Επίσημη έναρξη των εργασιών του συμποσίου “Ωδή Αμφιπόλεως”

Το πείραμα της Αμφίπολης

Μία από τις παθογένειες του πολιτικού μας συστήματος είναι η αδρανοποίηση των πολιτών, με αποτέλεσμα παθητικά να παρακολουθούν τις εξελίξεις, ενώ το πολιτικό σύστημα λειτουργεί σαν εκκρεμές με έλλειψη προγραμματισμού, που θα μπορούσε να αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας. Χαρακτηριστική περίπτωση η Αμφίπολη, που απασχόλησε την παγκόσμια επικαιρότητα το 2014 με την αποκάλυψη του μοναδικού μνημείου στον τύμβο Καστά. Οποιαδήποτε άλλη χώρα θα φρόντιζε να γίνει σύντομα επισκέψιμο το μνημείο, να ολοκληρωθούν οι ανασκαφές και αξιοποιώντας το παγκόσμιο ενδιαφέρον να αυξήσει θεαματικά τον τουρισμό.

Επειδή τίποτα από αυτά δεν έγινε, όπως έπρεπε να γίνει, μία ομάδα ενεργών πολιτών, καταγομένων από την περιοχή, θέλησαν να σπρώξουν λίγο τα πράγματα, να πιέσουν τους αρμόδιους, για να εκπονηθεί σχέδιο ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής, και βοηθώντας τους σε αυτό να επεξεργαστούν και υποβάλουν προτάσεις. Στην προσπάθεια αυτή βρήκαν ανταπόκριση από αρκετούς φορείς (μεταξύ αυτών το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, που βοήθησε και οικονομικά, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών, η ΠΚΜ, τα ΑΕΙ της Θεσσαλονίκης και το ΤΕΙ Σερρών, ο δήμος Αμφίπολης κ.ά.). Έτσι στις 30 Ιουνίου 2017, στις 7 μ.μ., στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Αμφίπολης θα γίνει επίσημη έναρξη των εργασιών του συμποσίου “Ωδή Αμφιπόλεως” για την τουριστική ανάπτυξη του δυτικού Παγγαίου, δηλαδή της ευρύτερης περιοχής της Αμφίπολης. Πανεπιστημιακοί και ειδικοί επιστήμονες επί δύο ημέρες θα εισηγηθούν και θα προτείνουν συζητώντας με τους συνέδρους (που θα προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή της Αμφίπολης) πώς μπορεί να επιτευχθεί πρότυπη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής με αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της.

Η ευρύτερη περιοχή (δυτικό Παγγαίο) έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα: την αρχαία Αμφίπολη με τα μοναδικά μνημεία της, μοναστήρια, το σπήλαιο Αλιστράτης, το Παγγαίο, παραδοσιακούς οικισμούς, τους ποταμούς Στρυμόνα και Αγγίτη και φυσική ομορφιά. Στόχος είναι πέρα από τους επισκέπτες των δύο-τριών ωρών να προσελκυστούν τουρίστες που θα μείνουν μία-δύο ημέρες στην περιοχή και η αρχαία Αμφίπολη να λειτουργεί ως διεθνές πολιτιστικό κέντρο με δημιουργία κατάλληλων υποδομών (συνεδριακοί χώροι, συνεργασία με ΑΕΙ κ.λπ.).

Αυτές τις ημέρες στην Αμφίπολη βγήκε μπροστά η κοινωνία των ενεργών πολιτών, όχι για να υποκαταστήσει άλλους, αλλά για να ευαισθητοποιήσει την τοπική κοινωνία, που θα διατυπώσει προτάσεις για το μέλλον της, οι οποίες θα υποβληθούν στους αρμόδιους φορείς (που δήλωσαν ότι τις περιμένουν) πιέζοντας για υλοποίηση, με την ελπίδα ότι θα πετύχει το πείραμα κι ότι θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις πρότυπης ανάπτυξης, που θα αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα με σεβασμό στην πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής.


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Μακεδονία» την Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

eleven − 2 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.