Σκάνδαλο: Η κυβέρνηση κρύβει την «Διαύγεια» από τα αδιάκριτα βλέμματα ! «Μεταρρύθμιση» ή συσκότιση;

volvi press 3 Σχόλια

diavgeianotΗ απόκρουση της «ενοχλητικής» πρόσβαση των πολιτών αλλά και του Τύπου στις αποφάσεις της Διοίκησης φαίνεται ότι είναι ο στόχος της «μεταρρύθμισης» στο σύστημα ανάρτησης των αποφάσεων της Διοίκησης, τη γνωστή σε όλους «Διαύγεια», η οποία πράγματι είχε κάνει, παρά τα προβλήματά της, ένα σημαντικό βήμα για τη διαφάνεια στη Διοίκηση.

Και αυτό γιατί η πολυδιαφημισμένη Διαύγεια 2, παρά τις γενικόλογες και ανούσιες διακηρύξεις περί αναβάθμισης δεν κάνει τίποτε άλλο από το να περιορίζει την πρόσβαση των πολιτών στη λεπτομερή και στοχευμένη παρακολούθηση των αποφάσεων και πράξεων της Διοίκησης και να πανηγυρίζει για κάποια αχρείαστα στατιστικά στοιχεία, λες και ο αριθμός των αναρτήσεων των τελευταίων ημερών έχει κάποια σημασία αν δεν μπορείς να εξειδικεύσεις τις αναζητήσεις σου.

«Ακύρωσαν» της δυνατότητες της Διαύγειας 1

Δύο είναι οι βασικές «απώλειες» που προκύπτουν για τους πολίτες αλλά και τους «ενοχλητικούς» δημοσιογράφους: Παύει η δυνατότητα των πολιτών  να παρακολουθούν και να βρίσκουν με χρονολογική σειρά τις διοικητικές πράξεις ενός φορέα καθώς επίσης και τις διοικητικές πράξεις ενός συγκεκριμένου υπογράφοντα, είτε πρόκειται για πολιτικό προϊστάμενο, είτε για απλό υπάλληλο.

Θεωρητικά αυτή η δυνατότητα υπάρχει, πρακτικά όμως, η νέα ΔΙΑΥΓΕΙΑ παραπέμπει το χρήστη σε μια σειρά από ανούσιες αναζητήσεις μέσα σε χιλιάδες ή εκατομμύρια αποφάσεις που στερούν τη δυνατότητα ουσιαστικής αναζήτησης. Στο προηγούμενο περιβάλλον της Διαύγειας ο χρήστης μπορούσε με ένα απλό κλικ σε κάθε στοιχείο της ανάρτησης (που ήταν ενεργό λινκ) να μεταβεί τις αποφάσεις, ανά φορέα, ανά υπογράφοντα, ανά είδος πράξης κλπ με φθίνουσα χρονολογική σειρά και όχι να επιλέγει ανάμεσα σε κάποια από τις προτεινόμενες.

Η απώλεια αυτής της δυνατότητας συσκοτίζει κάθε αναζήτηση καθώς Υπουργεία, Δήμοι κλπ αναρτούν καθημερινά τόσο μεγάλο όγκο πράξεων που είναι αδύνατη η παρακολούθησή τους. Κυρίως φυσικά, αναθέσεις, συμβάσεις, διορισμοί κλπ είναι οι πληροφορίες που ενδιαφέρουν τους πολίτες και όσους έχουν έννομο συμφέρον, όμως στο νέο περιβάλλον η δυνατότητα αυτή, έστω και ανάμεσα σε εκατομμύρια παρόμοιες πράξεις, δίνεται μόνο για τις τελευταίες 30 μέρες. Προγενέστερα …..

«Κρύβουν» χιλιάδες φορείς από τα αδιάκριτα βλέμματα

Η νέα Διαύγεια δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει κανείς τις πράξεις μόνο μιας σειρά Υπουργείων και Δήμων καθώς και ελάχιστων ανεξάρτητων αρχών, που αποτελούν μόλις ένα μικρό κλάσμα των φορέων της χώρας. Έχουν «κρυφτεί», ουσιαστικά, οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, οι Περιφέρειες και, κυρίως, οι χιλιάδες φορείς, εταιρίες, νομικά πρόσωπα, εποπτευόμενοι φορείς Δήμων, Περιφερειών και Υπουργείων, όπου βρίσκεται φυσικά το ενδιαφέρον και μέσω των οποίων συχνά επιχειρείται να συγκαλυφθούν ενέργειες και αποφάσεις που κάποιοι δεν επιθυμούν να είναι γνωστές στο κοινό.

Κάπως έτσι ανακαλύφθηκαν αρκετοί περίεργοι διορισμοί, μεταθέσεις ή αποσπάσεις, δαπάνες εκατομμυρίων ευρώ για αχρείαστες ιστοσελίδες και άλλα σκάνδαλα, που πλέον θα συγκαλύπτονται μέσα στο πέπλο της Διαύγειας 2.

Πρόσβαση σε εκατομμύρια αναρτήσεις με αχρείαστες πληροφορίες

Η ουσία της Διαύγειας ήταν μέχρι σήμερα ότι μπορούσε κάποιος σε τακτική βάση να παρακολουθεί τις εξειδικευμένες πληροφορίες για φορείς ή υπογράφοντες ενώ τώρα ή  «αναζήτηση» φέρνει στο προσκήνιο χιλιάδες αχρείαστες αναρτήσεις που συσκοτίζουν πλήρως την εικόνα. Για παράδειγμα αναζητώντας κάποιος στο πεδίο «Επιτροπή αρθρου 152 Ν.3463/06 Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης» (μια από τις επιτροπές που υπάρχουν σε κάθε Αποκεντρωμένη Διοίκηση και ελέγχει τη νομιμότητα πράξεων μετά από προσφυγές πολιτών και φορέων) θα του «επιστρέψει» αποτελέσματα για 1.798.318 πράξεις (!) γεγονός που καταργεί κάθε δυνατότητα να βρει χρήσιμες πληροφορίες.

Το νέο περιβάλλον είναι περισσότερο «εχθρικό» για το χρήση, παύει η δυνατότητα χρήσης ενεργών λινκ σε κάθε ανάρτηση, που ήταν το πιο σημαντικό πριν, ενώ οι δυνατότητες αναζήτησης που διαφημίζει η ΔΙΑΥΓΕΙΑ, υπολείπονται κατά πολύ όσων είχαν αναπτύξει από την πρώτη στιγμή, εθελοντικά, διάφοροι προγραμματιστές, οι οποίοι παρείχαν ελεύθερα τις υπηρεσίες στο κοινό, όπως η γνωστή yperdiavgeia.gr

Κατάργησαν όλα τα παλιά λινκ

Μάλιστα, το Υπουργείο έχει καταργήσει όλες τις διευθύνσεις του προηγούμενου καθεστώτος, γεγονός αδιανόητο για την κουλτούρα του διαδικτύου, με αποτέλεσμα να χαθούν όλες οι προηγούμενες αναρτήσεις της διοίκησης και το «στίγμα» τους στο διαδίκτυο. Ακόμη και αν κάποιος ξέρει το μοναδικό αριθμό διαδικτυακής ανάρτησης (ΑΔΑ) μιας απόφασης το λινκ που εμφανίζεται δεν λειτουργεί! Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή προσπάθεια οπισθοχώρησης από την όποια διαφάνεια είχε επιτευχθεί μέχρι σήμερα με τη «Διαύγεια». Στο εξής η Διοίκηση επανέρχεται σε μεγάλο βαθμό στο καθεστώς της ανεξέλεγκτης λειτουργίας της χωρίς «ενοχλητικό»  έλεγχο και διαφάνεια.

xanthipress.gr

Σχόλια

Σχόλια

Σχετικές Δημοσιεύσεις
3 Σχόλια to “Σκάνδαλο: Η κυβέρνηση κρύβει την «Διαύγεια» από τα αδιάκριτα βλέμματα ! «Μεταρρύθμιση» ή συσκότιση;”
 1. XanthiPress
  # 16/06/2014 στο 3:41 ΜΜ

  Θα απαντήσει επίσημα το Υπουργείο Διοικητική Μεταρρύθμισης για τη «Διαύγεια 2» μετά το ρεπορτάζ του XanthiPress.gr

  Σε επίσημη ανακοίνωση πρόκειται να προβεί το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης μετά το δημοσίευμα του XanthiPress.gr για την κατάργηση όλων τα παλιών αναρτήσεων και δυνατοτήτων της ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ και την υποβάθμιση που προέκυψε στη λειτουργία του νέου κόμβου σε σχέση με το παρελθόν.

  Σε επικοινωνία με το Γραφείο Τύπου του Υπουργού Κ. Μητσοτάκη, έγινε γνωστό ότι η πολιτική ηγεσία επεξεργάζεται τα δεδομένα που υπάρχουν και θα προβεί σε επίσημη ανακοίνωση ίσως και εντός της ημέρας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η υποβάθμιση που διαπιστώνεται δεν αποτελεί προϊόν πολιτικής απόφασης αλλά σε τεχνικές δυσλειτουργίες.

  Σύμφωνα με πληροφορίες του XanthiPress.gr, μέσω των socialmedia δέχθηκαν σχετικά ερωτήματα από στελέχη της Διοίκησης ο Υπουργός και η Υφυπουργός, με την απάντηση μέχρι στιγμής να αναφέρει ότι υπάρχουν τεχνικά προβλήματα που οφείλονται στη μετάπτωση δεδομένων, τα οποία και θα διορθωθούν, τουλάχιστον σε ότι αφορά στα παλιά δεδομένα και τις αναρτήσεις της ΔΙΑΥΓΕΙΑ.

 2. Ανώνυμος
  # 16/06/2014 στο 3:42 ΜΜ

  Ένα απέραντο μπουρδέλο είμαστε

 3. # 16/06/2014 στο 5:59 ΜΜ

  Ευχαριστούμε τον Thano για την έρευνα και δημοσίευση.

Αφήστε μια απάντηση