«Αν μας βάλουν εμπόδια θα ταμπουρωθούμε στις στοές», λένε εργαζόμενοι στις Σκουριές

σκουριες-εργαζομενοιΤι δηλώνουν 1900 εργαζόμενοι στα μεταλλεία – Η  νέα κυβέρνηση δεν έχει πάρει ακόμη ξεκάθαρη θέση – Συγκέντρωση στις 15 Φεβρουαρίου στις Σκουριές από τους κατοίκους που αντιδρούν στην επένδυση 

Ενώπιον της πρώτης μεγάλης δοκιμασίας στο καυτό θέμα των ξένων επενδύσεων αναμένεται να βρεθεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», καθώς θα κληθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα να υλοποιήσει τις προ εκλογών δεσμεύσεις της στις Σκουριές της Χαλκιδικής για κλείσιμο των μεταλλείων εξόρυξης χρυσού της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός», εξέλιξη που θεωρείτο βέβαιο ότι θα πυροδοτήσει αντιδράσεις, αλλά και θα εκπέμψει άκρως αρνητικά μηνύματα στον κόσμο των επενδυτών διεθνώς.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ 1.900 μεταλλωρύχοι στη Β.Χαλκιδική αναμένεται να ξεκινήσουν κινητοποιήσεις, αρχής γενομένης από την Κυριακή, στο χωριό Μεγάλη Παναγία, όπου παρουσία των οικογενειών τους θα εξαγγείλουν τα σχέδιά τους για την περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει στο κλείσιμο της επένδυσης, απειλώντας πως εάν χρειαστεί θα ταμπουρωθούν μαζί με τα παιδιά τους στις στοές.

Οι αντιδρώντες στην εξόρυξη κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Ιερισσού, συνεχίζει το δημοσίευμα, τελούν εν αναμονή υλοποίησης των υποχρεώσεων των κομμάτων της σημερινής κυβέρνησης για διακοπή της εξόρυξης και λουκέτο στα μεταλλεία και σχεδιάζουν για τις 15 Φεβρουαρίου συγκέντρωση στις Σκουριές, ώστε να επαναφέρουν στη δημόσια ατζέντα το αίτημά τους.

Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης ερωτηθείς (Reuters) για το τι μέλλει γενέσθαι απάντησε πως η νέα κυβέρνηση εναντιώνεται απόλυτα σε αυτό το επενδυτικό σχέδιο, σημειώνοντας ότι «θα εξετάσουμε τις επόμενες κινήσεις μας ως προς αυτό» και αποφεύγοντας να ξεκαθαρίσει ποιες είναι οι προθέσεις της Αθήνας.

Στην απέναντι όχθη οι αντιδρώντες, σύμφωνα με την «Καθημερινή», βρίσκονται σε αναμμένα κάρβουνα, καθώς μολονότι έχουν μια φίλα προσκείμενη στον αγώνας τους κυβέρνηση, φοβούνται ότι θα κάνει πίσω.

Αμέσως μετά τις εκλογές οι μεταλλωρύχοι της Β.Χαλκιδικής απέστειλαν δύο επιστολές προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στις οποίες δήλωναν την απόφασή τους να μην επιτρέψουν να διακοπεί με οποιονδήποτε τρόπο η λειτουργία της επένδυσης.

«Αν επιχειρήσουν να μας βάλουν εμπόδια θα κλειστούμε μέσα στις στοές, όπως κάναμε το 2003», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι μεταλλωρύχοι.

Το δημοσίευμα καταλήγει με δηλώσεις του προέδρου της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός« Κώστα Γεωργατζή στις οποίες αναφέρεται το εξής: «Συνεχίζουμε κανονικά τις δραστηριότητές μας. Εχουμε όλες τις άδειες, είμαστε απολύτως νόμιμοι, έχουμε επένδυση 350 εκατ, και θα επενδύσουμε άλλα τόσα σε Ολυμπιάδα και Σκουριές. Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα προσλάβουμε άλλα 700 άτομα και οι θέσεις εργασίας θα ανέλθουν στις 2.500».

protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

two × 1 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.