Νέο μπλόκο Σκουρλέτη στις Σκουριές

skouries-ktiriaΑπορρίφθηκε με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη η αίτηση θεραπείας που είχε καταθέσει το Σεπτέμβριο η εταιρία Ελληνικός Χρυσός ζητώντας να ανακληθεί προηγούμενη απόφαση του υπουργού, η οποία εκδόθηκε τον Ιούλιο του 2016 και προέβλεπε την επιστροφή του Προσαρτήματος Τεχνική Μελέτη Μεταλλουργικής Μονάδας Χαλκού, Χρυσού και Θειϊκού Οξέος Μαντέμ Λάκκου”.

Η εταιρία μεταξύ άλλων προέβαλε τον ισχυρισμό ότι η προσβαλλόμενη απόφαση προσκρούει στο δεδικασμένο της απόφασης 3191/2015 του Συμβουλίου της Επικρατείας, αντίθετα στην απορριπτική του υπουργού τονίζεται ότι «εκδόθηκε ακριβώς σε συμμόρφωση προς την απόφαση του ΣτΕ».

Η τεχνική μελέτη που έχει επιστρέψει το ΥΠΕΝ αποτελεί στην πραγματικότητα τον πυρήνα της επένδυσης και μόνο η έγκριση αυτής της συγκεκριμένης τεχνικής μελέτης της μεταλλουργίας θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για την συνέχιση και ολοκλήρωση της επένδυσης. Αντίθετα, η απόρριψη της μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση όλο το Επενδυτικό Σχέδιο.

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα δήλωνε τον Ιούλιο ο κ. Σκουρλέτης: «Το μεγαλύτερο ζήτημα που έχουμε μπροστά μας είναι αυτό της μεταλλουργίας, το λεγόμενο flash smelting. Η εταιρεία οφείλει να αποδείξει πολλά πράγματα ακόμα, βάσει της σύμβασης, για το αν αυτή η επένδυση έχει κάποια συνέπεια με αυτά που ευαγγελιζόταν, δηλαδή την παραγωγή χρυσού εδώ και όχι απλά να εξάγει μεταλλεύματα. Αν δεν μπορεί να το αποδείξει αυτό, ανατρέπεται όλο το οικοδόμημα της σύμβασης».

Ας σημειωθεί ότι είναι η τρίτη φορά που μπλοκάρεται η Τεχνική Μελέτη. Τον Απρίλιο του 2015 είχε πρώτη φορά επιστραφεί στην εταιρεία με το αιτιολογικό ότι το πρόγραμμα μεταλλουργικών δοκιμών σε ημιβιομηχανική κλίμακα που θα αποδείκνυε την εφαρμοσιμότητα της μεθόδου της ακαριαίας τήξης (flash smelting) στα συγκεκριμένα συμπυκνώματα Σκουριών και Ολυμπιάδας δεν είχε εκτελεστεί «επι τόπου του έργου», δηλαδή στο Στρατώνι όπως απαιτούσε η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου, αλλά στις εγκαταστάσεις της κατόχου της τεχνολογίας Outotec, στο Πόρι της Φινλανδίας.

Η εταιρεία προσέφυγε στο ΣτΕ και το ΣτΕ την δικαίωσε, ακυρώνοντας την απόφαση επιστροφής της μελέτης, δίνοντας εντολή στο Υπουργείο να αξιολογήσει ξανά τη μελέτη και να εκδώσει «νέα νόμιμη κρίση», χωρίς να απορρίπτει προκαταβολικά τα αποτελέσματα των δοκιμών στη Φινλανδία.

Με την απόφαση που εξέδωσε τον Ιούλιο του 2016 ο κ. Σκουρλέτης (την αίτηση θεραπείας της οποίας απορρίπτει τώρα το ΥΠΕΝ) διατύπωσε ουσιαστικά την κρίση ότι «δεν αποδεικνύεται η εφαρμοσιμότητα της μεθόδου», υποστηρίζοντας επιπλέον ότι η μελέτη έχει μια σειρά ανεπαρκειών.

Θοδωρής Παναγούλης

news247.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

twenty − 5 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.