Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα τα 400 ευρώ για τετραμελή οικογένεια

heriaΣτα 4.800 ευρώ τον χρόνο για μία τετραμελή οικογένεια με δύο ανηλικα τέκνα -που δεν έχει έσοδα- θα διαμορφωθεί το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Το νέο μέτρο θα εφαρμοστεί πιλοτικά τον Σεπτέμβριο (με αρχικό κονδύλι τα 20 εκατομμύρια) και αναμένεται να καλύψει δέκα δήμους. Το 2015 θα υπάρξει γενικευμένη εφαρμογή και θα διατεθούν 900 εκατομμύρια, με στόχο να καλυφθεί το 7% του πληθυσμού. Το νέο μέτρο θα αποτελέσει το βασικό «πυλώνα» της προνοιακής πολιτικής (το επόμενο διάστημα θα υπάρξει καταγραφή όλων των επιδομάτων από το υπουργείο) και θα συνδυαστεί με ένα πακέτο κοινωνικών παροχών (ένταξη στο κοινωνικό τιμολόγιο, χορήγηση επιδόματος θέρμανσης).

Το μηνιαίο ποσό θα διαμορφωθεί στα 200 ευρώ για μεμονωμένο άτομο, συν 100 ευρώ για τον/τη σύζυγο και από 50 ευρώ για κάθε παιδί. Ουσιαστικά τετραμελής οικογένεια -που δεν έχει άλλα εισοδήματα- θα παίρνει 400 ευρώ τον μήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα όρια θα μπουν στα 2.400 ευρώ τον χρόνο για το μεμονωμένο άτομο, στα 4.800 για ζευγάρι με δύο ανήλικα τέκνα και στα 6.000 ευρώ για οικογένεια με ενήλικα τέκνα.

Για τη χορήγηση του επιδόματος δεν θα λαμβάνεται υπόψη το 20% των εισοδημάτων που προέρχεται από μισθωτή εργασία και επίσης δεν θα υπολογίζονται τα αναπηρικά επιδόματα. Τα υπόλοιπα εισοδήματα και επιδόματα θα λαμβάνονται υπόψη και θα επηρεάζουν το τελικό ποσό, το οποίο πάντως θα είναι ακατάσχετο και αφορολόγητο.

Για παράδειγμα, οικογένεια με εισόδημα 2.500 ευρώ θα παίρνει ετησίως 2.300 ευρώ (ποσό που προκύπτει αν αφαιρεθούν από τα 4.800 ευρώ που δίνονται σε όσους δεν έχουν καθόλου εισόδημα τα 2.500 ευρώ της συγκεκριμένης οικογένειας). Επίσης θα εξετάζεται και η ακίνητη περιουσία.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό μεμονωμένο άτομο θα δικαιούται το επίδομα αν έχει μόνο ένα σπίτι, του οποίου η αντικειμενική του αξία δεν υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων και θα φτάνει μέχρι και τα 200.000 ευρώ για τις οικογένειες με δύο τέκνα.

http://www.imerisia.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

13 − 6 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.