Ιστορίες Εγκλημάτων: Η Εκτέλεση στην Πεντέλη (Φωτό και Βίντεο)

Το χρονικό

Ο Θοδωρής, φεύγει το βράδυ, στις 8 Μαΐου, από το πατρικό του στη Νέα Μάκρη για ένα ραντεβού όπου θα έβρισκε μία κοπέλα και κάποιους φίλους… αυτή ήταν και η τελευταία φορά που δίνει σημάδια ζωής, από κείνη την στιγμή λες και τον κατάπιε η γη.

Οι γονείς του ανήσυχοι κάνουν δήλωση εξαφάνισης στο Αστυνομικό τμήμα Γλυκών Νερών στις 10. Μαΐου, όμως όλες οι έρευνες αποβαίνουν άκαρπες .

Στις 16. Μαΐου, τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, ένας περιπατητής, αντικρίζει σε θαμνώδη έκταση στην Πεντέλη, στην περιοχή του Αγίου Πέτρου ξαφνικά το πτώμα ενός νεαρού άντρα και έντρομος καλεί το ΕΚΑΒ και το ΕΚΑΒ την Αστυνομία.

Το απίστευτο “παιχνίδι” της μοίρας θα παιχτεί  μερικά λεπτά αργότερο όταν στην σκηνή του εγκλήματος,  στο πρώτο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που κλήθηκε από το 166 να μεταβεί στην περιοχή που Αγίου Πέτρου, ένας από τους τραυματιοφορείς θα είναι ο θείος του αγνοούμενου 20χρονου, ο ποίος αναγνωρίζει με δυσκολία, τον ανιψιό του.

Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν στο σημείο άφησαν άφωνους ακόμα και τους έμπειρους αστυνομικούς της Ασφάλειας, που ούτε εκείνοι δεν μπορούσαν να πιστέψουν την τραγική ειρωνεία που εξελισσόταν μπροστά τους…

Από την έρευνα προκύπτει πως πρόκειται για τον 20χρονο Θοδωρή Γαλαζούλα, για τον οποίο είχε δηλωθεί εξαφάνιση στο Αστυνομικό Τμήμα Γλυκών Νερών στις 10 Μαΐου.

 

Η αυτοψία

Το πτώμα βρέθηκε σε σήψη εξαιτίας της έκθεσης του στις συνθήκες της υπαίθρου και των υψηλών θερμοκρασιών, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο κατά την αυτοψία του χώρου να διαπιστωθεί εάν οι πληγές που έφερε το σώμα ήταν από πυροβόλο όπλο , ή κάτι άλλο που ενδεχομένως να προκάλεσε τον θάνατό του.

Ωστόσο, σε κοντινή απόσταση από το πτώμα του νεαρού άντρα βρέθηκαν δύο κάλυκες κυνηγετικού όπλου, δίχως να βρεθεί πουθενά το κυνηγετικό όπλο, κάτι που από την αρχή  προκάλεσε υποψίες της εγκληματικής ενέργειας στους αστυνομικούς.

Το σημείο που βρέθηκε η σορός του φρικτά δολοφονημένου νεαρού ήταν σε ένα χαντάκι, στην άκρη ενός χωματόδρομου, ο οποίος όμως ήταν βατός και είχε πολλά ίχνη από ρόδες, κάτι που δείχνει ότι είναι χωματόδρομος από το οποίο περνούν αρκετά συχνά οχήματα, ενώ λόγω και των καιρικών συνθηκών δεν ήταν λασπωμένος ώστε να μπορούσαν να γίνουν για παράδειγμα αντιληπτά πιο πρόσφατα ίχνη.

Απ όσα γνώριζαν οι Αρχές, ο νεαρός δεν έφυγε με κάποιο μεταφορικό μέσο από το σπίτι του και πιθανόν κάπου να έδωσε ραντεβού με τον δράστη ή τους δράστες, δίχως βεβαίως να γνωρίζει τις προθέσεις τους, να επιβιβάστηκε στο όχημά τους και με αυτό να έφτασαν στην ερημική και δασώδη περιοχή του Αγίου Πέτρου στην Πεντέλη, όπου για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο ο δολοφόνος του, κυριολεκτικά τον εκτέλεσε με τρεις βολές από κυνηγετικό όπλο, στην κοιλιά, τον θώρακα και το κεφάλι…

Αυτό που μοιάζει σχεδόν βέβαιο είναι πως το θύμα μεταφέρθηκε εκεί και εκτελέστηκε επί τόπου, καθώς στο σημείο βρέθηκαν και κάλυκες από κυνηγετικό όπλο, σχετικά κοντά στη σορό του θύματος.

Ο 20χρονος δεν είχε απασχολήσει ποτέ τις Αρχές, ωστόσο εξετάζεται από τις Αρχές η πιθανότητα να έκανε χρήση ναρκωτικών, να έκλεισε ραντεβού στο σημείο για πιθανόν για προμήθεια ουσιών, κάτι να μην εξελίχτηκε ομαλά στη συναλλαγή και ο δράστης ή οι δράστες να εκτέλεσαν με αυτόν τον τρόπο τον νεαρό φοιτητή.

 

Νεκροψία

Ο Ιατροδικαστής που πραγματοποίησε την νεκροψία επιβεβαιώνει στην έκθεση του την αρχική πρόχειρη αυτοψία που έγινε στον χώρο του εγκλήματος ότι ο 20χρονος Θεόδωρος Γαλαζούλας, έπεσε θύμα άγριας δολοφονικής επίθεσης.

Σύμφωνα με την Ιατροδικαστική εξέταση ο θάνατος του προκλήθηκε συνεπεία κακώσεων που προκλήθηκαν από κυνηγετικό πυροβόλο όπλο και συγκεκριμένα από τρεις πυροβολισμούς που δέχτηκε από κοντινή απόσταση σε κοιλιά, θώρακα και κεφάλι και σε κοντινή απόσταση βρέθηκαν οι κάλυκες της καραμπίνας.

Το θύμα έφερε, ένα βαθύ τραύμα στο κεφάλι και ένα βαθύ στο σώμα που αρχικά εκτιμήθηκε πως ήταν αποτέλεσμα πυροβολισμών από πυροβόλο όπλο, στην συνέχεια όμως εκτιμήθηκε πως είχε βληθεί από κυνηγετικό όπλο, δύο κάλυκες του οποίου βρέθηκαν στο σημείο και αρκετά δίπλα στην σορό του θύματος, με αποτέλεσμα να καταλήγουν οι Αρχές πως το θύμα εκτελέστηκε στο σημείο που βρέθηκε.

 

Γνώριζε τον δολοφόνο του ο 20χρονος από τα Γλυκά Νερά;

Η υπόθεση περνάει από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Βορειοανατολικής Αττικής και του Τ.Α. Γλυκών Νερών πλέον στο Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής.

Οι αστυνομικοί αφού παρέλαβαν τον σχετικό φάκελο από τους συναδέλφους τους στρέφονται στον κύκλο των ατόμων με τα οποία είχε τις τελευταίες του τηλεφωνικές επικοινωνίες ο 20χρονος φοιτητής λίγο πριν εξαφανιστεί, ζητώντας την άρση του τηλεφωνικού του απορρήτου.

Οι αστυνομικοί, συνάντησαν δυσκολίες καθώς το θύμα ήταν ένα καλό παιδί, που ποτέ δεν είχε απασχολήσει για το παραμικρό τις Αρχές.

Είχε τελειώσει την θητεία του στις Ένοπλες Δυνάμεις και πλέον εκείνη την εποχή είχε στραφεί στις σπουδές πληροφορικής στο ΤΕΙ. Ήταν ένα παιδί κοινωνικό, με καλές παρέες και ζωή, που δεν παρέπεμπε σε παραβατικότητα. Επικεντρώθηκαν σε άτομα που είχαν σχέση με διακίνηση ναρκωτικών στον κύκλο του αδικοχαμένου φοιτητή, ώστε να μπορέσουν να σχηματίσουν μία εικόνα για το ποια θα μπορούσαν να είναι τα κίνητρα αυτής της φρικτής δολοφονίας.

Τα στελέχη της Ασφάλειας εξέτασαν περίπου 200 άτομα που είχαν άμεση ή έμμεση σχέση με τον σπουδαστή και έκπληκτοι ανακάλυψαν ότι οι περισσότεροι είχαν εμπλοκή σε χρήση, μικρεμπόριο και διακίνηση ναρκωτικών.

«Από όλο το σχολείο, μόνο δύο από τους μαθητές δεν έκαναν χασίς και ηρωίνη!»

Ήταν πολλοί οι νεαροί ύποπτοι που θα μπορούσαν να είχαν σκοτώσει τον σπουδαστή για μια μικροδιαφωνία της στιγμής στο μικρεμπόριο ναρκωτικών.

Το γεγονός ότι στα ρούχα του δεν βρέθηκε ποτέ το κινητό του τηλέφωνο, ούτε το είχε ξεχάσει στο σπίτι και έτσι οι Αρχές κατέληξαν ότι ο δράστης το πήρε μαζί του, κάτι που προέκυψε από την ύποπτη και σχεδόν άμεση απενεργοποίησή του.

Από την εξέταση των σημάτων των κεραιών της κινητής τηλεφωνίας και τα στοιχεία της άρσης τηλεφωνικού απορρήτου, η Αστυνομία κατέληξε σε κάποιες εξαιρετικά ύποπτες συνομιλίες

 

Η έρευνα και η Σύλληψη  

Η έρευνα στράφηκε στη διερεύνηση των επαφών του θύματος, μέσω της άρσης των τηλεφωνικών επικοινωνιών, δεκάδων ατόμων του συγγενικού και φιλικού περιβάλλοντος και ανάλυση όλου του συγκεντρωθέντος προανακριτικού υλικού, ταυτοποιήθηκε  η εμπλοκή στην ανθρωποκτονία ενός 22χρονου Έλληνα Κρητικής καταγωγής ο οποίος έκανε διακίνηση ναρκωτικών και αναβολικών και  ήταν ένας από τους τελευταίους ανθρώπους που επικοινώνησαν μαζί του.  Ο 22χρονος φαίνεται να είχε πολλές συνομιλίες και ανταλλαγές μηνυμάτων με το θύμα το επίμαχο χρονικό διάστημα, ενώ η τηλεφωνική του σύνδεση ενεργοποίησε κεραίες κινητής τηλεφωνίας κοντά στην Πεντέλη.

Στα χέρια των αξιωματικών της Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής φτάνει ένα βίντεο, από το οποίο προέκυπτε ότι ο 22χρονος το απόγευμα της 8ης Μαΐου παρέλαβε με το όχημά του το θύμα από την πλατεία Φούρεσι στα Γλυκά Νερά και από τη χρονική εκείνη στιγμή χάθηκαν τα ίχνη του 20χρονου. Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε και η μαρτυρία, σύμφωνα με την οποία τη νύχτα της εξαφάνισης είχαν δει το θύμα να επιβιβάζεται στο αυτοκίνητο του δράστη και να φεύγουν μαζί και ύστερα να επιστρέφει ο δράστης μόνο του.

Ο 22χρονος αναζητήθηκε και βραδινές ώρες εντοπίσθηκε να κινείται με το όχημά του στην περιοχή του Γέρακα. Στην προσπάθεια των αστυνομικών να τον ελέγξουν αυτός κινήθηκε εναντίον τους με προφανή σκοπό να τους χτυπήσει και να διαφύγει. Τελικά όμως μετά από καταδίωξη τον ακινητοποίησαν και τον συνέλαβαν.

Δήλωσε ότι αντιστάθηκε γιατί δεν κατάλαβε ότι ήταν αστυνομικός έλεγχος και απέδωσε τις ενέργειές του σε… ταραχή.

Εντός του αυτοκινήτου του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μικροποσότητα κάνναβης, μία σιδερογροθιά και ένα μαχαίρι.

Στις 24. Νοεμβρίου 2016 προσάγεται στην Ασφάλεια Αττικής και το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής όπου ανακρίνεται ως ύποπτος .

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, φυσίγγια κρότου, πιστόλια τύπου ρέπλικα και ένα αυτόματο όπλο kalashnikov τύπου ρέπλικα. Τα κατασχεθέντα απεστάλησαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακή εξέταση.

 

Η κατάθεση

Οι αστυνομικοί του Τμήματος Εγκλημάτων κατά της Ζωής παραθέτουν  όλα τα στοιχεία στον 22χρονο, ο οποίος βλέποντας ότι δεν υπάρχει περιθώριο «διαφυγής» ομολογεί…

Στην κατάθεση που έδωσε στους αστυνομικούς ο 22χρονος, ο οποίος κατηγορείται για τη δολοφονία του 20χρονου φοιτητή του ΤΕΙ Αθήνας, Θοδωρή Γαλαζούλα, προσπαθεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του λέγοντας : «Η καραμπίνα εκπυρσοκρότησε. Πήγα να δω τι συνέβη και εκπυρσοκρότησε δύο φορές ακόμη».

Ισχυρίστηκε ότι το θύμα βρισκόταν σε διαπληκτισμό με τρίτο πρόσωπο για διαφορές που σχετίζονταν με αγοραπωλησίες ναρκωτικών όταν η καραμπίνα του εκπυρσοκρότησε. Ο δράστης φέρεται να έχει κατονομάσει ένα ακόμη άτομο, με τους αστυνομικούς να επιχειρούν να εξακριβώσουν αν είναι υπαρκτό πρόσωπο και αν βρισκόταν πράγματι στον τόπο της δολοφονίας. Μετά το έγκλημα είπε, πως γύρισε στον Γέρακα και πέταξε το κυνηγετικό όπλο σε σάκο σκουπιδιών στην περιοχή Κοντόπευκο Αγίας Παρασκευής. Οι αστυνομικοί του είχαν παρουσιάσει ένα βίντεο, τις αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επαφές του με το θύμα και την ταυτοποίηση των φυσιγγίων που είχε στο σπίτι του με τους κάλυκες που είχαν βρεθεί δίπλα στο θύμα. Μπροστά σε αυτό το στοιχειοθετημένο αδιέξοδο, ο 22χρονος ομολόγησε την πράξη του και έδωσε την δική του εκδοχή.

Από την συγκριτική εξέταση των φυσιγγίων που βρέθηκαν στο σπίτι του κατηγορουμένου με τους κάλυκες που εντοπίστηκαν στον τόπο του εγκλήματος προέκυψαν ταυτίσεις ιχνών από το ίδιο κυνηγετικό όπλο.

Ο δράστης μετά το έγκλημα αναχώρησε για την περιοχή των Στύρων Ευβοίας. Στην απολογία του περιέγραψε ότι εκεί που σκότωσε τον σπουδαστή ήταν παρών και 22χρονος υπάλληλος του περιπτέρου και ότι η διαφωνία τους με το τραγικό θύμα ήταν για τον χώρο «δράσης» τους, που αφορούσε μερικά οικοδομικά τετράγωνα της περιοχής! Το τρίτο αυτό πρόσωπο φέρεται, από την ίδια δικογραφία, να είχε αποσπάσει σε προηγούμενο χρόνο 1.000 ευρώ από τον δολοφονηθέντα προκειμένου να του παραδώσει ναρκωτικά. ο οποίος όμως απέφυγε τη σύλληψη στα όρια του Αυτοφώρου επειδή είχε αναχωρήσει για την Ολλανδία.

Η δικογραφία σε βάρος του για ανθρωποκτονία από πρόθεση υποβλήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα, που τον παρέπεμψε στην 22η Τακτική Ανακρίτρια, στο πλαίσιο της κύριας ανάκρισης.

 

Η Δίκη

Στις 13/11/2017 υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας λόγω του ότι η υπόθεση είχε εξελιχθεί σε βεντέτα , άρχισε σε κλίμα μεγάλης έντασης ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου η δίκη για τη δολοφονία του 20χρόνου φοιτητή Θοδωρή Γαλαζούλα. Κανείς δεν επιτρεπόταν να μπει στη δικαστική αίθουσα χωρίς προηγουμένως να έχει ελεγχθεί από τους  αστυνομικούς και ειδικά μηχανήματα εντοπισμού μεταλλικών αντικειμένων.

Μόλις η μητέρα του 20χρονου φοιτητή αντίκρισε τον 23χρονο κατηγορούμενο άρχισε να φωνάζει  «Δολοφόνε, δολοφόνε … Αφήστε με»..Οι αστυνομικές δυνάμεις που ήταν παρούσες στη δικαστική αίθουσα συγκράτησαν τη μαυροφορεμένη γυναίκα που όρμησε στον νεαρό κατηγορούμενο την ώρα, που συνοδευόμενος από αστυνομικούς, περνούσε  το κατώφλι του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου.

Ο πατέρας του θύματος μεταφέρθηκε από τις φυλακές Κορυδαλλού για να δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής. Ο Παναγιώτης Γαλαζούλας φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο και χειροπέδες κάθισε στο εδώλιο φωνάζοντας «Που είναι ο τσόγλανος, θέλω να τον δω …»

Χρειάστηκαν επτά αστυνομικοί για να συγκρατήσουν τον άνδρα ο οποίος εκτός εαυτού ούρλιαζε: «Με τον Μαζιώτη με έχουν στην απομόνωση, να με βάλουν μαζί με αυτόν (σ.σ. κατηγορούμενο) . Ήρθε και στην κηδεία να πετάξει λουλούδια στο παιδί μου».

Ο άνδρας οδηγήθηκε κυριολεκτικά σηκωτός από τους αστυνομικούς έξω από την δικαστική αίθουσα. Αφού δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής ζητούσε να παραμείνει προκειμένου να έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με τον κατηγορούμενο ο οποίος όλη αυτή την ώρα βρισκόταν στα κρατητήρια.  «Θέλω να τον δω δεν φεύγω», φώναζε την ώρα που τον οδηγούσαν στην κλούβα της αστυνομίας.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο του 2017 ο πατέρας του άτυχου φοιτητή φέρεται ότι σκότωσε τον 59χρονο πατέρα του κατηγορούμενου  Μανούσο Ριζάκη, μέσα στο αυτοκίνητό του, στη Λεωφόρο Μαραθώνος στο Γέρακα.

Δείτε το Βίντεο

Τη θέση του στο εδώλιο πήρε, λίγα λεπτά αργότερα, ο 23χρονος κατηγορούμενος ο οποίος επίσης φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο και είχε τα χέρια του δεμένα πισθάγκωνα με χειροπέδες.

Η δίκη διεκόπη τελικά λόγω κωλύματος των δικηγόρων.

Κατά την έξοδο του ο κατηγορούμενος δέχθηκε φραστική επίθεση από φίλους του θύματος.

 

Η κατάθεση της μητέρας

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και πάλι η δίκη συνεχίστηκε στις 24.11.2017

Κατά τη δεύτερη προγραμματισμένη συνεδρίαση του δικαστηρίου, οι έλεγχοι εκτός δικαστικής αίθουσας ήταν και πάλι εξονυχιστικοί με σωματικό έλεγχο και ανιχνευτές μετάλλων.

Άρχισαν οι καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας και συγκεκριμένα το δικαστήριο εξέτασε την μητέρα και τον πατέρα του θύματος.

Λόγω του φόβου επεισοδίων ο  πρόεδρος του δικαστηρίου ζήτησε από τον επικεφαλή της φρουράς να απομακρύνει τον κατηγορούμενο προκειμένου να προσέλθει στην αίθουσα ο πολιτικώς ενάγων, πατέρας του θύματος προκειμένου να αποφευχθούν επεισόδια ενώ παράσταση πολιτικής αγωγής δήλωσαν ο πατέρας και η μητέρα του φοιτητή.

Νωρίτερα, ο κατηγορούμενος, μέσω του συνηγόρου του, αρνήθηκε τις κατηγορίες και υποστήριξε ότι αντιμετωπίζει ψυχοπαθητικό πρόβλημα και ότι είναι τοξικομανής.

Όπως είπε ανησύχησε αμέσως μετά την εξαφάνιση του. «Μπαίνοντας μέσα στο σπίτι είδα τη σφουγγαρίστρα όπως την είχα αφήσει. Άρχισα να ρωτάω στην αστυνομία και στους φίλους του. Με έπιασε πανικός. Το απόγευμα δήλωσα την εξαφάνιση του. Από εκείνη τη στιγμή ήξερα ότι το παιδί μου δεν ήταν στη ζωή. Δεν υπήρχε περίπτωση να μην επικοινωνήσει μαζί μου» τόνισε η μητέρα του θύματος.

Για το θέμα των ναρκωτικών τόνισε πως εάν το ήξεραν θα είχα λάβει άλλα μέτρα. «Είναι το παράπονο μου από την παρέα του γιατί δεν ήρθε κάνεις να μας πει. Θεωρώ ότι η ληστεία είναι το κίνητρο. Τον θεωρούσε φίλο του ο οποίος όπως φαίνεται τον πρόδωσε. Για ποιον λόγο πήγαν δεν ξέρω. Αυτός που τον σκότωσε αυτός ξέρει. Εμείς δεν είμαστε γονείς που δίνουμε όπλα στα παιδιά μας, σπίτια και αυτοκίνητα»

Η μητέρα μάλιστα αναφέρθηκε και στη συμπεριφορά του δράστη μετά τη δολοφονία. «Αφού είχε σκοτώσει το παιδί μου ανέβασε στο facebook : «Φίλε που είσαι». Υπάρχει χειρότερη προσβολή από το να έρθει στην κηδεία του παιδιού μου που μου τον έφεραν σε ένα άσπρο φέρετρο. Πανούργος ήταν ήθελε να καλύψει τα ίχνη του. Είχε δείξει και το όπλο του, το είχε ετοιμάσει από πριν.

Στο τέλος της κατάθεση της, η γυναίκα ξέσπασε φωνάζοντας : «Δε με νοιάζει τι του πήρε, δεν είχε δικαίωμα να σκοτώσει το παιδί μου. Σκότωσε εμένα τον πατέρα του τα αδέλφια του τους παππούδες το νονό του που τον βρήκε νεκρό. Να τον χαίρεστε. Δεν σας εύχομαι ποτέ να έρθετε στη δικιά μου τη θέση να θάψετε το παιδί σας». 

 

Η κατάθεση του πατέρα

Η δίκη άρχισε με την κατάθεση του πατέρα του θύματος, ο οποίος προσπαθούσε να διατηρήσει την ψυχραιμία, ξεσπώντας, ωστόσο, συχνά σε δάκρυα.

«Το φίδι το ύπουλο, αυτός ο άνανδρος του έστησε την παγίδα και περίμενε την κατάλληλη στιγμή. Τον σκύλεψε το νεκρό. Αφού τον δολοφόνησε, αφού του έδωσε τη χαριστική βολή τον σκύλεψε» είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στον νεαρό δολοφόνο του παιδιού του.

Μάλιστα, ο άνδρας με  ιδιαίτερη συναισθηματική φόρτιση περιέγραψε πως ο κατηγορούμενος είχε παραστεί στην κηδεία του. «Οι φίλοι του μου είχαν αναφέρει ότι αυτός ήταν στην κηδεία, ότι πέταγε λουλούδια στον τάφο».

Ο πατέρας μιλώντας για την σχέση του γιου του με τον δράστη ανέφερε: «Όταν τον ρωτούσαν οι φίλοι του αν φοβάται τους έλεγε δεν φοβάμαι τίποτα γιατί έχω το Ριτζάκη πίσω μου. Κι εκεί τον είχε. Τον είχε πίσω του. Περίμενε σαν ύπουλο φίδι την κατάλληλη στιγμή. Να του στήσει την παγίδα για να τον ληστέψει. Του είχε εμπιστοσύνη το παιδί μου.

Ο Ριτζάκης ήταν μεγαλύτερος, είχε αμάξι, από ότι φαίνεται τον πήγαινε σε κάποια ραντεβού. Σε αυτό το τελευταίο ραντεβού μου είπαν οι φίλοι του ότι ήθελε να κάνει μια τελευταία δουλειά. Δεν έλεγε ποτέ στους φίλους του που πήγαινε και τι έκανε. Για να τους προφυλάσσει όπως λένε οι ίδιοι».

Ο Παναγιώτης Γαλαζούλας περιέγραψε τι είχε συμβεί πριν από την δολοφονία του 20χρόνου γιου του, αναφερόμενος και στην απομάκρυνση του από την πατρική στέγη αλλά και στο πρόβλημα που αντιμετώπιζε με τα ναρκωτικά. Έκανε ωστόσο λόγο για ένα αγαπητό και κοινωνικό παιδί.

Παράλληλα, εμφανώς φορτισμένος συναισθηματικά αναφέρθηκε και στο πως έμαθε για τη δολοφονία του και τις τελευταίες του στιγμές. «Από που να αρχίσω και που να τελειώσω.

Εκείνη την περίοδο ο γιος μου δεν έμενε μαζί μου. Εκείνο το Σαββατοκύριακο βρισκόμουν στη Θεσσαλονίκη και γύρισα ξημερώματα Κυριακής. Ο γιος μου ήταν στο σπίτι μέχρι το απόγευμα της Κυριακής. Συναντήθηκε με φίλους του στην πλατεία στα Γλυκά Νερά.

Τον είδαν παιδιά από τη γειτονιά. Είχε μια τηλεφωνική συνομιλία με αυτόν, από ότι φάνηκε είχε κάποιο ραντεβού με μια κοπέλα η οποία όμως δεν πήγε. Υποτίθεται ότι του χρωστούσε 15€ και ήθελε να του τα δώσει. Μίλησε στο κινητό μαζί του, είχε μιλήσει 600 φορές μαζί του το τελευταίο τρίμηνο. Τον είδαν ότι επιβιβάστηκε στο αυτοκίνητο του και φύγανε».

«Δεν ακολούθησαν τη συνήθη διαδρομή. Δεν ξέρω για ποιο λόγο. Δεν ξέρω αν παρέλαβαν κάποιον άλλο από το δρόμο ή αν συναντήθηκαν με κάποιον. Έκαναν το γύρο για να πάνε. Δεν μπορώ να εξηγήσω. Την επόμενη μέρα το πρωί και η σύζυγος μου και εγώ αρχίσαμε να του τηλεφωνούμε. Δεν απαντούσε κάνεις».

Πρόεδρος : Γνωρίζετε αν ο γιος σας έκανε χρήση ναρκωτικών;

Μάρτυρας : Δεν το γνώριζα αλλά το διαπίστωσα τον Φεβρουάριο, τότε που έφυγε από το σπίτι.

Ο πατέρας περιέγραψε με σπασμένη φωνή ότι τότε οι δύο τους είχαν μία έντονη συνομιλία : «Τότε του είπα αν είναι να βγαίνεις από το μπαλκόνι να δεις τους φίλους σου, να φύγεις από την πόρτα. Όταν είδα κάποια πράγματα στο σπίτι του είπα πρόσεχε τι κάνεις, απομονώσου κι εκείνος μου απάντησε εγώ για τους φίλους μου θα βγω από το μπαλκόνι. Γι αυτό το φίλο του θα έβγαινε από το μπαλκόνι.

Ήξερα όλους τους φίλους του με τους οποίους επικοινωνούσε. Έναν μόνο δεν ήξερα. Αυτόν. Προσπάθησα, όχι όσο έπρεπε, έπρεπε να προσπαθήσω κι άλλο, προσπάθησα να έχω επαφή αλλά παρ όλα τα τηλέφωνα δεν μπορούσα να επικοινωνήσω μαζί του. Πάντοτε είχε λεφτά στην τσέπη του, δεν υπήρχε περίπτωση να τον αφήσουμε, δεν υπήρχε περίπτωση να ζητήσει ελεημοσύνη».

Ο Παναγιώτης Γαλαζούλας περιέγραψε καρέ – καρέ και πως έμαθε για το θάνατο του παιδιού του:  «Με πήρε ο κουμπάρος μου τηλέφωνο. Επί λέξη μου είπε είναι άσχημα τα πράγματα. Βρέθηκε. Αυτό μου είπε. Πήγα στο σημείο που βρέθηκε την ίδια στιγμή.

Το χώρο τον θυμάμαι εκατοστό προς εκατοστό. Τον είχε ρίξει στο χαντάκι. Η μεγάλη κηλίδα του αίματος είναι στη μέση του χωματόδρομου. Σταματάει και μετά είναι στο χαντάκι. Δεν πήγε μόνος του Κάποιοι τον σήκωσαν από εκεί. Κάποιοι του έριξαν τη χαριστική βολή εκεί που βρέθηκε.

Το ίδιο βράδυ πήγα και στο σπίτι του στους Αμπελόκηπους. Ήταν καθαρό το σπίτι, τακτοποιημένα τα πράγματα στο σαλόνι. Το υπνοδωμάτιο ήταν ανακατεμένο. Δεν φαινόταν να λείπει κάτι. Δεν ξέρω αν είχε άλλος κλειδιά του σπιτιού».

Ο πατέρας του Θοδωρή Γαλαζούλα εκτέλεσε με 14 σφαίρες τον πατέρα του 23χρονου, 14 μήνες μετά την δολοφονία του γιου του στην Πεντέλη.

 

Η κατάθεση του Δράστη– Αρνείται τα πάντα

Στις 26 Ιανουαρίου 2018 ξεκινάει και πάλι η δίκη για την δολοφονία του 20χρονου Θοδωρή Γαλαζούλα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, με την κατάθεση του κατηγορούμενου 23χρονου Ιωσήφ Ριτζάκη, ο οποίος αρνούμενος όλες τις κατηγορίες, επιτέθηκε φραστικά και στην οικογένεια του δολοφονημένου, προκαλώντας ένταση στην αίθουσα.

Η δίκη από την πρώτη ημέρα συνεδρίασης του Δικαστηρίου διεξάγεται σε τεταμένο κλίμα λόγω της «βεντέτας» που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στις δύο οικογένειες.

“Γνώρισα το θύμα μέσα από μια κοινή παρέα το 2013 με προμήθευε χασίς.

Όταν τον γνώρισα είχε πολλά οικογενειακά προβλήματα. Είχε περάσει σε μια σχολή, δεν ήθελε όμως να πάει. Είχε γλυκαθεί από την αίγλη που σου δίνει να είσαι νταλαβεριτζής και το εύκολο χρήμα”, ανέφερε ο κατηγορούμενος.

Λίγο αργότερα περιέγραψε τη σχέση του με το 20χρονο θύμα λέγοντας πως “επειδή ήμουν μεγαλύτερος και όπως δήλωσε και ο φονιάς του πατέρα μου ήμουν πάντα από πίσω του”. Μάλιστα, επεσήμανε ότι πολλοί από τους μάρτυρες δε είπαν την αλήθεια για το θύμα: “Τι ήμουν εγώ για το Θοδωρή; Μακάρι να ήταν εδώ να μπορέσει να καταθέσει για να σταματήσουν διάφοροι να λένε κάποια πράγματα”.

Για την επίμαχη ημέρα της Κυριακής, όπου συναντήθηκαν για τελευταία φορά, υποστήριξε: “Την Κυριακή ήταν στην πλατεία κοντά στο σπίτι του στα Γλυκά Νερά. Μου έλεγε για διάφορες τιμές για χασίς και ποιότητες. Αυτή συζήτηση έγινε στο αμάξι.

Μου ζήτησε να τον πάω στην Πεντέλη, γενικά ήταν τρομαγμένος.

Πηγαίνοντας μίλησε με κάποιον από το πακιστανικό τηλέφωνο που είχε. Στην διαδρομή μου είπε να του αφήσω την καραμπίνα μου, μια λυμένη σε δύο κομμάτια. Εγώ ακόμα και σήμερα δεν ξέρω που είναι η καραμπίνα μου. Του είπα ότι αν χρειαστεί κάτι είμαι εγώ εδώ και δεν χρειάζεται να το πάρει. Αλλά επέμεινε και μου είπε θα σε καλέσω εγώ μετά.

Γνώριζα ότι ήξερε από όπλα, μια φορά μάλιστα μου είχε δείξει ένα όπλο του πατέρα του από το σπίτι του”, περιέγραψε ο Ιωσήφ Ριτζάκης προκαλώντας την αντίδραση των συγγενών του θύματος που φώναζαν “ψεύτη, απατεώνα, αλήτη”.

Αν και δεν τον πήρε τηλέφωνο, ο κατηγορούμενος δεν ανησύχησε, αλλά αγωνιούσε εξαιτίας του όπλου που δεν είχε γυρίσει στα χέρια του. “Αν ήθελα να κάνω κάτι παράνομο δεν θα πήγαινα ποτέ με το αμάξι της μητέρας μου και με το όπλο το δικό μου, δε μπορεί να προκύψει ότι το έκανα εγώ”, είπε.

Ο 23χρονος αναφερόμενος στη δολοφονία του πατέρα του, ξέσπασε στο δικαστήριο: “Από την μέρα που εκτέλεσαν τον πατέρα μου άλλαξαν τα πράγματα. Έκανα πάντα ένα μεγάλο λάθος στη ζωή μου, έμπαινα μπροστά για όλους και το πλήρωσα με τη ζωή του πατέρα μου. Ήρθα εδώ να δω την οικογένεια που φρόντιζα το παιδί της, να σκοτώσει πισώπλατα και άνανδρα τον ίδιο μου τον πατέρα. Εγώ τα έχω 100 κιλά , και όχι μισό γραμμάριο, όπως τα έχουν οι Γαλαζούλες και εξαιρώ το Θοδωρή που ξέφυγε από αυτή την σκατοοικογένεια.” ανέφερε και γύρισε να κοιτάξει τη μητέρα του θύματος, η οποία του φώναξε “Άι στο διάολο”. Και σήμερα η μητέρα του θύματος φορούσε μπλούζα με τη φωτογραφία του γιού της, η οποία έγραφε “Ο Θοδωρής είναι εδώ!”.

 

Η Καταδίκη

Στις 5 Φεβρουαρίου 2018 επαναλαμβάνεται η ακροαματική διαδικασία στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας.
Ο εισαγγελέας της έδρας, στην αγόρευσή του, ζήτησε την ενοχή του 23χρονου κατηγορουμένου μιλώντας για ξεκαθάρισμα λογαριασμών αλλά και οργανωμένο σχέδιο με αφορμή το εμπόριο ναρκωτικών. «Εκείνη τη μέρα ο θανών βρέθηκε στην πλατεία στα Γλυκά Νερά με τον κατηγορούμενο. Ο κατηγορούμενος είχε σκοπό να ξεκαθαρίσει κάποια πράγματα με το θύμα αναφορικά με την εμπορία ναρκωτικών. Αφού επιθεώρησε τον οπλισμό που είχε στο αυτοκίνητο του, οδήγησε το θύμα σε απόμερη δασική περιοχή με σκοπό μα μιλήσουν και να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα. Η κουβέντα τους μάλλον όμως ξέφυγε και ήρθαν σε αντιπαράθεση και για το λόγο αυτό τον σκότωσε. Έκρυψε επίσης το όπλο για να μην μπορεί να γίνει η ταύτιση με το πρόσωπο του και για το λόγο αυτό πήρε το κινητό του θύματος. Η τακτική του κατηγορούμενου μαρτυρά ότι είχε καταστρώσει σχέδιο. Ήταν ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών για το εμπόριο ναρκωτικών που εμπορευόταν και οι δυο».

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας επέβαλε την ποινή της ισόβιας κάθειρξης χωρίς κανένα ελαφρυντικό στον Ιωσήφ Ριτζάκη για τη δολοφονία του φοιτητή Θοδωρή Γαλαζούλα τον Μάιο του 2016 στην Πεντέλη, ένα έγκλημα που οι δικαστές έκριναν ότι τέλεσε σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Ένα έγκλημα που έγινε η αιτία να ξεκινήσει ένας νέος γύρος αίματος, με τον πατέρα του θύματος να σκοτώνει με πέντε σφαίρες τον 59χρονο πατέρα του κατηγορουμένου, Μανούσο Ριτζάκη, μέσα στο αυτοκίνητό του, στη Λεωφόρο Μαραθώνος, στο Γέρακα, ένα χρόνο αργότερα.
Μετά την έκδοση της απόφασης, τον κατηγορούμενο συνόδεψε στην κλούβα ισχυρή αστυνομική δύναμη καθώς από το πρωί η δικαστική αίθουσα ήταν κατάμεστη από συγγενείς και φίλους του θύματος. Οι συγκεντρωμένοι έβρισαν τον κατηγορούμενο κατά τη μεταφορά του στην κλούβα φωνάζοντας «νόμιζες ότι θα γλυτώσεις, είπες ψέματα κλπ». 

«Η ελληνική Δικαιοσύνη έκανε σωστά τη δουλειά της. Ο Ιωσήφ Ριτζάκης έστειλε το παιδί μου στο χώμα. Την ίδια μέρα πέθανε ο πατέρας του, πέθανα κι εγώ» ανέφερε ο πατέρας του Γαλαζούλα μετά την έκδοση της απόφασης.

Η ποινή ανακοινώθηκε σε ήρεμο κλίμα, παρά την έντονη σχέση μεταξύ των οικογενειών θύτη και θύματος λόγω της μεταξύ τους βεντέτας.

Έρευνα – επιμέλεια: Συντακτική ομάδα Volvipress.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

fifteen + nine =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.