούς

Προπώληση εισιτηρίων:

  • Ταμεία ΚΘΒΕ
  • Καταστήματα Γερμανός
  • Tickethour
  • Τράπεζα Πειραιώς (από τα μηχανήματα APS)
Ώρες λειτουργίας ταμείων:
Βασιλικό Θέατρο (Πλατεία Λευκού Πύργου): Τρίτη-Κυριακή: 9:30 – 21:30
Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 2): 17:30-21:30

Τηλ. κρατήσεων: 2315 200200

ntng.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

fourteen − 11 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.