Δημοτική επιτροπή διαβούλευσης Δήμου Βόλβης

i-gnomi-souΤο Δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Βόλβης με την 194/2014 απόφαση της 12ης Σεπτεμβρίου 2014 εγκρίνει την συγκρότηση Δημοτικής επιτροπής Διαβούλευσης, Δήμου Βόλβης, η οποία θα αποτελείται από τους παρακάτω εκπροσώπους των φορέων της τοπικής Κοινωνίας:

  1. Ένας εκπρόσωπος του Σωματείου Τουριστικών καταλυμάτων Δημοτικής Ενότητας Αγίου Γεωργίου.
  2. Ένας εκπρόσωπος του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων Σταυρού.
  3. Ένας εκπρόσωπος της Ένωσης Καταστηματαρχών & Επιχειρηματιών & Βιοτεχνών “Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ” της Δημοτικής Ενότητας Αγίου Γεωργίου
  4. Ένας εκπρόσωπος του Συλλόγου Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Σταυρού.
  5. Ένας εκπρόσωπος του Κυνηγετικού συλλόγου Σταυρού & Περιχώρων
  6. Ένας εκπρόσωπος του Σωματείου Οικοδόμων Σταυρού-Άνω Σταυρού & περιχώρων.
  7. Ένας εκπρόσωπος του Σωματείου Οικοδόμων Νέας Μαδύτου.
  8. Ένας εκπρόσωπος των εργαζομένων του Δήμου Βόλβης.
  9. Ένας εκπρόσωπος των εργαζομένων του Κ.Υ. Νέας Μαδύτου.
  10. Έξη εκπρόσωποι των συλλόγων γονέων & κηδεμόνων του Δήμου (σχολείων Α/θμιας-Β/θμιας εκπαίδευσης) και συγκεκριμένα, ένας από κάθε Δημοτική Ενότητα του Δήμου Βόλβης (Αγίου Γεωργίου, Ρεντίνας, Μαδύτου, Απολλωνίας, Αρέθουσας & Εγνατίας)
  11. Έξη εκπρόσωποι των αγροτικών συλλόγων ή συνεταιρισμών του Δήμου και συγκεκριμένα, ένας από κάθε Δημοτική Ενότητα του Δήμου Βόλβης (Αγίου Γεωργίου, Ρεντίνας, Μαδύτου, Απολλωνίας, Αρέθουσας & Εγνατίας)
  12. Έξη εκπρόσωποι των Αθλητικών ή Πολιτιστικών συλλόγων του Δήμου και συγκεκριμένα, ένας από κάθε Δημοτική Ενότητα του Δήμου Βόλβης (Αγίου Γεωργίου, Ρεντίνας, Μαδύτου, Απολλωνίας, Αρέθουσας & Εγνατίας)
  13. Έξη εκπρόσωποι των Τοπικών Συμβουλίων Νέων, του Δήμου και συγκεκριμένα, ένας από κάθε Δημοτική Ενότητα του Δήμου Βόλβης (Αγίου Γεωργίου, Ρεντίνας, Μαδύτου, Απολλωνίας, Αρέθουσας & Εγνατίας)
  14. Δέκα επτά Δημότες, εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους καθώς και όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς
    καταλόγους.

Όσον αφορά στους δημότες καλούνται με πρόσκληση μέσω του διαδικτύου και ανακοινώσεων τόσο στις έδρες των Δημοτικών Ενοτήτων όσο και στις έδρες των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων, προκειμένου να δηλώσουν την επιθυμία συμμετοχής τους ως μέλη της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης μετά από κλήρωση, αν οι ενδιαφερόμενοι ξεπερνούν τους 17 δημότες.

Αρμοδιότητες δημοτικής επιτροπής διαβούλευσης:

  • Γνωμοδοτεί στο δημοτικό συμβούλιο σχετικά με τα αναπτυξιακά προγράμματα και τα προγράμματα δράσης του δήμου το επιχειρησιακό πρόγραμμα και το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου.
  • Γνωμοδοτεί για θέματα γενικότερου τοπικού ενδιαφέροντος που παραπέμπονται σε αυτή από το δημοτικό συμβούλιο ή τον δήμαρχο
  • Εξετάζει τα τοπικά προβλήματα και τις αναπτυξιακές δυνατότητες του Δήμου και διατυπώνει γνώμη για την επίλυση των προβλημάτων και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων αυτών.
  • Δύναται να διατυπώνει παρατηρήσεις επί του περιεχομένου των κανονιστικού χαρακτήρα αποφάσεων οι οποίες εκδίδονται σύμφωνα με το άρθρο 79 του ΚΔΚ.

Η διατύπωση γνώμης από τη δημοτική επιτροπή διαβούλευσης δεν αποκλείει την παράλληλη ηλεκτρονική διαβούλευσης με τους πολίτες μέσω διαδικτύου. Οι προτάσεις της ηλεκτρονικής διαβούλευσης συγκεντρώνονται και συστηματοποιούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου και παρουσιάζονται από τον πρόεδρο της δημοτικής επιτροπής διαβούλευσης κατά την αντίστοιχη συνεδρίασή της.

Η δημοτική επιτροπή διαβούλευσης συνεδριάζει δημόσια, μετά από πρόσκληση του προέδρου της, υποχρεωτικά μια φορά το χρόνο, πριν από τη σύνταξη των προσχεδίων του προϋπολογισμού και του ετήσιου προγράμματος δράσης και τουλάχιστον μία φορά κάθε τρεις (3) μήνες για άλλα θέματα που εισάγονται προς συζήτηση. Σε περίπτωση έλλειψης απαρτίας, η συνεδρίαση επαναλαμβάνεται την αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα, οπότε θεωρείται σε κάθε περίπτωση ότι υφίσταται απαρτία.

Το δημοτικό συμβούλιο μπορεί να ψηφίζει σχετικό κανονισμό διαβούλευσης, ο οποίος ρυθμίζει όλα τα θέματα τα σχετικά με τις διαδικασίες διαβούλευσης, τη συμμετοχή φορέων και πολιτών σε αυτή, καθώς και την παρουσίαση των πορισμάτων της διαβούλευσης στο αρμόδιο όργανο του δήμου.

Ο συνολικός αριθμός των μελών της δημοτικής επιτροπής διαβούλευσης, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου, μπορεί να είναι από είκοσι πέντε (25) έως πενήντα (50) μέλη. Η διάρκεια της θητείας της δεν υπερβαίνει τα δυόμιση έτη.

Στη δημοτική επιτροπή διαβούλευσης προεδρεύει ο δήμαρχος ή ο αντιδήμαρχος που ορίζει ο δήμαρχος με απόφασή του. Στις συνεδριάσεις της επιτροπής καλούνται κατά περίπτωση και συμμετέχουν χωρίς δικαίωμα ψήφου και εκπρόσωποι αρμόδιων κρατικών αρχών, των τοπικών οργανώσεων πολιτικών κομμάτων, καθώς και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων που εκπροσωπούνται στο δημοτικό συμβούλιο.

Σημειώσεις volvipress

Οι θεσμοί υπηρετούνται με προσφορά και με στήριξη από όλους. Οι θεσμοί του Δημοτικού Συμβουλίου και της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης πρέπει να διαφυλαχθούν από όλους μας

Πιστεύουμε ότι με αυτές τις δημοκρατικές διαδικασίες, τις οποίες πρέπει να τηρούμε πιστά και με ευλάβεια , δίνεται αξία και ουσία στο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ο λόγος  στους  φορείς και στους πολίτες  κάθε γειτονιάς.

Ο δημοκρατικός αυτός θεσμός δεν λειτούργησε ουσιαστικά στον Δήμο Βόλβης τα προηγούμενα χρόνια. Σήμερα η συμμετοχή όλων είναι απαραίτητη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

1 × four =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.