Εκτός νομιμότητας η απόφαση του ΔΣ Βόλβης για έργο στον Μελισσουργό

melis
Οι πρώην υποψήφιοι σύμβουλοι από τον Μελισσουργό, για τις εκλογές του Μαΐου 2014, έχουν πάρει κάποια θέση ή έχουν κάποιο σχόλιο επί του θέματος αυτού;

Είχαμε δημοσιεύσει απόφαση του ΔΣ δήμου Βόλβης με τίτλο: “Μελισσουργός δήμου Βόλβης: Ένα έργο που δεν θα γίνει ποτέ;”  Εκτός από την ερώτηση του τίτλου είχαμε απευθύνει και ερώτηση προς τους υποψηφίους συμβούλους από τον Μελισσουργό (δείτε την ερώτηση στην εικόνα).

Σήμερα έρχεται η απάντηση περί νομιμότητας της απόφασης αυτής από τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης με θέμα: «Έλεγχος νομιμότητας της αριθ.169/12.08.2014 Δημοτικού Συμβουλίου Βόλβης αναφορικά με τη διάλυση της με αριθμό πρωτ. 5354/12.10.2010 σύμβασης μεταξύ πρώην Δήμου Απολλωνίας και εταιρείας “Πακαπούκας Ιωάννης &Σία Ε.Ε.” αναδόχου του έργου “Κατασκευή αίθουσας πολλαπλών χρήσεων στο Δ.Δ. Μελισσουργού» η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει:

Επειδή, από τα στοιχεία του φακέλου του έργου προκύπτουν τα εξής:

  1. Την 06-07-2010 διενεργήθηκε στον Δήμο Απολλωνίας δημόσιος μειοδοτικός διαγωνισμός για την ανάθεση του έργου, «Κατασκευή Αίθουσας Πολλαπλών Χρήσεων στο Δ.Δ. Μελισσουργού», προϋπολογισμού 275.000,00€ με Φ.Π.Α..
  2. Με την αριθμ. 61/2010 απόφαση της Δημαρχιακής Επιτροπής του Δήμου Απολλωνίας εγκρίθηκε η κατακύρωση του διαγωνισμού στην εργοληπτική επιχείρηση «Πακαπούκας Ιωάννης & ΣΙΑ Ε.Ε» με ποσοστό μέσης έκπτωσης 10% επί των τιμών του τιμολογίου της μελέτης.
  3. Την 12-10-2010 υπογράφτηκε η σύμβαση με τον ανάδοχο με συμβατική προθεσμία περαίωσης εννέα (9) μήνες και λήξη συμβατικής προθεσμία την 14-07-2011.
  4. Με την αριθμ. 930/2011 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Βόλβης εγκρίθηκε παράταση προθεσμίας του έργου έως την 14-02-2012, ενώ με την αριθμ. 442/2012 όμοια απόφαση εγκρίθηκε παράταση προθεσμία πέντε (5) μηνών ακόμη, με ημερομηνία έναρξης των εργασιών την ημερομηνία εντολής της Διευθύνουσας Υπηρεσίας.
  5. Με την αριθμ.35188/10.06.2014 απόφαση Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης, ακυρώθηκε η 91/2014 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου με την οποία είχε εγκριθεί η διάλυση της σύμβασης κατασκευής του έργου λαμβάνοντας υπόψη το αριθμ. 8849/09-04-2014 έγγραφο του Δημάρχου, με το οποίο ενημέρωσε την Τεχνική Υπηρεσία ότι η χρηματοδότηση και συνέχιση της κατασκευής
    του έργου δεν αποτελεί άμεση προτεραιότητα του Δήμου.
  6. Με την ελεγχόμενη αριθμ. 169/2014 εγκρίνεται η διάλυση της σύμβασης κατασκευής του έργου “ Κατασκευή αίθουσας πολλαπλών χρήσεων στο Δ.Δ. Μελισσουργού” αριθμ. Μελέτης 231/2009, με την καταβολή σχετικής προβλεπόμενης αποζημίωσης στην ανάδοχο του έργου ¨ΠΑΠΑΠΟΥΚΑΣ & ΣΙΑ Ε.Ε.”
  7. Επειδή, η κρινόμενη απόφαση είναι μη νόμιμη, καθώς λήφθηκε κατά παράβαση του τύπου της διαδικασίας του άρθρου 62 του Ν. 3669/2008 για την διάλυση σύμβασης κατασκευής δημοσίου έργου, ενώ επιπλέον δεν προκύπτει από το σώμα της απόφασης και το φάκελο του έργου εάν η διάλυση οφείλεται σε υπαιτιότητα του ΚτΕ ή του Αναδόχου.
  8. Επειδή, η ελεγχόμενη απόφαση στερείται επαρκούς και πλήρους αιτιολογίας αναφορικά με την έγκριση αποζημίωσης σύμφωνα με τη προβλεπόμενη εκ του νόμου διαδικασία ( παρ.1γ΄άρθρο 64 Ν.3669/2008), αφού για τον προσδιορισμό της αποζημίωσης λαμβάνονται υπόψη όλες οι σχετικές συνθήκες και ιδίως το μέγεθος του έργου, ο χρόνος αποδέσμευσης του αναδόχου και η ωφέλεια του αναδόχου από άλλη εργασία κατά τους όρους του τελευταίου εδαφίου του άρθρου 700 του Αστικού Κώδικα, στοιχεία τα οποία δεν λαμβάνονται υπόψη με την αριθμ. 169/2014 απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου Βόλβης. Επιπλέον, με την κρινόμενη απόφαση εγκρίνεται η καταβολή αποζημίωσης από το Δημοτικό Συμβούλιο, χωρίς να τηρείται η προβλεπόμενη, εκ της παρ.2 του άρθρου 64 του Ν.3669/2008 διαδικασία, αφού η ανωτέρω αποζημίωση, καθώς και η αποζημίωση για το τεκμαιρόμενο όφελος του αναδόχου προτείνεται από την επιτροπή παραλαβής του έργου και καθορίζεται με απόφαση της προϊσταμένης αρχής κατά την έγκριση του πρωτοκόλλου παραλαβής.

Για τους παραπάνω λόγους,
ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ
Ακυρώνουμε την αριθμ.169/2014 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Βόλβης για τους λόγους που αναφέρονται στο σκεπτικό της παρούσης. Δείτε ολόκληρη την απόφαση ΕΔΩ
Ο Γενικός Γραμματέας
Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης
Αθανάσιος Καρούντζος
Θεσσαλονίκη 26.09.2014 Αρ. Πρωτ: 74930

Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι στην παραπάνω παράνομη απόφαση του ΔΣ δήμου Βόλβης μειοψήφησαν και καλά κάνανε:

1.- Η Δ.Σ. κ. Κατοστάρη – Ματσούκη Ελισσάβετ, καθότι διαφώνησε με την συζήτηση των εκτός ημερήσιας διάταξης θεμάτων.

2.- Η Δ.Σ. κ. Πολυζωϊδου Βασιλική, λέγοντας «Διαφωνώ, γιατί πετιούνται τόσα χρήματα, γιατί δεν έχω δει κάποια μορφή διεκδίκησης χρημάτων – αναζήτησης πηγών χρηματοδότησης τέτοιων έργων, από την Διοίκηση του Δήμου»

3.- Ο Δ.Σ. – Αντιδήμαρχος κ. Ιορδανίδης Θεόδωρος, λέγοντας «Είναι απαραίτητη η εκτέλεση του εν λόγω έργου και όχι η διάλυση της σύμβασης αυτού».

4.- Ο Δ.Σ. κ. Ρόκκας Σταύρος, θεωρώντας απαραίτητη την εκτέλεση του έργου και όχι την διάλυση της σύμβασης και δηλώνοντας, ότι, είναι ανίκανη αυτή η Διοίκηση να ολοκληρώσει το έργο.

Ρωτάμε για μια ακόμη φορά την σημερινή διοίκηση του Δήμου Βόλβης (χωρίς να περιμένουμε απάντηση για ακόμη μια φορά. Από ποιόν άλλωστε;) Έχει την πρόθεση να συνεχιστεί το έργο αυτό ή θα λάβει εκ νέου απόφαση διάλυσης της σύμβασης αυτού;

p.thalasinos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

nine − one =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.