Κατερίνα Μάρκου: Θλιβερή πανευρωπαϊκή πρωτιά στους θανάτους από πνιγμό

pnigmos1Δελτίο Τύπου – 8 Αυγούστου 2014

Θλιβερή πανευρωπαϊκή πρωτιά της Ελλάδας στους θανάτους από πνιγμό – ερώτηση της Κατερίνας Μάρκου

Ερώτηση σχετικά με την πρωτιά της χώρας μας σε θανάτους από πνιγμό και την έλλειψη μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την αποτροπή του θλιβερού και επικίνδυνου αυτού φαινομένου κατέθεσε η ανεξάρτητη βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Μάρκου προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Υγείας, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Τουρισμού και Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Η κ. Μάρκου αναφέρεται σε στοιχεία που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, με βάση μελέτη του ΑΠΘ, σύμφωνα με τα οποία έχει σημειωθεί ραγδαία αύξηση των θανάτων από πνιγμό στην Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια. Ειδικότερα, το 2013 διαπιστώθηκαν 700 θάνατοι από πνιγμό (το 2008 πνίγηκαν στη θάλασσα 283 άτομα, 327 το 2009, 371 το 2010, 378 το 2011, 396 το 2012), αριθμός υπερδιπλάσιος από το μέσο όρο της προηγούμενης δεκαετίας. Όσο για τη φετινή χρονιά, από την 1η Ιουνίου έως και τις 27 Ιουλίου, 151 άνθρωποι πνίγηκαν στην Ελλάδα, 49 περισσότεροι από πέρσι για το ίδιο χρονικό διάστημα. .

Ως βασικές αιτίες αναφέρονται η έλλειψη παιδείας και εκπαίδευσης των λουομένων σχετικά με την πρόληψη του πνιγμού και την ορθή κολυμβητική συμπεριφορά αλλά και η απουσία ναυαγοσώστη και παροχής πρώτων βοηθειών σε πολλές παραλίες και πισίνες.

Ζητεί λοιπόν να μάθει σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί τα συναρμόδια Υπουργεία για την αντιμετώπιση τους φαινομένου καθώς και την εκπόνηση ενός διυπουργικού σχεδίου για τη διαχείριση και αντιμετώπιση της ανησυχητικής αύξησης των θανάτων από πνιγμό στη χώρα μας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: α) τον Υπουργό Εσωτερικών, β) τον Υπουργό Υγείας, γ) τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων , δ) την Υπουργό Τουρισμού και ε) τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου

ΘΕΜΑ: Θλιβερή πανευρωπαϊκή πρωτιά της Ελλάδας στους πνιγμούς

Πρώτη στην Ευρώπη σε θανάτους από πνιγμό και δεύτερη παγκοσμίως είναι η χώρα μας, σε αναλογία με τον πληθυσμό, σύμφωνα με στοιχεία που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με μελέτη του ΑΠΘ η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην εφημερίδα «Έθνος», παρατηρείται ραγδαία αύξηση σε θανάτους από πνιγμό τα τελευταία τρία χρόνια. Ειδικότερα, το 2013 διαπιστώθηκαν 700 θάνατοι από πνιγμό (το 2008 πνίγηκαν στη θάλασσα 283 άτομα, 327 το 2009, 371 το 2010, 378 το 2011, 396 το 2012), αριθμός υπερδιπλάσιος από το μέσο όρο της προηγούμενης δεκαετίας. Όσο για τη φετινή χρονιά, από την 1η Ιουνίου έως και τις 27 Ιουλίου, 151 άνθρωποι πνίγηκαν στην Ελλάδα, 49 περισσότεροι από πέρσι για το ίδιο χρονικό διάστημα. .

Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα ευρήματα της μελέτης όσον αφορά τα παιδιά. Συγκεκριμένα, ο πνιγμός είναι η συχνότερη αιτία θανάτου για τα παιδιά κατά τους θερινούς μήνες, με 35 παιδιά να χάνονται ετησίως.

Ως κύριες αιτίες αναφέρονται η έλλειψη παιδείας και εκπαίδευσης των λουομένων σχετικά με την πρόληψη του πνιγμού και την ορθή κολυμβητική συμπεριφορά αλλά και η απουσία ναυαγοσώστη και παροχής πρώτων βοηθειών σε πολλές παραλίες.

Η νομοθεσία [ΠΔ 23/2000] επιβάλει στους δήμους και τους φορείς εκμετάλλευσης παραλιών την υποχρέωση να απασχολούν ναυαγοσώστες για την προστασία των λουομένων σε παραλίες οι οποίες θεωρούνται πολυσύχναστες, με απειλή προστίμου από τα κατά τόπους λιμεναρχεία. Οι σχετικές προσλήψεις όμως είτε καθυστερούν είτε δεν γίνονται ποτέ, με τους ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού και το Υπουργείο Εσωτερικών να ερίζουν ως προς το ποιος ευθύνεται. Εν τω μεταξύ, όμως, χάνονται ανθρώπινες ζωές.

Όσον αφορά τις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες), υπάρχει ανάλογη υποχρέωση απασχόλησης εκπαιδευμένου ναυαγοσώστη αλλά και τήρηση προδιαγραφών ασφαλείας, βάσει, όμως, νομοθεσίας που τέθηκε σε ισχύ το 1973 [Υπουργική Απόφαση 87/Αρ.Γ1)443-24/01/73], και ενδεχομένως να χρειάζεται αναθεώρηση σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι πνιγμοί αποτελούν πια ζήτημα δημόσιας υγείας αφού πρόκειται για την 3η πιο συχνή αιτία θανάτου από ατύχημα διεθνώς, αντιπροσωπεύοντας ποσοστό 7% όλων των θανάτων από ατύχημα.

Τέλος, δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός ότι οι κακές επιδόσεις της χώρας μας στο θέμα της διαχείρισης των πνιγμών επηρεάζουν και την εικόνα της Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού. Εξάλλου, σύμφωνα με την ίδια ως άνω μελέτη, 1 στις 5 περιπτώσεις θανάτου αφορά αλλοδαπούς τουρίστες.

Απαιτείται, λοιπόν, μία ολοκληρωμένη στρατηγική για την πρόληψη των πνιγμών, με δράσεις ενημέρωσης και εκπαίδευσης του κοινού, και αυστηρότητα στην εφαρμογή της νομοθεσίας για την ασφάλεια στις παραλίες.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάστε:

1)      Σε ποιες ενέργειες έχετε προχωρήσει για την καταγραφή του προβλήματος; Πόσοι θάνατοι έχουν σημειωθεί από πνιγμό τα τελευταία δέκα χρόνια και που οφείλονται;

2)      Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί για την κατάλληλη ενημέρωση του κοινού, ιδίως των παιδιών και των γονέων, σχετικά με τις μεθόδους πρόληψης του πνιγμού και την ορθή κολυμβητική συμπεριφορά; Έχουν πραγματοποιηθεί ενημερώσεις σε σχολεία;

3)      Πόσες και ποιες παραλίες θεωρούνται σήμερα πολυσύχναστες και οφείλουν να διαθέτουν ναυαγοσώστη σύμφωνα με τη νομοθεσία και πόσες πράγματι διαθέτουν;

4)      Πόσοι έλεγχοι έχουν γίνει για την τήρηση της σχετικής νομοθεσίας από τους υπευθύνους για τις ακτές και τις κολυμβητικές δεξαμενές και πόσα πρόστιμα έχουν επιβληθεί για την απουσία ναυαγοσώστη τα τελευταία τρία χρόνια, οπότε και παρατηρείται η πιο ραγδαία αύξηση σε πνιγμούς, και σε ποιους φορείς; Σκοπεύετε να προχωρήσετε σε αναθεώρηση και αυστηροποίησης της σχετικής νομοθεσίας;

5)      Σκοπεύετε να προχωρήσετε στην εκπόνηση ενός διυπουργικού σχεδίου για τη διαχείριση και αντιμετώπιση της ανησυχητικής αύξησης των θανάτων από πνιγμό στη χώρα μας;

 Κατερίνα Δ. Μάρκου

Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης
Γραφείο Αθήνας: Βουλής 4 10562 Αθήνα γρ. 510
Τηλ: 210 3706341 – 6141 Φαξ: 210 3706541
Γραφείο Θεσσαλονίκης: Πολυτεχνείου 37 54626 Θεσσαλονίκη 2ος όροφος
Τηλ: 2310 551346 Φαξ: 2310 556834

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

four + twelve =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.