Επιχειρηματίες κατά τα δήμου Βόλβης για την κατασκευή αντλιοστασίου στα Νέα Βρασνά

Αναστάτωση έχει προκληθεί στα Νέα Βρασνά του δήμου Βόλβης λόγω της προγραμματισμένης κατασκευής αντλιοστασίου, το οποίο θα συνδεθεί αργότερα με τον βιολογικό καθαρισμό, στην παραλία της περιοχής.

Το αντλιοστάσιο εντάσσεται στο έργο της κατασκευής δικτύου αποχέτευσης στoν δήμο και παρότι αναμένεται να βελτιώσει σημαντικότατα την ποιότητα ζωής των κατοίκων, παράλληλα έχει δημιουργήσει έντονες ανησυχίες στον επαγγελματικό κόσμο της περιοχής αναφορικά με τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει στον τουρισμό.

Το βασικότερο πρόβλημα που εντοπίζουν όσοι διαθέτουν beach bars, εστιατόρια και ξενοδοχεία στην παραλιακή ζώνη, είναι η επιλογή του σημείου τοποθέτησης του αντλιοστασίου αλλά και ενός οικίσκου όπου μέσα θα τοποθετηθούν οι γεννήτριες οι οποίες θα τροφοδοτούν με ρεύμα το αντλιοστάσιο όταν υπάρχει διακοπή ηλεκτρικού.

«Θέλουν να τοποθετήσουν μια ολόκληρη κατασκευή στο κεντρικότερο σημείο της παραλίας μας. Θα είναι οπτικά αντιαισθητικό» τονίζει στη Voria.gr ο Σάκης Παπαγερουδής, ιδιοκτήτης beach bar, συμπληρώνοντας ότι ο οικίσκος θα κρύψει τη θέα της παραλίας από έναν αριθμό επιχειρήσεων που βρίσκονται στο σημείο.

«Δεν είμαστε κατά του έργου. Το αντίθετο μάλιστα. Μας δυσαρεστεί το σημείο που θα γίνει όμως. Θα είναι σε άμεση επαφή με κατοίκους και τουρίστες» σημειώνει με τη σειρά του ο Πάνος Επιτρόπου, πρόεδρος των ιδιοκτητών καταλυμάτων Ασπροβάλτας – Βρασνών.

Ο ίδιος προσθέτει ότι οι επιχειρηματίες ανησυχούν ακόμα για το εάν το έργο έχει φτιαχτεί λαμβάνοντας υπ’ όψιν την αύξηση του πληθυσμού εξαιτίας της έλευσης τουριστών την καλοκαιρινή περίοδο, καθώς όπως λέει, στα Βρασνά μόνο έρχονται περίπου 70.000 – 80.000 τουρίστες.

«Τι θα γίνει εάν υπερχειλίσει το αντλιοστάσιο;» διερωτάται και εκφράζει επίσης φόβους ότι από  το αντλιοστάσιο θα αναδύονται δυσάρεστες μυρωδιές.

Για τους παραπάνω λόγους, επιχειρηματίες της παραλιακής ζώνης,  έχοντας συγκεντρώσει μάλιστα και υπογραφές (μπορείτε να υπογράψετε ηλεκτρονικά ΕΔΩ) για το συγκεκριμένο ζήτημα, ζητούν τη μετακίνηση αντλιοστασίου και γεννητριών σε διπλανό σημείο, πάλι παραλιακό, το οποίο όμως να μην είναι τουριστικό.

Από πλευράς του, ο δήμαρχος Βόλβης, Διαμαντής Λιάμας, επισημαίνει ότι τα αντλιοστάσια, για λειτουργικούς λόγους (για να ακολουθούν τα λύματα τη ροή από ψηλά προς χαμηλά), τοποθετούνται αναγκαστικά στα χαμηλότερα σημεία όπου συχνά είναι οι παραλίες.

Ο ίδιος ωστόσο, επισήμανε στη Voria.gr ότι αναμένει απάντηση από την Αναπτυξιακή Θεσσαλονίκη ΑΕ, που συνεργάζεται με τον δήμο στο έργο, για το αν υπάρχει δυνατότητα μετακίνησης αντλιοστασίου και γεννητριών και ποιο θα είναι το κόστος της αλλαγής αυτής σχεδίου.

Ωστόσο, σχολιάζοντας τη δυνατότητα μετακίνησης, την οποία αιτήθηκαν οι επιχειρηματίες, ο Ανδρέας Γαβριηλίδης, πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης – Αποχέτευσης Βόλβης, που ανήκει επίσης στο σχήμα συνεργασίας για την κατασκευή του έργου, αναφέρει ότι αυτό είναι αδύνατον καθώς έχει ήδη κατασκευασθεί το 70% με 80% του δικτύου και επομένως δεν μπορεί να αλλάξει τώρα η θέση του έκτου κατά σειρά αντλιοστασίου.

Ο οικίσκος με τη γεννήτρια, ωστόσο, όπως είπε ο κ. Γαβριηλίδης, μπορεί να μετακινηθεί μέχρι και 100 μέτρα.
Αναφερόμενος στις ανησυχίες των επιχειρηματιών, ο ίδιος υπογράμμισε ότι στα αντλιοστάσια χρησιμοποιούνται ειδικά και νέας τεχνολογίας φίλτρα και μηχανισμοί που αποκλείουν τις δυσάρεστες μυρωδιές ενώ για την κατασκευή των αντλιοστασίων έχουν ληφθεί υπ’όψιν όλες οι παράμετροι.

Σημειώνεται ότι το έργο κατασκευής δικτύου αποχέτευσης και η σύνδεση του έπειτα με τον βιολογικό καθαρισμό είναι συγχρηματοδοτούμενο έργο από την Ευρωπαϊκή Ένωση με στόχο όλα τα κράτη μέλη να συμμορφωθούν με την ευρωπαϊκή οδηγία για κατασκευή δικτύων αποχέτευσης.

Αυτό συνεπάγεται ότι τόσο ο δήμος όσο και οι υπόλοιποι εταίροι δεσμεύονται από συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για να μην χαθεί η χρηματοδότηση. Σύμφωνα με τον κ. Γαβριηλίδη, αν όλα προχωρήσουν κανονικά, το έργο – συμπεριλαμβανομένου τοπ βιολογικού – θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του 2019.
Οι επιχειρηματίες από πλευράς τους δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους προκειμένου το αντλιοστάσιο να μεταφερθεί σε άλλο σημείο όπου δεν θα επηρεάζει τις επιχειρήσεις τους.

Σημείωση: Η εικόνα είναι από το αντλιοστάσιο που υπάρχει ήδη στην περιοχή Παραλία Βρασνων. Σύντομα πρόκειται να χτιστεί το ίδιο και στο κέντρο των Νέων Βρασνων και για το οποίο διαμαρτύρονται οι επιχειρηματίες

voria.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

15 + thirteen =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.