Δήλωση του Δημάρχου Βόλβης Διαμαντή Λιάμα για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού

 

Πραγματοποιήθηκε η Εκδήλωση μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων στον Σταυρό. Ο Δήμαρχος Βόλβης Διαμαντής Λιάμας δημοσίευσε στο προσωπικό του προφίλ στο facebook το παρακάτω:

“Η 19η Μαΐου είναι ημέρα μνήμης και τιμής για όλο τον ελληνισμό. Η επέτειος της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού είναι μια ξεχωριστή ημέρα για όλους.

Η ιστορική μνήμη επιβάλλει να μην ξεχάσουμε τη βαρβαρότητα της τουρκικής θηριωδίας εκείνης της εποχή, που ξεκλήρισε χιλιάδες οικογένειες, σε ένα οργανωμένο σχέδιο εξόντωσης ενός λαού, το οποίο σήμερα συγκρίνεται μόνο με τα εγκλήματα των ναζί.

Για τον σκοπό αυτό ενώνουμε και εμείς τη φωνή μας, στον αγώνα για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Όχι μόνο για να τιμήσουμε τη μνήμη των αδικοχαμένων αδελφών μας, αλλά για να έχει η ανθρωπότητα ένα παγκόσμιο παράδειγμα προς αποφυγή, μια ιστορική στιγμή που πρέπει να θυμάται για να μην την επαναλάβει.

Στη σημερινή επέτειο, δεν τιμούμε μόνο αυτούς που χάθηκαν. Τιμούμε και τους Έλληνες του Πόντου, που επιβίωσαν της Γενοκτονίας. Εκείνους, που αν και έχασαν γονείς, αδελφούς, παιδιά συγγενείς και φίλους, μάζεψαν δύναμη ψυχής και έφτασαν στην Ελλάδα. Εκείνους, που υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, έστησαν νέο σπιτικό, έφτιαξαν εκ του μηδενός εκκλησίες, σπίτια, δουλειές. Δημιούργησαν, πρόκοψαν και εξελίχθηκαν σε ένα από τα πιο δραστήρια και ζωντανά τμήματα της Ελλάδας. ‘Έτσι και στο δήμο Βόλβης, ο ποντιακός ελληνισμός ρίζωσε, άνθισε, έβγαλε καρπούς.

Η παρουσία των Ποντίων σήμερα, είναι η μεγαλύτερη τιμή για όσους χάθηκαν. Αποτελούν τη ζωντανή απόδειξη ότι ο ποντιακός ελληνισμός δηλώνει ενεργά παρών και παρά τις όποιες αντιξοότητες συνεχίζει να μεγαλουργεί.

Δεν θα ξεχάσουμε την 19η Μαίου. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τις ψυχές που χάθηκαν. Έχουμε χρέος και καθήκον να τους τιμούμε αιώνια.”

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

5 − four =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.