«Μπλε Φάλαινα»: Οι δέκα συμβουλές για να προλάβετε το κακό

Οι κλήσεις που έχει δεχθεί τις τελευταίες ημέρες η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είναι εκατοντάδες καθώς γονείς ζητούν να μάθουν περισσότερες πληροφορίες γύρω από το άκρως επικίνδυνο παιχνίδι«Blue Whale Challenge» το οποίο ξεκίνησε το 2013 από τη Ρωσία και στις αρχές του μήνα έκανε την εμφάνισή του στη χώρα μας.

Το πρώτο κρούσμα, το οποίο φαίνεται να σχετίζεται με την «Μπλε Φάλαινα» καταγγέλθηκε στις 7 Μαΐου στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Κατερίνης από τη μητέρα ενός 15χρονου κοριτσιού. Όπως επισημαίνει στο «Έθνος της Κυριακής» ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Γιώργος Παπαπροδρόμου, «δεν χρειάζεται πανικός. Όλες οι πληροφορίες που φτάνουν σε εμάς διερευνώνται προσεκτικά και κάθε περίπτωση εξετάζεται ξεχωριστά. Οι καταγγελίες για την «Μπλε Φάλαινα» είναι μεμονωμένες και όλες ελέγχονται. Ο κόσμος δεν πρέπει να ανησυχεί».

«Έχουμε δεχθεί πολλά τηλεφωνήματα από γονείς που θέλουν να ενημερωθούν και ως προς το συγκεκριμένο φαινόμενο και ως προς το πώς να συμβουλεύσουν τα παιδιά τους σχετικά με τους κινδύνους και την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό, να έχουμε δηλαδή σωστή ενημέρωση, ώστε να υπάρχει πρόληψη. Ζούμε στην εποχή των νέων τεχνολογιών και δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι η χρήση του Διαδικτύου μπορεί να προσφέρει ποικίλα οφέλη στον καθένα που το χρησιμοποιεί. Το ζήτημα, ωστόσο, είναι να μην κάνουμε αλόγιστη χρήση», συνεχίζει.

Πώς να προλάβετε το κακό
Συμβουλές για τους γονείς από τον δόκτορα Γεώργιο Α.Νάκο, ψυχολόγο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος:

1. Σωστή ενημέρωση και εξακρίβωση της όποιας πληροφορίας, καθώς ό,τι διαβάζουμε ή βλέπουμε στο διαδίκτυο δεν σημαίνει ότι είναι πάντοτε η αλήθεια.

2. Ανάπτυξη ποιοτικής επικοινωνίας με το παιδί, διότι δεν επαρκεί μόνο να το ρωτάμε πως τα πήγε στο σχολείο.

3. Χρειάζεται να δείχνουμε ενδιαφέρον για τη ζωή του και να έχουμε την απαιτούμενη ψυχραιμία σε οτιδήποτε ακούσουν.

4. Τα παιδιά όπως δεν μιλούν σε αγνώστους στο δρόμο, δεν θα πρέπει να μιλούν και με αγνώστους στο Διαδίκτυο.

5. Πρέπει οτιδήποτε τους συμβεί να αισθάνονται άνετα να μας το πουν και όχι να φοβούνται ή να ντρέπονται να μας μιλήσουν.

6. Καλό είναι να μιλήσουμε στο παιδί για την ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο.

7. Να γνωρίζει για τους διαδικτυακούς κινδύνους που ελλοχεύουν και να είναι ενήμερο για οποιοδήποτε φαινόμενο μπορεί να το αφορά.

8. Συμβουλεύουμε τα παιδιά μας να μην διαγράφουν συνομιλίες.

9. Εάν κάποιος άγνωστος μας παρενοχλεί, τον μπλοκάρουμε και τις αποδείξεις τις αποθηκεύουμε.

10. Με τα στοιχεία που έχουμε συλλέξει κάνουμε καταγγελία στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μέσω του Cyber Alert τηλεφωνικά 11188 ή στέλνοντας email στο ccu@cybercrimeunit.gov.gr .

cnn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

17 − seven =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.