Άνοιξε ο δρόμος για την αξιοποίηση δημοτικών ακινήτων

akinitaΝέες προϋποθέσεις και όρους ανάπτυξης για το σύνολο των δήμων της χώρας δημιουργεί πλέον η τροπολογία που συζητήθηκε και ψηφίστηκε σήμερα στη Βουλή για τη μακροχρόνια αξιοποίηση της δημοτικής ακίνητης περιουσίας.

Στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου «Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας-Αττικής, Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης και άλλες διατάξεις» στη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας του Β΄ Θερινού Τμήματος της Βουλής, ήρθε προς συζήτηση η τροπολογία  και η οποία απηχούσε πλήρως τις διεκδικήσεις των δήμων, όπως είχαν συμπεριληφθεί στην πρόταση τροπολογίας τους.

Κατά την εισήγησή υποστηρίχτηκε ότι η πρότασή  απηχεί πλήρως και ολοκληρωμένα το αίτημα των δήμων της χώρας και είναι αυτή που ανταποκρίνεται με τον καλύτερο τρόπο στις ανάγκες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών

Έτσι, η τελική μορφή της τροπολογίας, που έγινε πλέον νόμος του κράτους, επιτρέπει στους δήμους να αξιοποιούν με μακροχρόνια μίσθωση την ακίνητη περιουσία τους χωρίς να είναι αναγκασμένοι να την ξεπουλούν. Σύμφωνα με αυτήν, επιτρέπεται στους ΟΤΑ να διαθέτουν τα ακίνητά τους για δημιουργία εγκαταστάσεων ανάπτυξης αθλητικών, πολιτιστικών-μορφωτικών δραστηριοτήτων, όπως επίσης και για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων πρωτογενούς παραγωγής, με τη χρονική διάρκεια να φθάνει στα 50 έτη.

Να σημειωθεί ότι το πρόβλημα της αξιοποίησης της δημοτικής περιουσίας των δήμων και των νομικών του προσώπων αναδείχθηκε τελευταία με την επενδυτική πρόταση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ για τη δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων και προπονητηρίου στη Θέρμη, επένδυση που τελικά ακυρώθηκε από τα αρμόδια όργανα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που ούτε λίγο ούτε πολύ πρόκριναν τη λύση της πώλησης των εκτάσεων στους υποψήφιους επενδυτές.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε την έντονη κινητικότητα των συλλογικών οργάνων των ΟΤΑ, που με επικεφαλής το δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών, και πρόεδρο της ΠΕΔ-ΚΜ, Σίμου Δανιηλίδη και το δήμαρχο Θέρμης, και αντιπρόεδρο της ΠΕΔ-ΚΜ, Θόδωρου Παπαδόπουλου, ανέλαβαν την πρωτοβουλία διαμόρφωσης μιας ολοκληρωμένης πρότασης για τη συνολική επίλυση του προβλήματος που αντιμετωπίζει το σύνολο των δήμων της χώρας, οι οποίοι αδυνατούσαν να αξιοποιήσουν προς όφελός τους τη δημοτική περιουσία και ήταν υποχρεωμένοι να οδηγηθούν σε επαχθείς λύσεις με το ξεπούλημά τους, καθώς δεν υπήρχε η δυνατότητα μακροχρόνιας εκμίσθωσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

19 − three =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.