Κατηγορηματικό όχι από την Αυτοδιοίκηση στην καθιέρωση διετούς υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης

Την πλήρη αντίθεσή τους εκφράζουν, οι αιρετοί πρώτου βαθμού καθώς και οι εργαζόμενοι, στην προοπτική ένταξης των παιδιών προσχολικής ηλικίας στην υποχρεωτική εκπαίδευση.

Αυτό θα έχει ως συνέπεια να επιβαρυνθούν οικονομικά περίπου 40.000 οικογένειες, να κλείσουν 1.600 δημοτικές δομές και να μείνουν άνεργοι πάνω από 3.200 εργαζόμενοι.

Με ψήφισμα που εγκρίθηκε στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ οι αιρετοί σημειώνουν ότι «μια τέτοια υποχρέωση βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τα επιστημονικά δεδομένα και τις βέλτιστες πρακτικές της διεθνούς κοινότητας και τις ανάγκες σύγχρονης οικογένειας».

Μέσω του ψηφίσματος οι αιρετοί Α Βαθμού ζητούν «την άμεση παρέμβαση του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα και την τήρησή των δηλώσεών του στις 9.5.2017 για την δυνατότητα των γονέων που έχουν παιδιά προνηπιακής ηλικίας, να επιλέγουν τη δομή που επιθυμούν να εγγράψουν το παιδί τους».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια εισήγησης του θέματος υπογράμμισε ότι οι δήμαρχοι εκφράζουν «την πλήρη αντίθεσή τους στην καθιέρωση διετούς υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης, η οποία θα προκαλούσε δυσμενείς οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες σε ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες».

Παράλληλα ο Γ. Πατούλης επισημαίνει ότι αιρετοί, εργαζόμενοι και γονείς εκφράζουν την έντονη αγωνία τους καθώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο πρακτικά οδηγεί στη συρρίκνωση των δημοτικών παιδικών σταθμών. «Η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή απαιτεί και υποδομές και προσωπικό για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες των ελληνικών οικογενειών. Πρόκειται για μία εξαγγελία που δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Ας πάψει επιτέλους η κυβέρνηση να πετάει πυροτεχνήματα στον αέρα. Οι καιροί απαιτούν σοβαρότητα. ΟΤΑ, εργαζόμενοι και πολίτες θα αντισταθούμε », σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Πατούλης.

«Ζητάμε από τον υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου να προχωρήσει στην ανάκληση των σχετικών δηλώσεων του. Επιπλέον, η εφαρμογή ενός τέτοιου συστήματος απαξιώνει, συρρικνώνει και αποδομεί ένα νευραλγικό κομμάτι της τοπικής αυτοδιοίκησης, που είναι οι παιδικοί σταθμοί, οι οποίοι είναι στελεχωμένοι με εξειδικευμένο παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό και παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

seven − one =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.