«Λουκέτο» στους δήμους της χώρας μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου

loyketoΜε νόμο έχουν μπλοκαριστεί όλες οι αποφάσεις για δαπάνες, τα δημοτικά συμβούλια παίρνουν… άδεια και οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης πορεύονται ακυβέρνητοι κι όπου βγει…

Για γέλια και για κλάματα ο «ευνουχισμός» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς βάσει νόμου, μέχρι τον ορισμό των νέων διοικήσεων που προέκυψαν από τις εκλογές του Μαΐου, τα δημοτικά συμβούλια θα μπορούν να συνεδριάζουν μόνον για κατεπείγουσες και έκτακτες καταστάσεις.

Αυτό συνεπάγεται ότι κατ’ ουσίαν οι τωρινές διοικήσεις των δήμων δεν μπορούν να λάβουν καμιά απόφαση και πως οι δήμοι είτε λειτουργούν, είτε κάνουν… διακοπές είναι το ένα και το αυτό.

Τι θα πει κατεπείγουσες και έκτακτες καταστάσεις; Ποιος κρίνει ότι είναι έκτακτες; Ποιες είναι αυτές; Σεισμοί, λιμοί και καταποντισμοί; Αν το κρίνουν οι δήμοι οι αποφάσεις τους μπορούν να ακυρωθούν στον έλεγχο νομιμότητας ή οι όποιες δαπάνες να μην εγκριθούν τελικά. Τι μπορούν να κάνουν τα δημοτικά συμβούλια; Να βαφτίζουν έκτακτες όλες τις καταστάσεις κι ό,τι πετύχουν; Είναι ευνουχισμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αυτό.

Σκεφτείτε τι προκαλεί αυτή η κατάσταση στον τουριστικό δήμο Βόλβης. Ακόμη και το παραμικρό ζήτημα το καλοκαίρι χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Και με το νόμο που υπάρχει η δημοτική αρχή δεν μπορεί να παρέμβει.

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα που έχουν να αντιμετωπίσουν όλοι οι δήμοι είναι οι παιδικές χαρές. Μέχρι το τέλος Ιουνίου επιβάλλεται η ανακατασκευή όλων, ώστε να πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές ασφάλειας. Αυτό για κάθε δήμο σημαίνει δαπάνη χιλιάδων ευρώ. Από την άλλη, δεν επιτρέπεται αυτό το διάστημα καμιά δαπάνη!

Π.Θαλασσινός

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

six − 4 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.