Πρόσκληση εθελοντικής αιμοδοσίας από τον “Μέγα Αλέξανδρο”

volvi press 0 Σχόλια

αιμοδοσια-300x275Η αιμοδοσία είναι ένα από τα μεγαλύτερα δώρα που μπορεί να κάνει ο άνθρωπος στον… άνθρωπο! Η αιμοδοσία σώζει ζωές και αυτό το συνειδητοποιεί κανείς περισσότερο μόνο όταν βρεθεί στην δυσάρεστη θέση να χρειαστεί αίμα, είτε για τον εαυτό του είτε για κάποιον δικό του άνθρωπο.

-Στην Ελλάδα χρειαζόμαστε κάθε χρόνο περί τις 650.000 μονάδες αίματος, από τις οποίες -σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας- μόλις το 40% καλύπτεται από τους εθελοντές αιμοδότες, το 50% από το συγγενικό περιβάλλον του ασθενούς και ένα 5% από τις ένοπλες δυνάμεις.

Περί τις 28.000 με 30.000 μονάδες ερυθροκυττάρων εισάγονται κάθε χρόνο από την Ελβετία. Τα δε στατιστικά δείχνουν ότι για να υπάρχει πάντοτε διαθέσιμο αίμα θα αρκούσε το 10% του πληθυσμού να δίνει αίμα μία φορά τον χρόνο. Το ποσοστό που δίνει, όμως, δυστυχώς με τα βίας αγγίζει το 1,5%. – Σκεφτείτε το, όμως: Με 1 μόνο αιμοδοσία θα μπορούσατε να σώσετε 3 ζωές, χωρίς να σας κοστίσει τίποτα! Δεν είναι σπουδαίο;

– Ποιος μπορεί να δώσει αίμα;
Κάθε υγιής άνδρας ή γυναίκα 18-62 ετών, μπορεί να δίνει άφοβα αίμα 3-4 φορές το χρόνο. Το άτομο πρέπει να είναι άνω των 50 κιλών και όταν πάει να δώσει αίμα να είναι ξεκούραστο και να έχει φάει ελαφρά…Η αιμοδοσία είναι τελείως ακίνδυνη και διαρκεί 5-10 λεπτά της ώρας (υπολογίστε μερικά ακόμα για την συμπλήρωση ερωτηματολογίου και τον ιατρικό έλεγχο). Ο πόνος είναι τόσος όσο το γρήγορο τσίμπημα μιας βελόνας!

Το αίμα ελέγχεται για HIV 1, 2 , σύφιλη, ηπατίτιδα Β και C καθώς και για τον ιό HTLV. Επίσης, προσδιορίζεται η ομάδα αίματος του ατόμου, ενώ από το 2009 όλες οι μονάδες ελέγχονται και με μοριακές τεχνικές για την ηπατίτιδα Β,C και τον HIV. Εφόσον τα αποτελέσματα των παραπάνω ελέγχων δεν είναι καλά το άτομο ενημερώνεται εμπιστευτικά, ενώ το αίμα, φυσικά, δεν δίνεται σε κανέναν.

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ
Διοργάνωση: Πολιτιστικός σύλλογος Μέγας Αλέξανδρος
Σάββατο, 4 Απριλίου στις 10:00 π.μ

Σταυρός δήμου Βόλβης

ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ (ΛΙΜΑΝΙ)

 

Σχόλια
Σχετικές Δημοσιεύσεις
Το σχόλιό σας; Θα δημοσιευθεί όταν εγκριθεί από έναν διαχειριστή. Όλα τα πεδία είναι προαιρετικά αλλά για την συζήτηση καλό είναι να γράψετε ένα όνομα έστω και ψευδώνυμο
Αφήστε μια απάντηση