Εισαγγελέας για σκάνδαλα εκατομμυρίων στον Δήμο Σιθωνίας

Σκάνδαλα εκατομμυρίων ευρώ «πνίγονται» στα κρυστάλλινα νερά της Σιθωνίας Χαλκιδικής; Λίγες εβδομάδες μετά το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» για την αδειοδότηση νυχτερινών κέντρων από τον Δήμο Σιθωνίας (23/4/2018) σε προστατευόμενη (από την αρχαιολογική νομοθεσία) περιοχή, ο εισαγγελέας Διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αχιλλέας Ζήσης διαβίβασε προς διερεύνηση στην Εισαγγελία Χαλκιδικής έναν ογκώδη φάκελο με καταγγελλόμενα σκάνδαλα εκατομμυρίων ευρώ που συγκλίνουν στο πρόσωπο του «γαλάζιου» δημάρχου Ιωάννη Τζίτζιου, ο όποιος άλλωστε κατονομάζεται ρητώς.

Τα στοιχεία έφτασαν στο γραφείο του εισαγγελέα Διαφθοράς Θεσσαλονίκης την περασμένη εβδομάδα από άλλον αυτοδιοικητικό (πρώην δήμαρχο) που παραθέτει, σύμφωνα με πληροφορίες, πλήθος εγγράφων των δημοτικών υπηρεσιών από τα οποία προκύπτει σωρεία παρατυπιών και αυθαίρετων αποφάσεων.

Μεταξύ άλλων καταγγέλλονται:

◼ Καταπάτηση κοινοτικής περιουσίας (οικόπεδα, γήπεδο Νικήτης κ.λπ.) συνολικής έκτασης χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, η αξία της οποίας εκτιμάται σε τουλάχιστον 300 χιλιάδες ευρώ, για την οποία έκταση η δημοτική αρχή δεν κάνει τίποτε προκειμένου να προστατεύσει. Μάλιστα, σιωπηρά φέρεται να έχει ανεχθεί ακόμη και μετεγγραφές στο υποθηκοφυλακείο.

◼ Μη εφαρμογή του ρυμοτομικού σχεδίου, με αποτέλεσμα κατάχρηση του δημόσιου χώρου στην παραλία Νικήτης από ιδιώτες, αλλά και παράνομη αδειοδότηση νυχτερινών κέντρων στον ιστορικό και διατηρητέο οικισμό του χωριού.

◼ Ασφαλτοστρώσεις και επισκευές λόγω ζημιών από ακραία καιρικά φαινόμενα τα οποία ουδέποτε υπήρξαν.

◼ Καταβολή άνω των 20 εκατομμυρίων ευρώ από το δημοτικό ταμείο, κυρίως με διαταγές πληρωμής, από το 2010 έως σήμερα, σε εργολάβους και προμηθευτές χωρίς να τηρηθούν οι προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες (μελέτες, δημοπρασίες κ.λπ.).

◼ Αναθέσεις μεγάλων έργων με κατάτμηση (προκειμένου να γίνουν απευθείας χωρίς διαγωνισμό).

◼ Μη τήρηση των νόμιμων διαδικασιών στα έργα (π.χ. ανάπλαση παραλίας Νικήτης) με αποτέλεσμα την επιβολή προστίμων και κόστος εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για τον δήμο στις διενέξεις με εργολάβους.

◼ Εκδοση ψευδών βεβαιώσεων για κάθε χρήση (άδειες καταστημάτων, πολεοδομικές κ.λπ.). Ο ίδιος ο δήμαρχος, σύμφωνα πάντα με τα καταγγελλόμενα, έχει εκδώσει ψεύδη βεβαίωση ακόμη και για τη μόνιμη κατοικία του (που είναι σε άλλο δήμο).

◼ Στον δήμο δεν γράφονται και δεν υπάρχουν επίσημα πρακτικά υπογεγραμμένα από δημοτικούς συμβούλους, ούτε τηρούνται νομίμως τα βιβλία αποφάσεων.

◼ Για περιπτώσεις που ο δήμαρχος πρέπει να πάει στα δικαστήρια ορίζονται προσωπικοί δικηγόροι τους οποίους βεβαίως πληρώνει ο δήμος.

◼ Δεν γίνεται ο προβλεπόμενος απολογισμός-λογοδοσία.

◼ Πρακτικές «κλειστών θυρών» ακολουθούνται τόσο στο λιμενικό ταμείο του δήμου όσο και στην τουριστική επιχείρηση στο Πλατανίτσι.

Η διερεύνηση της υπόθεσης θα γίνει από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Χαλκιδικής για καθεμία από τις καταγγελλόμενες περιπτώσεις και στη συνέχεια αναμένεται να διαβιβαστεί πάλι στον εισαγγελέα Εφετων – αρμόδιο για υποθέσεις διαφθοράς στη Βόρεια Ελλάδα.

Καταγγελίες για διοικητικές παραβάσεις του δημάρχου Σιθωνίας Ιωάννη Τζίτζιου, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν φτάσει και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης.

Συντάκτης: Νίκος Φωτόπουλος
efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

1 × 3 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.