Ανακοίνωση εξέδωσαν οι «Γιατροί του Κόσμου» με αφορμή την σεξουαλική κακοποίηση του 16χρονου στη Μόρια

viasmosΘύμα ομαδικού βιασμού από τέσσερις ανήλικους ομοεθνείς του έπεσε, σύμφωνα με καταγγελία, στο Hot spot της Μόριας, 16χρονος ασυνόδευτος πρόσφυγας από το Πακιστάν. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά ως τώρα, το γεγονός συνέβη την περασμένη Κυριακή το πρωί, με καταγγελία του ιδίου του παθόντα σε εργαζόμενο μη Κυβερνητικής Οργάνωσης που επιχειρεί στο Hot spot.

Στη συνέχεια, ο 16χρονος υποβλήθηκε σε ιατροδικαστική εξέταση, παρουσία παιδοψυχολόγου, τα ευρήματα της οποίας επιβεβαίωσαν την καταγγελία του.

Ακολούθησε η σύλληψη των τεσσάρων οι οποίοι σήμερα οδηγήθηκαν στον ανακριτή.

Νωρίτερα έγιναν γνωστές λεπτομέρειες για την υπόθεση καθώς σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για βιασμό και πορνογραφικές παραστάσεις ανηλίκου.

Οι τέσσερις, σύμφωνα με την Αστυνομία, χρησιμοποίησαν βία κατά του 16χρονου, τον οποίο απειλούσαν με σιδερένιους λοστούς, ενώ επιπλέον κατέγραψαν με τα κινητά τηλέφωνά τους τις πράξεις τους. Μάλιστα, τα τρία κινητά τηλέφωνα, τα οποία χρησιμοποίησαν, κατασχέθηκαν και αποτελούν στοιχεία της δικογραφίας μια και αποδεικνύουν την αποτρόπαια πράξη τους.

Οι τέσσερις 17χρονοι μετά την απολογία τους στον ανακριτή, τέθηκαν υπό την εποπτεία της υπηρεσίας πρώτης υποδοχής, για να μεταφερθούν σε χώρο εκτός του χώρου κράτησης των ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων, μέχρι να οριστεί η δίκη. Επίσης διατάχθηκε η απαγόρευση συναναστροφής με τους υπόλοιπους ανήλικους πρόσφυγες, ενώ τους απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, νωρίς σήμερα το πρωί, όλοι οι δικηγόροι που ορίστηκαν αυτεπάγγελτα ως υπερασπιστές των τεσσάρων, παραιτήθηκαν αμέσως μόλις διάβασαν τη σχηματισθείσα δικογραφία.

Ο ανήλικος που κατήγγειλε το γεγονός απομακρύνθηκε από το Hot spot της Μόριας και φιλοξενείται σε δομή ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων που λειτουργεί από μη κυβερνητική οργάνωση.

Το Δελτίο Τύπου της Αστυνομίας  

Συνελήφθησαν, την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Μυτιλήνης, οι δράστες βιασμού 16χρονου υπηκόου Πακιστάν, που διαπράχθηκε τα ξημερώματα της προηγουμένης ημέρας, σε χώρο φιλοξενίας αλλοδαπών στη Μόρια της Λέσβου. Πρόκειται για τέσσερις (4) ανήλικους υπηκόους Πακιστάν, ηλικίας 17 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για βιασμό και πορνογραφικές παραστάσεις ανηλίκου. Από τη διερεύνηση της υπόθεσης προέκυψε ότι οι συλληφθέντες ενέργησαν από κοινού και χρησιμοποίησαν απειλές και σωματική βία σε βάρος του ομοεθνή τους, ενώ επιπλέον κατέγραψαν με τα κινητά τηλέφωνά τους τις πράξεις τους. Στο πλαίσιο των ερευνών βρέθηκαν στην κατοχή τους τρία (3) κινητά τηλέφωνα, τα οποία κατασχέθηκαν. Ο παθών εξετάστηκε από Ιατροδικαστή, παρουσία παιδοψυχολόγου, ενώ οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα και παραπέμφθηκαν στον Ανακριτή.

Με αφορμή το περιστατικό της σεξουαλικής κακοποίησης του 16χρονου ασυνόδευτου παιδιού στη Μόρια εξέδωσαν ανακοίνωση οι «Γιατροί του Κόσμου», που συνέδραμαν στην αντιμετώπιση του περιστατικού.

Όπως περιγράφεται, κλιμάκιο της οργάνωσης προσήλθε στον χώρο του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης, λίγο μετά τα μεσάνυχτα του περασμένου Σαββάτου, έπειτα από σχετικό αίτημα της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον ψυχολόγο των «Γιατρών του Κόσμου», κατά τη διάρκεια της οποίας ο ανήλικος δήλωσε ότι κακοποιήθηκε σεξουαλικά από συνομήλικούς του, εντός του χώρου όπου φιλοξενούνται οι ασυνόδευτοι στη Μόρια.

Δεδομένου της σοβαρότητας του περιστατικού, ενημερώθηκε άμεσα ο διοικητής του κέντρου, ώστε να προβεί στις δέουσες και προβλεπόμενες διαδικασίες από το νόμο και να αναζητηθεί άμεσα εναλλακτικός χώρος φιλοξενίας του ανήλικου σε μεταβατική δομή φιλοξενίας εκτός του κέντρου.

Οι «Γιατροί του Κόσμου» εκφράζουν τη λύπη τους για το περιστατικό, το οποίο «επαναφέρει επιτακτικά το ζήτημα της παρατεταμένης κράτησης των ασυνόδευτων ανηλίκων που κρατούνται στο Κέντρο Υποδοχής στη Μόρια και των σοβαρών επιπτώσεων που επιφέρει η κράτηση στην ψυχική τους υγεία».

Η ΜΚΟ απευθύνει έκκληση προς τις αρμόδιες αρχές να λάβουν άμεσα πρωτοβουλίες για τη μεταφορά των ανηλίκων που παραμένουν στη Μόρια, σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας και για το σχεδιασμό και την υλοποίηση κατάλληλων πολιτικών και μέτρων προστασίας, που να διασφαλίζουν το βέλτιστο συμφέρον των παιδιών, όπως η αναδοχή που εφαρμόζεται ευρέως στην Ευρώπη.

Πηγή: AΠΕ/ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

eleven + twenty =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.