Επιστολή διαμαρτυρίας για απόφαση του ΔΣ δήμου Βόλβης

nekrotafioΣτις 24 Νοεμβρίου 2016 αποστείλαμε στον Δήμο Βόλβης επιστολή σχετική με τον καθορισμό των τελών / δικαιωμάτων χρήσης κοιμητηρίων του Δήμου Βόλβης, τα οποία καθορίστηκαν με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου την 16η του μηνός Μαΐου του έτους 2016, ευελπιστώντας στην επανεξέταση του θέματος και στον εξορθολογισμό τους.

Η εν λόγω απόφαση δημοσιεύθηκε στον δικτυακό τόπο της Διαύγεια 20.5.2016, ενώ σαν αποσπασματική ανακοίνωση κοινοποιήθηκε στο δημοτικό διαμέρισμα της Αρέθουσας του οποίου και είμαι δημότης, με τοιχοκόλληση στα καφενεία του χωριού αρχές Νοεμβρίου 2016! Θεωρώντας ότι ο τρόπος και ο χρόνος της ελλιπούς σε  κάθε περίπτωση γνωστοποίησης της εν λόγω απόφασης, η οποία αφορά όλους τους δημότες και ετεροδημότες του Δήμου Βόλβης, είναι ελάσσονος σημασίας σε σχέση με το περιεχόμενό της, θα θέλαμε να διαμαρτυρηθούμε, αλλά και μετά από μία σύντομη έρευνα να παραθέσουμε κάποια στοιχεία που αποδεικνύουν περίτρανα την προχειρότητα λήψης της συγκεκριμένης απόφασης.

Θέλοντας λοιπόν να γνωστοποιηθούν οι απόψεις κάποιων δημοτών του Δήμου παραθέτουμε την εν λόγω επιστολή και ελπίζουμε ότι θα βρεθούν και κάποιοι άλλοι συμπολίτες μας οι οποίοι θα συμφωνήσουν ότι τα προβλήματα και η οικονομική κατάσταση όχι μόνο του Δήμου μας, αλλά και γενικότερα της Ελλάδας, δεν συνάδουν με τα ποσά που έχουν καθοριστεί, πολλώ δε μάλλον χωρίς να υπάρχει και κανένα ουσιαστικό πρόβλημα λειτουργίας στα κοιμητήρια της περιοχής μας.

Σε συνέχεια της ευρύτερης και ολιγοήμερης γνωστοποίησης της εν λόγω απόφασης, μιας και αποσύρθηκε σαν δημόσια ανακοίνωση εντός μίας εβδομάδας περίπου, προσπαθήσαμε επανειλημμένως να επικοινωνήσουμε με κάποιον από τους τοπικούς συμβούλους του Δήμου, τον Δήμαρχο ή τον Πρόεδρο του Δ.Σ., προσπάθεια όμως η οποία απέβη μάταιη αφού ή δεν ανταποκρίθηκαν στις επανειλημμένες τηλεφωνικές μας κλήσεις, ή διέκοψαν απότομα την συνομιλία μας κλείνοντας το τηλέφωνο, χωρίς να δείξουν έστω καλή πρόθεση να ακούσουν τους προβληματισμούς ενός δημότη, προκειμένου τουλάχιστον, σε ένα πρώιμο στάδιο, να μεταφερθούν ως θέμα συζήτησης  ή έστω προβληματισμού σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. ενός Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο στελεχώνεται από ανθρώπους που έχουν εκλεγεί προκειμένου να εκπροσωπήσουν τους δημότες και να προστατεύσουν το τόπο τους!!!!

Και για να μην διαστρεβλωθεί η διάθεσή της συγκεκριμένης επιστολής διαμαρτυρίας, σκοπός μας δεν είναι να προσβάλλουμε πρόσωπα, αλλά καταστάσεις. Η απρόσκοπτη λειτουργία των Κοιμητηρίων των κατά τόπους δημοτικών διαμερισμάτων είναι απαραίτητη και επιβεβλημένη μιας και αναπόφευκτα αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας μας λόγω συναισθηματικών και οικογενειακών δεσμών, αλλά και θρησκευτικών πεποιθήσεων.

Τα «τέλη» λοιπόν που επιβάλλονται σε έναν συγκεκριμένο Δήμο καλό θα είναι να μην καθορίζονται με την τακτική του ελληνικού κοινοβουλίου της ψήφισης των Μνημονίων…, με την τακτική δηλαδή ότι αυτό μας πρότειναν, αυτό μας επέβαλλαν, αυτό θα ψηφίσουμε. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι τοπικές κοινωνίες λειτουργούν ακόμη στην Ελλάδα με γνώμονα το καλό των δημοτών τους και όχι σαν υπηρέτες συγκεκριμένων συμφερόντων (!).

Αφού αναγνώσαμε πολύ προσεκτικά την συγκεκριμένη απόφαση, αλλά και τον κανονισμό λειτουργίας Κοιμητηρίων του Δήμο, συνοψίζουμε στα κόστη που αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο με βάση την «… κοινωνική πολιτική…» του και «…με γνώμονα το γεγονός ότι η χώρα μας, τα τελευταία χρόνια διέρχεται μία άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση και οι πολίτες δυσκολεύονται στην αποπληρωμή των οικονομικών τους υποχρεώσεων …»:

(α) Δικαίωμα σύστασης οικογενειακού τάφου: 3.000,00 € εφάπαξ

(β) Δικαίωμα ταφής για μόνιμους κατοίκους και δημότες: 50,00 € εφάπαξ

(γ) Δικαίωμα ταφής για μη μόνιμους κατοίκους και ετεροδημότες: 200,00 € εφάπαξ

(δ) … Εκταφή και ανακομιδή οστών… : 150,00 € εφάπαξ

(ε) Τέλος φύλαξης οστών σε οστεοφυλάκιο: 50,00  € εφάπαξ

(στ) Δικαίωμα παράτασης ταφής (μετά τα εννέα έτη): 100,00 € ετησίως

Στο σημείο αυτό, και κατανοώντας βέβαια τη «δεινή» θέση του Δήμου, ο οποίος «δυστυχώς … οφείλει να ψηφίσει και τα εφαρμόσει τα εν λόγω τέλη / δικαιώματα, … προκειμένου να καλύψει τις δαπάνες λειτουργίας και συντήρησης των κοιμητηρίων, οι οποίες ολοένα και αυξάνονται…», θα θέλαμε να θέσουμε κάποια ερωτήματα ως πολίτες και δημότες του Δήμου Βόλβης προς τους ιθύνοντες και τους τοπικούς άρχοντες που λαμβάνουν αυτές τις αποφάσεις.

Δυστυχώς, στην παρούσα φάση και γνωρίζοντας μόνο την λειτουργία του κοιμητηρίου του χωριού Αρέθουσα και τις αντικειμενικές αξίες της εκεί γης, αναφερόμαστε μόνο στο συγκεκριμένο δημοτικό διαμέρισμα, ευελπιστώντας ότι δεν θα είμαστε οι μόνοι που θέτουν αυτά τα ερωτήματα και προσδοκώντας ότι θα συνδράμουν και άλλοι πολίτες στην προσπάθεια εξορθολογισμού του κόστους «αναπαύσεως».

(1) Τι έκταση καλύπτει αυτή τη στιγμή το κοιμητήριο Αρέθουσας και ποιος είναι ο εναπομείναν ελεύθερος χώρος διάνοιξης ταφών;

(2) Πόσοι είναι οι κενοί τάφοι ενδιάμεσα στα υπάρχοντα μνημεία;

(3) Που βρίσκεται το οστεοφυλάκιο και ποια είναι η σημερινή του κατάσταση;

(4) Πώς προστατεύονται και τιμώνται τα οστά των νεκρών μας;

(5) Που καταναλώνεται το αναφερόμενο στην εν λόγω απόφαση χρηματικό ποσό για το κοιμητήριο της Αρέθουσας και ποιος επωφελείται του ποσού;

(5) Ποια είναι η αντικειμενική αξία μίας οικίας εντός του χωριού;

(6) Ποια είναι η αντικειμενική αξία ενός αγροτεμαχίου και πόσο πωλείται με τα σημερινά δεδομένα;

(7) Ποιος είναι ο μέσος όρος ετήσιου εισοδήματος ενός κατοίκου του χωριού και

(8) Που κυμαίνονται τα ποσοστά ανεργίας, όχι μόνο στην Αρέθουσα, αλλά και γενικότερα στο Δήμο Βόλβης;

Όλα τα ανωτέρω ερωτήματα βέβαια τίθενται, χωρίς να υπάρχει καμία διάθεση διαχωρισμού του εν λόγω δημοτικού διαμερίσματος από τα υπόλοιπα, θεωρώντας πως είναι επιβεβλημένο να απαντηθούν και για έτερα χωριά του Δήμου, τα περισσότερα εκ των οποίων βρίσκονται στην ίδια κατάσταση με την Αρέθουσα ή και δυσχερέστερη.

Εστιάζοντας πλέον στην ουσία της εν λόγω απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου μας, θα θέλαμε να αναφέρουμε ενδεικτικά κάποια παραδείγματα αντιστοίχων αποφάσεων έτερων Δήμων της Ελλάδας.

  • Ο Δήμος Ρήγα Φεραίου του Νομού Μαγνησίας, με απόφασή του στις 3.10.2016 καθορίζει το δικαίωμα σύστασης οικογενειακού τάφου στο ποσό των 50,00 €, το δικαίωμα ενταφιασμού στο ποσό των 20,00 €, το δικαίωμα παράτασης ταφής στο ποσό των 30,00 € ετησίως.
  • Ο δήμος Δράμας του ομώνυμου Νομού, με απόφασή του στις 31.10.2016, μεταξύ άλλων καθορίζει το δικαίωμα χρήσης οικογενειακών τάφων από 6.400,00 € έως 1.600,00 €, το τέλος φύλαξης οστών στο ποσό των 10,00 € ετησίως, το δικαίωμα παράτασης ταφής από 350,00 € έως 35,00 € ετησίως.
  • Ο Δήμος Ναυπακτίας με απόφαση από 13.9.2016, καθορίζει τα τέλη κοιμητηρίων ανά Δημοτική Ενότητα, καθορίζοντας ποικίλα χρηματικά ποσά, ανάλογα με τις ανάγκες, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των κατά τόπους δημοτικών ενοτήτων. π.χ. στην Δημοτική Ενότητα Αποδοτίας το ετήσιο τέλος χρήσης τάφου ανέρχεται στο ποσό των 10,00 €, στο Γρηγόρι η παραχώρηση μονού τάφου στο ποσό των 90,00 €, στην Δημοτική Ενότητα Πλατάνου η παραχώρηση (αγορά) τάφου στο ποσό των 45,00 € κ.α.
  • Ο Δήμος Λαυρεωτικής του Νομού Αττικής, με απόφαση στις 7.9.2015, καθορίζει επίσης ανά Δημοτική Ενότητα τα τέλη, αναφέροντας ενδεικτικά ότι η παραχώρηση οικογενειακού τάφου στο κοιμητήριο Λεγραινών ανέρχεται στο ποσό των 1.000,00 €, ενώ στο Κοιμητήριο της Πλάκας Κερατέας στο ποσό των 200,00 €.
  • Ο Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγ. Θεοδώρων, με απόφαση του στις 3.11.2015, επίσης καθορίζει ανά Δημοτική Ενότητα τα τέλη. Αναφέρουμε επί παραδείγματι ότι το δικαίωμα σύστασης και διατήρησης οικογενειακού τάφου στην Κοινότητα Λουτρακίου Περαχώρας ανέρχεται στο ποσό των 23,50 € ετησίως μετά την πάροδο της τριετίας.
  • Ο Δήμος Λέσβου καθορίζει τα τέλη, έχοντας διαχωρίσει τον Δήμο σε Ομάδες. Δηλαδή το τέλος παραχώρησης οικογενειακού τάφου π.χ. για τις Δημοτικές Κοινότητες ανέρχεται στο ποσό των 2.500,00 € το τ.μ., για τις Τοπικές Κοινότητες της Ομάδας Α΄ στο ποσό των 1.500,00 € / τ.μ. ενώ για τις τοπικές Κοινότητες της Ομάδας Β΄ στο ποσό των 1.000,00 €/τ.μ. Το δικαίωμα φύλαξης οστών καθορίζεται στο ποσό των 10,00 € ετησίως κ.α.
  • Ο Δήμος Κιμώλου, με την από 30.1.2016 απόφασή του, καθορίζει το δικαίωμα παράτασης ταφής στο ποσό των 15,00 € / ετησίως.
  • Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης, με την από 19.4.2016 απόφασή του, καθορίζει το δικαίωμα σύστασης οικογενειακού τάφου αορίστου διάρκειας στο ποσό των 350,00 €, το τέλος ταφής στο ποσό των 40,000 € το ετήσιο τέλος φύλαξης οστών στο ποσό των 10,00 €.

Όλα τα ανωτέρω ποσά αφορούν του δημότες των αναφερόμενων Δήμων, ενώ υπάρχει η ίδια διάκριση και στα τέλη που καθορίζονται για τους ετεροδημότες. Επιπροσθέτως, σε όλες σχεδόν τις ανωτέρω αποφάσεις, αλλά και σε έτερες σε μία ενδεικτική έρευνα που διεξήγαμε, γίνεται μέριμνα για τους απόρους του Δήμου, οι οποίοι δεν επιβαρύνονται με κανένα τέλος, μέριμνα η οποία βέβαια δεν αναφέρεται πουθενά για το δικό μας Δήμο, όπως επίσης και το κόστος αγοράς μονού ή διπλού τάφου, ή μαρμάρινου οστεοφυλακείου.

Η αναφορά των ανωτέρω αποφάσεων πραγματοποιείται ενδεικτικά και με σκοπό να αναδείξουν την ανάγκη καταμερισμού των τελών ανάλογα με το τοπικό διαμέρισμα κάθε Δήμου, τις ανάγκες, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του.

Ο Δήμος Βόλβης, υιοθετώντας ίσως κάποια κόστη που έχουν προκαθοριστεί σε έναν γενικότερο προϋπολογισμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, δεν μπήκε καν στον κόπο να ελέγξει τις ανάγκες των πολιτών οι οποίοι εξέλεξαν το εν λόγω Δημοτικό Συμβούλιο. Αντ’ αυτού, ενώ και η ίδια η εν λόγω απόφαση της 16.5.2016, μετά από εισήγηση ενός εκ των Αντιδημάρχων, μεριμνά για τα χωριά που δεν έχουν προβλήματα δυσλειτουργίας στα κοιμητήριά τους, οι τοπικές κοινότητες δεν μπήκαν καν στον κόπο να λάβουν ξεχωριστή απόφαση ή ακόμη και αν έχουν λάβει να την κοινοποιήσουν στους δημότες.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι με την παρούσα επιστολή διαμαρτυρίας, την οποία θα φροντίσουμε να δημοσιεύσουμε και σε όσα μέσα μαζικής ενημέρωσης θα μπορούσαν να αναδείξουν το συγκεκριμένο πρόβλημα, θα επανεξεταστούν τα τέλη τα οποία αφορούν το σύνολο του Δήμου Βόλβης ανά Τοπική Κοινότητα. Είναι αδιανόητο ο δημότης της Αρέθουσας, της Λευκούδας ή των Στεφανινών (και αναφερόμαστε στα συγκεκριμένα χωριά λόγω ιδίας γνώσης, χωρίς την διάθεση διαχωρισμού από τις υπόλοιπες τοπικές κοινότητες) να υποχρεώνεται να καταβάλλει το ίδιο τέλος με τον δημότη κάποιου τοπικού διαμερίσματος που μπορεί να έχει στην κατοχή του ακίνητα μεγάλης αξίας ή ετήσιο εισόδημα πολλαπλάσιο από έναν αγρότη της περιοχής.

Ευελπιστώντας ότι όλοι αυτοί οι συμπολίτες μας, οι οποίοι εξελέγησαν προκειμένου να μεριμνήσουν για το καλό του τόπου μας, θα επαναφέρουν το θέμα προς συζήτηση με σκοπό τον εξορθολογισμό των τελών του Δήμου, αναμένουμε την ανάλογη ανταπόκριση. Η εν λόγω ληφθείσα απόφαση, καθορίζοντας ένα ύψος τελών που δεν συνάδει με την οικονομική κατάσταση του τόπου μας, αφαιρεθεί από τους δημότες το δικαίωμα μίας ευπρεπούς μεταθανάτιας ζωής, αλλά και από τους οικείους τους το δικαίωμα να τους τιμούν όπως αξίζουν και αισθάνονται.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι κανείς μέχρι σήμερα, παρά μόνο οι κάτοικοι του χωριού, δεν έχει μεριμνήσει για την ορθή και εύρυθμη λειτουργία του κοιμητηρίου της Αρέθουσας ή την ευπρεπή εμφάνιση και καθαριότητα του χώρου.

Ευελπιστούμε ότι θα έχουμε σύντομα μία επανεξέταση του θέματος με περισσότερη φροντίδα για την υπάρχουσα οικονομική κατάσταση των δημοτικών διαμερισμάτων του Δήμου Βόλβης και καθορισμό τελών που να συνάδουν με τον τόπο μας. Σκοπός της διαμαρτυρίας μας είναι να υπερασπιστούμε το αυτονόητο και αναφαίρετο δικαίωμά μας να τιμούμε ευπρεπώς τους δικούς μας ανθρώπους μετά θάνατον και ελπίζουμε ότι θα συμμεριστούν και άλλοι συνδημότες μας τους παραπάνω προβληματισμούς μας.

Βασιλική Πατσιούλη

Σημείωση volvipress: Την ομόφωνη απόφαση του ΔΣ του δήμου Βόλβης για την επιβολή τελών/δικαιωμάτων χρήσης κοιμητηρίων Δήμου Βόλβης την δημοσίευσε η volvipress.gr στις 27 Μαΐου 2016 και μπορείτε να την διαβάσετε κάνοντας κλικ ΕΔΩ (Υπάρχουν και σχόλια αναγνωστών)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

4 × 3 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.