Ναρκωτικά Μέρος 2ο: Ενδείξεις ότι το παιδί σας μπορεί να χρησιμοποιεί ναρκωτικά

narkotika3Συνέχεια από Ναρκωτικά Μέρος 1ο: Εισαγωγή – Είδη

Η χρήση και εξάρτηση από ναρκωτικές ουσίες αποτελεί πλέον μάστιγα του αιώνα. Καθημερινά, καθώς περπατάμε στο δρόμο, βλέπουμε ανθρώπους εθισμένους να βρίσκονται, όπως λέμε, «στον κόσμο τους». Δεν μας σοκάρει πλέον τόσο η εικόνα τους, μάλλον συνηθίσαμε. Τραγική ειρωνεία είναι πως νέοι όλο και μικρότερης ηλικίας εμπλέκονται στη χρήση ουσιών.

Έρευνες καταδεικνύουν πως η πρώτη μύηση λαμβάνει χώρα γύρω στα 12 έτη. Τι γίνεται όμως όταν η χρήση ναρκωτικών συμβαίνει μέσα στην οικογένειά μας; Τι γίνεται όταν υποψιαζόμαστε ότι το έφηβο παιδί μας είναι χρήστης; Υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις που μας εφιστούν την προσοχή ώστε να αναγνωρίσουμε και να αντιμετωπίσουμε τη χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Πριν περάσουμε στις ενδείξεις  ας ρίξουμε μια ματιά στα,

Αίτια που ωθούν τους έφηβους στη χρήση.

teen-drug-abuseΜερικά από αυτά είναι τα ακόλουθα:

Υπάρχει μια γενετική προδιάθεση: ερευνητικά δεδομένα υποστηρίζουν πως τα ποσοστά χρήσης ουσιών είναι υψηλότερα στις οικογένειες εξαρτημένων ατόμων.

Χαρακτηριστικά του ατόμου όπως η επιθετικότητα, η περιέργεια, η ανάγκη για ανεξαρτησία και πειραματισμό, η χαμηλή αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, ο μειωμένος αυτοέλεγχος κλπ.

Η αλλοτρίωση της κοινωνίας, των ανθρώπινων σχέσεων και των θεσμών, όπως η οικογένεια και το σχολείο.

Οικογενειακές επιρροές: οι γονείς κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής λειτουργούν ως πρότυπα μίμησης για τα παιδιά τα οποία ταυτίζονται μαζί τους και μιμούνται τις πράξεις τους. Γονείς εξαρτημένοι που κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών επηρεάζουν τη μετέπειτα πορεία των παιδιών και αυξάνουν τις πιθανότητες εμπλοκής σε ουσίες.

Η εξασθένιση των διαπροσωπικών σχέσεων εντός της οικογένειας, η έλλειψη εποπτείας του παιδιού, η αδιαφορία για τις δραστηριότητες και τα συναισθήματά του, γονεϊκές πρακτικές που χαρακτηρίζονται από υπερβολική αυστηρότητα ή παραχωρητικότητα μπορεί να συμβάλλουν στη διαφυγή στα ναρκωτικά.

kids-drugsΣχέσεις μεταξύ συνομηλίκων: τα παιδιά, ιδιαίτερα κατά την ευαίσθητη περίοδο της εφηβείας, θέλουν να είναι αρεστά και αποδεκτά από τους συνομηλίκους και τις παρέες τους. Η πίεση που ασκείται από τους συνομηλίκους μπορεί να είναι έντονη και οι έφηβοι, ειδικά με χαμηλό αυτοσεβασμό, είναι πιθανό να δοκιμάσουν κάποια παράνομη ουσία προκειμένου να ενσωματωθούν και να αποκτήσουν τη δική τους θέση στην παρέα.

Ο κίνδυνος αυξάνεται υπό συνθήκες φτώχειας, όταν η οικογένεια διαμένει σε γειτονιά όπου κυριαρχεί η βία, η εγκληματικότητα, η προκατάληψη και οι συμμορίες.

Ενδείξεις

Ο γονιός που λέει “το δικό μου παιδί, ποτέ”, είναι εκείνος ακριβώς που δεν θα δει τα παρακάνω σημάδια που θα φανερώνουν ότι το παιδί του έχει αρχίσει να πειραματίζεται με κάποια απαγορευμένη ουσία. Να λοιπόν τι θα πρέπει να προσέξετε σαν προειδοποίηση ότι υπάρχει κάποια επαφή με τα ναρκωτικά:

  • Δραματικές αλλαγές στο είδος του ντυσίματος, στα μαλλιά ή τη μουσική.
  • Αργοπορίες και σκασιαρχεία.
  • Έλλειψη ενδιαφέροντος στο σχολείο.
  • Δραματικές αλλαγές στην συμπεριφορά και την προσωπικότητα.
  • Αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου.
  • Εκτεταμένη χρήση βρώμικης ή ανήθικης γλώσσας.
  • Υπερβολικά μεγάλη ή υπερβολικά μικρή ποσότητα φαγητού.
  • Παράνοια – Όλοι είναι εναντίον του
  • Μάτια διασταλμένα – κόκκινα – γυαλιστερά
  • Ξαφνικά ξεσπάσματα θυμού.
  • Ψέματα
  • Κυκλοθυμικές μεταπτώσεις.
  • Υπερβολικές χρηματικές απαιτήσεις ή εξαφάνιση χρημάτων
  • Υπερβολικά αργή ή υπερβολικά γρήγορη ομιλία.
  • Κρύες, ιδρωμένες παλάμες των χεριών, τρέμουλο χεριών
  • Πρόσωπο με χλωμάδα
  • Τρέξιμο της μύτης, ξερόβηχας
  • Σημάδια χρήσης βελονών από ενέσεις στα χέρια, στους βραχίονες, στα πόδια ή στα πέλματα
  • Αναγούλες, εμετοί ή υπερβολική εφίδρωση
  • Υψηλά επίπεδα άγχους
  • Υπερβολική ανάγκη για απομόνωση.
  • Φουσκωμένο πρόσωπο, με κοκκίνισμα ή χλωμάδα
  • Η αναπνοή, το σώμα ή τα ρούχα του παιδιού, έχουν μυρωδιά μιας ουσίας
  • Αλουμινόχαρτα, ξυραφάκια, κουτάλια μεταλλικά, βαμβάκι, άδεια μπουκάλια από οινόπνευμα πεταμένα στα σκουπίδια.

efiveiaΣε αυτό το σημείο χρειάζεται προσοχή. Ορισμένες από τις παραπάνω ενδείξεις μπορεί να αποτελούν απλώς φυσιολογικές αντιδράσεις ενός εφήβου που αναζητά την αυτονομία και τον εαυτό του. Γνωρίζουμε πόσο δύσκολη είναι η εφηβική περίοδος και η μετάβαση στο στάδιο της ενηλικίωσης. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί προκειμένου να μην βγάλουμε βεβιασμένα συμπεράσματα και κυρίως να μην βάλουμε το παιδί μας σε υποψίες ότι κάτι δεν λειτουργεί σωστά.

Πρόληψη

Υπάρχουν κινήσεις που μπορώ να κάνω ώστε να προλάβω το παιδί μου πριν εθιστεί στα ναρκωτικά;

Υπάρχουν! Θα τις δούμε στην συνέχεια.

Μήνυμα

Αν κάνεις χρήση ναρκωτικών, αλλά προβληματίζεσαι και σκέπτεσαι ότι ίσως να είναι καλύτερα να σταματήσεις, μη φοβηθείς την προσπάθεια.

Λύσεις υπάρχουν, φτάνει εσύ να πάρεις την απόφαση, φτάνει εσύ να απαιτήσεις από τον εαυτό σου να κάνει μια καινούργια αρχή.

Αν δεν είσαι σίγουρος πού πρέπει να απευθυνθείς για βοήθεια, τότε μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας, στέλνοντάς μας ηλεκτρονικό μήνυμα, ώστε να σε φέρουμε εμείς σε επαφή με τους κατάλληλους ανθρώπους.

Συμπτώματα που έχουν σχέση με χρήση φαρμάκων:

  1. Μαριχουάνα:Απλανές κρύο βλέμμα με κόκκινα μάτια, δυνατή ομιλία με ανάρμοστο γέλιο που ακολουθείται από υπνηλία, μυρωδιά γλυκού καμένου, απώλεια ενδιαφέροντος και κινήτρων, απώλεια ή πρόσληψη βάρους
  2. Κατευναστικά (συμπεριλαμβανομένων των βαρβιτουρικών και ηρεμιστικών):Το άτομο φαίνεται σαν να είναι μεθυσμένο χωρίς όμως τη χαρακτηριστική μυρωδιά του αλκοόλ, δυσκολίες συγκέντρωσης, αδεξιότητα, κακή δυνατότητα κρίσης, μπερδεμένη ομιλία, υπνηλία, κόρες των ματιών μικρές, με μειωμένη διάμετρο
  3. Διεγερτικά (αμφεταμίνες,κοκαΐνη): Υπερδραστηριότητα, ευφορία, ευερεθιστικότητα, ανησυχία, υπερβολική ομιλία, φλυαρία που ακολουθείται από κατάθλιψη και ύπνο σε ασυνήθιστες ώρες. Μακρές περίοδοι χωρίς φαγητό ή ύπνο, διευρυμένες κόρες ματιών απώλεια βάρους, ξηρότητα στόματος και μύτης
  4. Εισπνεόμενα (κόλλες, αεροζόλ, ατμοί):Υπερβολικά υγρά μάτια, αλλοιώσεις της όρασης, της μνήμης και της σκέψης. Εκκρίσεις από τη μύτη ή εξανθήματα γύρω από τη μύτη και το στόμα. Πονοκέφαλοι, αναγούλες, όψη ατόμου που βρίσκεται σε μέθη, ζαλάδα, κακός έλεγχος των μυών, αλλαγές της όρεξης, ανησυχία, ευερεθιστικότητα, παρουσία ασυνήθιστα μεγάλου αριθμού δοχείων σπρέι στα σκουπίδια
  5. Παραισθησιογόνα (LSD):Διευρυμένες κόρες ματιών, παράξενη και παράλογη συμπεριφορά με επιθετικότητα, παράνοια και ψευδαισθήσεις, αλλαγές διάθεσης, απομάκρυνση από τους ανθρώπους, το άτομο κλείνεται στον εαυτό του, μπερδεμένη ομιλία, σύγχυση
  6. Ηρωίνη:Σημάδια από βελόνες, ύπνος σε ασυνήθιστες ώρες, εφίδρωση, εμετοί, βήχας και ρουθούνισμα, σπασμωδικές κινήσεις, μείωση της διαμέτρου των κορών των ματιών και οι οποίες δεν αντιδρούν στο φως

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

2 + thirteen =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.