Αδιαφάνεια στα Πόθεν Έσχες των αιρετών στον Δήμο Βόλβης η … βολική ‘’αμέλεια’’ ?

images (1)

Παρότι με την «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης − Πρόγραμμα Καλλικράτης» (Ν.3852/2010, άρθρο 61, §4), ο Δήμαρχος, οι Αντιδήμαρχοι, τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν την ετήσια δήλωση για την περιουσιακή τους κατάσταση, και να τη δημοσιοποιούν με ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Δήμου, οι Δηλώσεις Περιουσιακής Κατάστασης Αιρετών Δήμου Βόλβης ακόμη δεν έχουν αναρτηθεί, ασχέτως αν η πλειοψηφία τους εκλέγεται επί σειρά ετών.

Δηλώσεις του «πόθεν έσχες» οι οποίες είναι αναρτημένες στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Βόλβης εκτός του ότι αποτελούν προσβολή για την νοημοσύνη των Δημοτών, αποτελούν και παράβαση του νόμου  Ν.3213/2003, ο οποίος βρίσκεται ακόμα σε ισχύ, παρ’ όλα τα δεινά που διέρχεται η πατρίδα μας.

Εκτός αν ακόμα ζούμε στην εποχή που ο κύριος Γαλαμάτης είναι Δήμαρχος του Δήμου Βόλβης και ο κύριος Λιάμας είναι Αντιδήμαρχος.

Δηλώσεις αναρτημένες ετών 2011με νεότερη του 2013, του πρώην αντιδημάρχου και νυν Δημάρχου κ. Λιάμα.

Όσο δε για τους Αντιδημάρχους και τους υπολοίπους υπόχρεους έναντι του νόμου, είναι περιττό δε να αναφέρουμε ότι προφανώς έχουν εγγραμμένο τον νόμο εις τα παλαιότερα των υποδημάτων τους.

Πρόκειται για μια διαδικασία που ενισχύει τη διαφάνεια και αποτελεί ένα ακόμα εργαλείο ελέγχου των αιρετών εκείνων, που κατά τεκμήριο αποφασίζουν για τα σπουδαιότερα θέματα της περιοχής, δεδομένου ότι κάθε δημότης θα μπορεί να έχει πρόσβαση στην προσωπική οικονομική διαδρομή αυτών που διαχειρίζονται χρήματα.

Επιπλέον η συγκεκριμένη διαδικασία δίνει το δικαίωμα για κάθε αιρετό της τοπικής αυτοδιοίκησης να περιφρουρεί την τιμή και την υπόληψη του από κάθε κακοπροαίρετο που πιθανόν να αποδίδει αστοχίες ή «κακές» αποφάσεις του σε ιδιοτελείς σκοπούς. Όλα τα παραπάνω θα έχουν ουσιαστικό νόημα, εάν και μόνο εάν, οι αιρετοί που ασκούν διοίκηση καταθέτουν ειλικρινά τη δήλωση τους και έχουν ως πρώτιστο λόγο συμμετοχής τους στα κοινά την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο με την αφιλοκερδή διάθεση του χρόνου τους. Πράγμα που δυστυχώς κανείς αιρετός του Δήμου Βόλβης δεν έχει κάνει πράξη μέχρι σήμερα.

Προφανώς γνωρίζετε κύριοι Αιρετοί ότι παρανομείτε συνειδητά, με ότι συνέπειες επισύρει η εν γνώσει παράβαση του Ν. 3212/2033.

Βαρύτατες ποινές για όσους δεν υποβάλουν «πόθεν έσχες»

Σύμφωνα με το Ν. Ν. 3213/2003, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δήλωση «πόθεν έσχες» υποχρεούνται να υποβάλουν για τους ίδιους, τους συζύγους και τα ανήλικα τέκνα τους, οι δήμαρχοι, οι αντιδήμαρχοι, τα μέλη των δημαρχιακών επιτροπών (δηλαδή της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής), καθώς και οι πρόεδροι διοικητικών συμβουλίων δημοτικών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου των αμιγών ή μικτών δημοτικών επιχειρήσεων των ΟΤΑ και των συνδέσμων δήμων. Το ίδιο, με παράλληλη υποχρέωση ανάρτησης στο διαδίκτυο προβλέπει και η παρ. 4 του αρθ. 61 του «Καλλικράτη» (Ν.3852/2010).

Βαρύτατες είναι οι κυρώσεις που προβλέπει ο Ν. 3212/2033 σε περίπτωση μη υποβολής ή υποβολής ανακριβούς δήλωσης για τους υπόχρεους, πράξεις ή παραλείψεις που επισείουν ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών και χρηματική ποινή από 10.000 έως 500.000 ευρώ. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η «καμπάνα» για όσους ευθύνονται για την απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων, οι οποίοι τιμωρούνται με κάθειρξη μέχρι δέκα χρόνια και χρηματική ποινή από 20.000 ευρώ έως 1 εκ. ευρώ. Βέβαια, υπάρχει και διάταξη που δίνει τη δυνατότητα στο δικαστήριο ή το δικαστικό συμβούλιο να κρίνουν ατιμώρητη την πράξη, σε περίπτωση αμέλειας.

Όμως επίσης θα πρέπει να γνωρίζετε παράλληλα ότι όλοι οι πολίτες έχουν δικαίωμα να απευθυνθούν στην Δικαιοσύνη αλλά και στο Υπουργεία Εσωτερικών και Δικαιοσύνης και να ζητήσουν από τους αρμόδιους Εισαγγελείς και Υπουργούς να επιβάλουν την εφαρμογή του νόμου και τις ανάλογες ποινές σε αυτούς που δεν συμμορφώνονται με τον νόμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

nineteen − nine =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.