Η τέχνη του να είσαι Δήμαρχος

Σκάκι. Ένα παιχνίδι στρατηγικής

Σκάκι. Ένα παιχνίδι στρατηγικής
Σκάκι. Ένα παιχνίδι στρατηγικής

Ελπίζω να μη σας κουράσω!

Δεν φταίω εγώ όμως αν.. αναγκαστώ, να σας υποβάλω στο μαρτύριο να διαβάστε το άρθρο!

Όσοι από σας, αντέξουν να το διαβάσουν μέχρι τέλους, ελπίζω να με συγχωρήσετε για τον χρόνο που διαθέσατε.

Τι είναι ο Δήμαρχος, στις μέρες μας;

Μην είν΄ τα όρη τα ψηλά βουνά;

Μην είν΄ο ήλιος που λαμποκοπά;

Μην είναι΄οι θάλασσες και τα λιβάδια;

Αστειεύομαι βέβαια, όχι γιατί είναι ώρα για πλάκα, αλλά γιατί αντιθέτως, είναι ώρα για να μας διαπεράσει μια ταραχή (σοκ, στα Ελληνικά!), για το που πάνε και που θάπρεπε να πάνε τα πράγματα στον Δήμο μας, τον Δήμο Βόλβης.

Υπερβολές; Θα μου αντιτείνεις φίλε συνδημότη;

Εξηγήσου!

Ζούμε σε  τόπο με πεδιάδες, βουνά, πλαγιές, λίμνη, θάλασσα κλπ, κλπ, και πιθανότατα, δίπλα, μια ανάσα δρόμος, ένα μοναδικό αρχαιολογικό ταφικό εύρημα, που μπορεί να γίνει η σπίθα για να φουντώσουν όλα!

Τα προϊόντα της φύσης (αγροτικά, γεωφυσικά-ιαματικά λουτρά, λιμναία, δασώδη, θαλάσσια ..) ατέλειωτα με μια δόση υπερβολής, αν θέλει κανείς να τα αξιοποιήσει θετικά και με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες γενιές, όπως οι πρόγονοι που μας τα κληροδότησαν και μπορούμε να τα καρπωθούμε εμείς!

Τα προϊόντα της προγονικής μας ιστορίας, αμέτρητοι (ακόμη!) αρχαιολογικοί τόποι, που μαρτυρούν μιαν ανεπανάληπτη στιγμή (αιώνων!) της ανθρώπινης ιστορίας και του πολιτισμού!

Τις δυνατότητες που υπάρχουν για κάθε είδους, σχεδόν, ανάπτυξη, φυσική, οικονομική, πολιτισμική..

Αν, τα ιαματικά λουτρά Ν. Απολλωνίας, ήταν ιδιοκτησία σας, σε ποιόν θα αναθέτατε να τα κουμαντάρουν;

Αν, η Λίμνη Βόλβης, ήταν ιδιοκτησία σας, σε ποιόν θα αναθέτατε να την διαχειριστεί για να την αναπτύξει με σεβασμό στο μοναδικό περιβάλλον της και στην αυτονόητη υποχρέωση να παραδώσετε κάτι άξιο να ωφελήσει τις επόμενες γενιές, ξεκινώντας από τα ίδια τα παιδιά σας;

Αν, οι παραλίες, οι ακτές του Στρυμονικού κόλπου ήταν τμήμα από το τσιφλίκι του πατέρα σας που κληρονομήσατε, σε ποιόν θα αναθέτατε να τις διαχειριστεί;

Πως θα θέλατε να τις αξιοποιήσει;

Μπετά και τούβλα;

Μα αυτό το έχετε κληρονομήσει ήδη! Έχετε καμιά καλύτερη ιδέα;

Μπετά και τούβλα=φραγκοδίφραγκα που στην πρώτη αναποδιά, γύρω τριγύρω, σας βάζουν σε αγωνία και ανασφάλεια (πόλεμος στην πρώην Γιουγκοσλαβία);

Μα αυτό το έχετε ζήσει ήδη! Έχετε καμιά καλύτερη ιδέα;

Κι ερχόμαστε στην ουσία,  Δήμαρχε, κ. Διαμαντή Λιάμα!

Είμαι σίγουρος ότι γνωρίζετε την έκφραση, «αν δεν σπάσεις αυγά, ομελέτα δεν γίνεται»!

Εσείς, πρώτο ερώτημα, θέλετε να κάνετε μια εύγευστη ομελέτα ή ένα αχταρμά;

Έτσι, για να βολευτούμε όλοι μας!

Εσείς, δεύτερο ερώτημα, γιατί θέλατε να γίνετε Δήμαρχος;

Έχετε πρότυπα για να αξιολογήσετε και να αποφασίσετε ποιο θα ακολουθήσετε.

Ανάμεσα στους Δήμους που διαμόρφωσε το πρόγραμμα «Καλλικράτης», υπάρχουν πολύ φωτεινά και πολύ σκοτεινά πρότυπα. Εσείς ποιο επιλέγετε;

Έχετε και προσωπικές επιλογές, να «τελειώνει» αυτή η γ@μ@μ@ν@ 5ετία να ησυχάσουμε! Ή να αλλάξετε την θλιβερή πορεία αυτού του τόπου και να έχετε την ευτυχία να έχει την «υπογραφή» σας!

Σπάζοντας αυγά!

Πρακτική λύση:

Με όποια κριτήρια και αν «πρέπει» ή θέλετε να ορίσετε τους επικεφαλείς στις θέσεις ευθύνης (προέδρους κλπ, αντιδημάρχους, εντεταλμένους κλπ), κάντε το αυτονόητο!

Μαζί με τον διορισμό ή την  εκλογή, προσδιορίστε ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ το έργο που ΟΦΕΙΛΟΥΝ και ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ-ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ να ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΟΥΝ σε ένα έτος, βάσει του οποίου θα κριθεί η ανανέωση της θητείας τους και ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ σχετικά. ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΑΠΛΟ!

Κανείς, ΕΝΤΙΜΟΣ και ΜΕ ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΗ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΟΠΟ ΜΑΣ, τον Δήμο Βόλβης, ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΑΣ ΧΡΕΩΣΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΟΥΣ ή την αυτονόητη ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ!

ΟΛΟΙ, όμως, θα αναγνωρίσουν, ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ, τις ευφυείς επιλογές σας!

ΤΟΣΟ ΑΠΛΟ!

Δύσκολο;

Ναι!

Οι ηγέτες, επιλέγονται, ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΤΕΘΕΙΜΕΝΟΙ ΝΑ ΚΡΙΘΟΥΝ,  για αυτά που είναι δύσκολα ή ανεπιθύμητα στους υπόλοιπους, αλλιώς, δεν θα τολμούσαν να εκτεθούν στην κρίση, όχι μόνο των ψηφοφόρων, αλλά κυρίως ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ!

Όσοι μνημονεύονται, εν ζωή ή μετά θάνατο, θετικά ή αρνητικά, για το πέρασμά τους από θέσεις ευθύνης, είναι αυτοί που φιλοδοξούν να γράψουν «μικρή» ή «μεγάλη» ιστορία για τον τόπο τους.

Δεν έχει τόση σημασία αν πέτυχαν ή απέτυχαν να καταγράψουν εκείνη την παρούσα χρονική στιγμή το έργο τους και να «εισπράξουν» τα εύσημα. Δεν τους απασχόλησε καν!

ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΗΓΕΤΕΣ!

Τι είναι;

Δεν θα ήθελα να σαν πικράνω, πριν δω το μέγεθός σας!

Δημογέρων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

five + four =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.