Ενημέρωση κτηνοτρόφων για την Οζώδη ∆ερματίτιδα των Βοοειδών (Αφίσα)

ageladaΑγαπητέ κτηνοτρόφε ,

Η Οζώδης ∆ερματίτιδα των Βοοειδών είναι μια πολύ σοβαρή ιογενής νόσος με μεγάλη μεταδοτικότητα και σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις, η οποία χαρακτηρίζεται από υψηλό πυρετό κατά την έναρξη του νοσήματος και την εμφάνιση εξανθημάτων στο δέρμα με ιδιαίτερη εντόπιση στην κοιλιακή χώρα, στον τράχηλο, στους μαστούς, στις μασχάλες και στο κάτω μέρος της ουράς.

Αν κατά τον έλεγχο εντοπίσετε τέτοιες αλλοιώσεις αμέσως πρέπει να ειδοποιήσετε την πλησιέστερη Κτηνιατρική Υπηρεσία και να αναφέρετε το περιστατικό, καθώς πρόκειται για νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης.

Το νόσημα δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο . Τα προληπτικά μέτρα για την προστασία της εκμετάλλευσης από την μόλυνση είναι τα παρακάτω :

  • – Κατασκευάστε λεκάνες απολύμανσης σε κάθε είσοδο και έξοδο της εκμετάλλευσής σας και γεμίστε τις με διάλυμα εγκεκριμένου απολυμαντικού στην κατάλληλη αραίωση . Το ανωτέρω διάλυμα πρέπει να ανανεώνεται σε καθημερινή βάση .
  • – Περιφράξτε πλήρως την εκτροφή σας . Φροντίστε ώστε οι πόρτες εισόδου / εξόδου να κλείνουν και να μη μένουν άσκοπα και για πολύ ώρα ανοιχτές .
  • – Να απαιτείτε από τα οχήματα παραλαβής γάλατος και μεταφοράς ζώων να φέρουν κινητό εξοπλισμό ικανό να απολυμάνει επαρκώς το όχημα πριν την είσοδο και έξοδο από την εκμετάλλευση .
  • – Προχωρήστε σε προληπτικές απεντομώσεις της εκτροφής σας σε τακτά χρονικά διαστήματα .
  • – Περιορίστε τον αριθμό των επισκεπτών στην εκμετάλλευση σας στον απολύτως απαραίτητο .
  • – Ξεφορτώστε τις ζωοτροφές σε χώρο μακριά από τους χώρους σταβλισμού των ζώων .
  • – Αναβάλετε την αγορά ζώων που πιθανόν να είχατε προγραμματίσει .
  • – Μην επισκέπτεστε άλλες εκμεταλλεύσεις και μη δανείζετε ή μη δανείζεστε εξοπλισμό από αυτές .
  • – Ενημερώστε άμεσα την Κτηνιατρική Υπηρεσία της περιοχή σας για την εμφάνιση ύποπτων συμπτωμάτων

Ευελπιστούμε στην συνεργασία σας για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου της περιοχής σας και της χώρας . Το Τμήμα Κτηνιατρικής της ΠΕ Θεσσαλονίκης είναι στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω ενημέρωση . Τηλέφωνα επικοινωνίας : 2310 478 315, 478 316, 478 317, 384 410

afisa-agelades1afisa-agelades2

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ∆ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕ∆ΟΝΙΑΣ Μ . Ε . ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ∆ / ΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

fourteen − ten =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.