Ίδρυση γραφείου Εθελοντισμού

ethelontismosΤο να καθόμαστε στην γωνία ή πίσω από ένα πληκτρολόγιο κάνοντας κριτική δεν βοηθάμε μάλλον κανέναν πόσο μάλιστα τον εαυτό μας. Το να τα περιμένουμε όλα έτοιμα, έτσι επειδή πληρώνουμε για δημοτικές υπηρεσίες, δεν πρόκειται να έχουμε ποτέ τα επιθυμητά αποτελέσματα. Πρέπει να βάλουμε και οι ίδιοι το χέρι μας για να γίνει πραγματικά αυτός ο τόπος τόπος να ζεις.

Οι αποσπασματικές ανακοινώσεις για εθελοντική εργασία κάποιες μέρες του χρόνου ή βάζοντας τα παιδιά των σχολείων μια μέρα τον χρόνο να καθαρίζουν τμήματα ακτών είναι μια καλή ενέργεια αλλά όχι οργανωμένη και δεν οδηγεί πουθενά.

Για να οργανωθεί ο εθελοντισμός στον Δήμο μας προτείνουμε, σαν μέλη και διαχειριστές της ιστοσελίδας volvipress.gr, στον πρόεδρο  κ. Θωμά Νίκο να θέσει θέμα προς ψήφιση στο Δ.Σ του δήμου Βόλβης για την ίδρυση γραφείου Εθελοντισμού, την δημιουργία Μητρώου Εθελοντών και τη σύσταση Ομάδας Εθελοντών.

Το Γραφείο μπορεί και πρέπει να  λειτουργεί υπό την αιγίδα του ΟΚΠΑΠ (Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης και Παιδείας)  με έδρα τον Σταυρό. Στην απόφαση θα πρέπει να προβλέπεται και η δυνατότητα να δημιουργούνται ομάδες εθελοντών στις έδρες όλων των Δηµοτικών  Κοινοτήτων.

Οι πρωτοβουλίες της Ομάδας Εθελοντισμού θα λειτουργούν επικουρικά προς τις αντίστοιχες δράσεις του Δήμου, αλλά και των άλλων εθελοντικών ομάδων, αν υπάρχουν στην περιοχή.

Η σύσταση Ομάδας και Γραφείου Εθελοντισμού θα πρέπει να έχει στόχο την προαγωγή και προώθηση του εθελοντισμού στο Δήμο και την ευαισθητοποίηση των πολιτών για συμμετοχή σε δράσεις για το περιβάλλον, τον καθαρισμό ακτών και λοιπών κοινοχρήστων χώρων, την ανακύκλωση, τις έκτακτες ανάγκες, την πρόνοια, την αλληλεγγύη, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό κ.λπ.

Μέλη της Ομάδας Εθελοντών μπορούν να είναι όσοι κάτοικοι και δημότες του Δήμου το επιθυμούν. Προς το σκοπό αυτό θα πρέπει να δημιουργηθεί Μητρώο Εθελοντών, στο οποίο θα καταγράφονται τα στοιχεία όσων υποβάλουν αίτηση συμμετοχής.

Ο Δήμος Βόλβης μπορεί να αντλήσει τεχνογνωσία και εμπειρίες σε θέματα αλληλεγγύης και εθελοντισμού από άλλους δήμους και περιφέρειες της χώρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ολοκληρώσει ένα τοπικό δίκτυο αλληλεγγύης, το οποίο θα απαρτίζουν οι συλλογικές εκφράσεις της κοινωνίας, αλλά και φυσικά πρόσωπα.

Στη δύσκολη συγκυρία που περνάει ο τόπος ο εθελοντισμός και η αλληλεγγύη προσφέρουν διεξόδους στην κοινωνία και στην οικονομία. Στόχος της δημοτικής αρχής πρέπει να είναι η συνένωση δυνάμεων, η διαδραστικότητα στις σχέσεις δήμου και πολιτών και η συμπληρωματικότητα των πρωτοβουλιών.

Τα προβλήματα είναι τόσο μεγάλα που δεν λύνονται με τον… ηρωισμό μεμονομένων ή μόνο αιρετών ατόμων, αλλά απαιτούν τη συμβολή όσο το δυνατόν περισσότερων. Πέρα από τα πρακτικά θέματα η καλλιέργεια της συλλογικότητας βοηθάει πολύ τους ανθρώπους και στον ψυχολογικό τομέα.

Οφείλουμε όλοι μας να αλλάξουμε το κλίμα, ώστε η κοινωνία μας να εμπεδώσει το αίσθημα της κοινότητας που τόσο έχουμε ανάγκη όλοι μας.

Από την μεριά μας σαν ιστοσελίδα θα βοηθήσουμε όσο μπορούμε στην προσπάθεια αυτή με ανακοινώσεις και άρθρα αλλά και συμμετοχή στις ομάδες εθελοντών.

volvipress.gr

2 thoughts on “Ίδρυση γραφείου Εθελοντισμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

8 − two =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.