Ερώτηση της Κατερίνας Μάρκου για την έξαρση του καταρροϊκού πυρετού

provataΕίχαμε γράψει στις 16/09/2014 με τίτλο άρθρου Σε καραντίνα περιοχές του Δήμου Βόλβης πως κάτοικος της περιοχής μας ανέφερε ότι χιλιάδες ζώα κυρίως πρόβατα έχουν πεθάνει και πως έχουν σοβαρό πρόβλημα με τον καταρροϊκό πυρετό και  η περιοχή τους είναι σε καραντίνα.

Σήμερα μας κοινοποιήθηκε από την Κατερίνα Μάρκου το παρακάτω δελτίου τύπου σχετικά με το πρόβλημα αυτό.

Προς: α) τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων β) τον Υπουργό Μακεδονίας και Θράκης
ΘΕΜΑ: Μέτρα διαχείρισης της έξαρσης του καταρροϊκού πυρετού στη Μακεδονία

Σε απόγνωση βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι της Μακεδονίας, αλλά και όλης τη χώρας, λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων καταρροϊκού πυρετού στο – ήδη πληγέν από την ευλογιά – ζωικό τους κεφάλαιο.

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων που είδαν το φως της δημοσιότητας, οι εργαστηριακά επιβεβαιωμένες εστίες καταρροϊκού πυρετού στη χώρα μας, στις οποίες και είναι εγκαταστημένα 141.672 πρόβατα και 19.754 αίγες, ανέρχονταν μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου σε 751 (εκ των οποίων 283 στη Μακεδονία και τη Θράκη και 19 στη Θεσσαλονίκη) ενώ υπάρχουν άλλες 200 περίπου εκτροφές που έχουν χαρακτηριστεί ύποπτες.

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Υγείας Ζώων του ΥΠΑΑΤ “η επιζωοτία αναμένεται να συνεχιστεί με τους ίδιους ή και αυξημένους ρυθμούς κατά τους επόμενους μήνες ενόψει και του φθινοπώρου που γενικά ευνοεί τη δραστηριότητα των εντόμων-φορέων με τα οποία μεταδίδεται ο καταρροϊκός πυρετός”.

Όπως σημειώνουν οι ειδικοί, η αντιμετώπιση της νόσου βασίζεται στην πρόληψη, αφού θεραπεία δεν υπάρχει, με μέτρα όπως ο προληπτικός εμβολιασμός, η μέριμνα για τον έλεγχο των εντόμων, η σφαγή και υγειονομική ταφή των ζώων στη φάση που η νόσος βρίσκεται ακόμα σε περιορισμένη έκταση, ταυτοποίηση και επιτήρηση των ευπαθών και δυνητικά μολυσμένων ζώων, όπως και η απομόνωση και ο περιορισμός μετακίνησης των κοπαδιών κατά τις περιόδους έντονης δραστηριότητας των εντόμων. Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν εφαρμόσει σχέδια εκρίζωσης της ασθένειας που βασίζονται στους συστηματικούς εμβολιασμούς με επιτυχία.

Παρόλο που τα πρώτα κρούσματα εμφανίστηκαν τέλη Μαΐου, δεν ελήφθησαν άμεσα τα αναγκαία μέτρα διαχείρισης της διάδοσης της νόσου, με αποτέλεσμα να έχει πάρει σήμερα διαστάσεις πανδημίας. Μόλις τον Ιούλιο, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την αριθμ. 745/2014 ΚΥΑ, κατένειμε συνολικά το ποσό των 4.999.978 ευρώ για λογής δράσεις εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου της χώρας και τις αποζημιώσεις τους, ποσό που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να καλύψει το σύνολο της ζημιάς που έχουν υποστεί οι Έλληνες κτηνοτρόφοι.

Οι επιλέξιμες για επιδότηση δράσεις αφορούσαν την αγορά εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών/εντομοκτόνων για την αντιμετώπιση των κουνουπιών, την κάλυψη του σιτηρεσίου που προκύπτει από τον περιορισμό μετακίνησης των ζώων και την αποζημίωση των ζώων, τα οποία αποδεδειγμένα προσβλήθηκαν από τη νόσο.

Όμως, η εν λόγω διαδικασία για τη διασφάλιση της αποζημίωσης είναι δύσκολο να τηρηθεί λόγω έλλειψης επαρκούς αριθμού κτηνιάτρων που θα πιστοποιούν την απώλεια του ζώου λόγω της νόσου ενώ δεν είναι σαφές αν η εν λόγω αποζημίωση θα καλύπτει μόνο την απώλεια του ζώου ή και τη ζημιά στην παραγωγή του κάθε κτηνοτρόφου, η οποία θα αρχίσει να φαίνεται από την επόμενη χρονιά.

Δεδομένης της σημασίας του κτηνοτροφικού κλάδου για την οικονομία, απαιτείται άμεση ενεργοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάστε:
1) Ποια μέτρα σκοπεύετε να λάβετε αφενός για την άμεση ανάσχεση της εξάπλωσης του καταρροϊκού πυρετού και αφετέρου για την μελλοντική προστασία του ζωικού κεφαλαίου της χώρας από μια νέα επιδημία;
2) Σκοπεύετε να εφαρμόσετε κάποιο πρόγραμμα εκρίζωσης της ασθένειας, κατά το πρότυπο άλλων ευρωπαϊκών χωρών;
3) Με ποιόν τρόπο σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε τις υπάρχουσες ελλείψεις σε κτηνιάτρους στις κατά τόπους Περιφερειακές Διευθύνσεις;
4) Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για τη διασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης για την πλήρη αποζημίωση των κτηνοτρόφων λόγω του καταρροϊκού πυρετού; Η αποζημίωση αυτή θα αφορά και τις ζημιές στην παραγωγή;

Κατερίνα Δ. Μάρκου

Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης
Γραφείο Αθήνας: Βουλής 4 10562 Αθήνα γρ. 510
Τηλ: 210 3706341 – 6141 Φαξ: 210 3706541
Γραφείο Θεσσαλονίκης: Πολυτεχνείου 37 54626 Θεσσαλονίκη 2ος όροφος
Τηλ: 2310 551346 Φαξ: 2310 556834

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

5 × 2 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.