Άγρια επεισόδια σημειώθηκαν στον χώρο φιλοξενίας στα Λαγκαδίκια

Άγρια επεισόδια σημειώθηκαν στον χώρο φιλοξενίας προσφύγων, στα Λαγκαδίκια Θεσσαλονίκης . Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν στις 2:30 τα ξημερώματα, όταν ομάδα Αλγερινών και Μαροκινών παρενόχλησε γυναίκες Κούρδων προσφύγων από τη Συρία.

Οι Κούρδοι εξαγριώθηκαν και επιτέθηκαν με ξύλα και μαχαίρια εναντίον των νεαρών Αλγερινών. Οι δύο αστυνομικοί που βρίσκονται στο φυλάκιο του κέντρου φιλοξενίας κάλεσαν ενισχύσεις και προσπάθησαν να γλιτώσουν τους Αλγερινούς από τη μανία των εξοργισμένων Κούρδων. Τα επεισόδια διήρκεσαν περίπου μία ώρα. Οι Αλγερινοί αποχώρησαν από τον χώρο φιλοξενίας, βρίσκοντας καταφύγιο σε παρακείμενη δασική έκταση απ όπου  συνέχισαν να προκαλούν τους Κούρδους πετώντας πέτρες για αρκετή ώρα.

Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις της ομάδας ΟΠΚΕ, περιπολικά, δύο διμοιρίες των ΜΑΤ και αστυνομικοί της Ασφάλειας οι οποίοι κατάφεραν να δώσουν τέλος στη σύρραξη.  Τρεις ώρες αργότερα οι πρόσφυγες επέστρεψαν στα δωμάτιά τους.

Από τα επεισόδια τραυματίστηκαν έξι άτομα που φέρουν τραύματα από μαχαίρι, ρόπαλα και πέτρες. Και οι έξι μεταφέρθηκαν με ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάσταση ήταν τόσο τεταμένη που μετανάστες επιτέθηκαν ακόμα και στο ασθενοφόρο που πήγε για να παραλάβει τους τραυματίες. Ένας από τους τραυματίες έφερε χτυπήματα από μαχαίρι και έχασε αρκετό αίμα μέχρι την άφιξη του ασθενοφόρου.

Τέσσερα άτομα, ένας υπήκοος Παλαιστίνης, ένας υπήκοος Λιβύης και δύο υπήκοοι Συρίας, που ενδέχεται να ήταν υπό την επήρεια ναρκωτικών, συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα στο Αστυνομικό Τμήμα Καλλινδοίων.

Αλγερινοί και Μαροκινοί προκαλούν προβλήματα

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές τα προβλήματα προκαλούνται συνήθως από Αλγερινούς και Μαροκινούς που πέρασαν παράνομα στην Ελλάδα και δήλωσαν ότι προέρχονται από τη Συρία.

Οι ίδιοι οι πρόσφυγες έχουν ζητήσει από τις ΜΚΟ και την Αστυνομία να μην τους φέρνουν σε επαφή με τέτοια άτομα.

Στο χώρο φιλοξενίας των Λαγκαδικίων βρίσκονται κυρίως οικογένειες Κούρδων. Οι Αραβόφωνοι από την Αλγερία και το Μαρόκο διαμένουν στα δικά τους οικήματα, σε διαφορετικό χώρο από εκείνα όπου διαμένουν οι οικογένειες από τη Συρία. «Είμαστε φιλήσυχοι και δεν πειράζουμε κανέναν. Αραβόφωνοι από την Αλγερία και το Μαρόκο έρχονται εδώ, ακόμη και χωρίς να είναι γραμμένοι στο camp, και παρενοχλούν τις οικογένειές μας. Φέρνουν εδώ μέσα ναρκωτικά, καπνίζουν χασίς και δεν ξέρουν τι κάνουν. Θέλουμε να προστατεύσουμε τις οικογένειες μας και γι’ αυτό δεν θέλουμε τέτοια άτομα εδώ» τόνισε πρόσφυγας από τη Συρία.

Την άμεση λήψη μέτρων ασφαλείας, ζητά ο Δήμαρχος Λαγκαδά

Ο Δήμαρχος Λαγκαδά Γιάννης Καραγιάννης χαρακτηρίζει ιδιαίτερα επικίνδυνη την κατάσταση εντός του camp εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης του αριθμού φιλοξενουμένων ανθρώπων και την ανεπαρκή αστυνόμευση ,ζητώντας παράλληλα την άμεση λήψη μέτρων ασφαλείας όχι μόνο στο Κέντρο Φιλοξενίας αλλά συνολικά στην Τοπική Κοινότητα Λαγκαδικίων, με κατεπείγον έγγραφο που απέστειλε προς τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Θεσσαλονίκης και τον Περιφερειακό Συντονιστή Βορείου Ελλάδος του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Το κείμενο απεστάλη μετά τα χθεσινά επεισόδια που σημειώθηκαν στο camp μεταξύ Κούρδων προσφύγων και παράνομων μεταναστών από την Αλγερία και το Μαρόκο με αποτέλεσμα τον τραυματισμό έξι ατόμων και τη σύλληψη άλλων τεσσάρων.

Όπως τονίζεται στο σχετικό έγγραφο, «η κατάσταση εντός του camp είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, με συνεχείς συμπλοκές μεταξύ πληθυσμιακών ομάδων διαφορετικής καταγωγής  και προέλευσης ενώ προβλήματα καταγράφονται και εκτός της δομής»

Ο δήμαρχος Λαγκαδά υποστηρίζει στην επιστολή του πως επικρατεί δικαιολογημένα κλίμα φόβου λόγω της «έκρυθμης κατάστασης εντός του Κέντρου αλλά και των περιστατικών παραβατικότητας με μικροκλοπές και απειλές που σημειώνονται εντός του χωριού».

«Η ραγδαία αύξηση των ροών τις τελευταίες ημέρες σε συνδυασμό με την μη ύπαρξη επαρκούς αστυνομικής δύναμης για έναν τόσο μεγάλο αριθμό (περισσότερα από 600 άτομα φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή στο camp), έχει δημιουργήσει ανασφάλεια στην τοπική κοινωνία», αναφέρει.

Αυτό που ζητά ο Δήμος Λαγκαδά είναι η άμεση λήψη των κατάλληλων μέτρων για την αποσυμφόρηση του Κέντρου Φιλοξενίας Λαγκαδικίων, την ενίσχυση της αστυνόμευσης και τη διατήρηση της ασφάλειας και της ειρήνης στην περιοχή.

Σημειώνεται ότι ο αριθμός των ατόμων που βρίσκεται σήμερα εντός του Κέντρου είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από τον αρχικό σχεδιασμό και τις προδιαγραφές με τις οποίες δημιουργήθηκε η δομή και είναι απολύτως ανομοιογενής ως προς τη χώρα προέλευσης και την οικογενειακή κατάσταση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη συνύπαρξή τους.

Απούσα η Κυβέρνηση

Πάνω από 500% αυξήθηκαν οι ροές των ανθρώπων που περνάνε παραβιάζοντας  τα χερσαία σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας στον Έβρο, χωρίς καμία απολύτως αντίδραση προσπάθειας ανακοπής τους από το «επίσημο κράτος», δίνοντας την εντύπωση ότι η χώρα είναι ένα απέραντο ξέφραγο αμπέλι. Οι περισσότεροι από αυτούς, αφού πληρώσουν και μεγάλα ποσά σε Έλληνες και Βούλγαρους διακινητές, φθάνουν με κάθε διαθέσιμο μέσον στο hot spot «Αναγνωστόπουλου» στα Διαβατά της Θεσσαλονίκης. Ένα εξίσου μεγάλο μέρος τους διαχέεται στην πόλη, η οποία σε αρκετές γωνιές της εμφανίζει εικόνα τριτοκοσμικής χώρας που βρίσκεται στα βάθη της Ανατολίας και όχι στο Νότιο τμήμα της Ευρώπης.  Το νέο κύμα προέρχεται , κυρίως, από περιοχές όπως Ιράκ, Πακιστάν, Αφγανιστάν και Αφρικανικές χώρες ενώ ελάχιστοι είναι από τις εμπόλεμες περιοχές της Συρίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

9 + 9 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.