Νομοσχέδιο – σκούπα για τουριστικές επιχειρήσεις και υποδομές

mpoukaliΤην απλούστευση των διαδικασιών λειτουργίας τουριστικών επιχειρήσεων και τουριστικών υποδομών αλλά και τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου για ειδικές μορφές τουρισμού επιδιώκει το υπουργείο Τουρισμού με το σχέδιο νόμου που κατέθεσε προς συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Στόχος του υπουργείου, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, είναι η εύρυθμη ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στον τομέα του τουρισμού μέσα σε ένα σταθερό θεσμικό περιβάλλον. Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου φέρει τις υπογραφές 11 υπουργών!

Το σχέδιο νόμου επαναφέρει το θέμα της χορήγησης του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας για όλα τα τουριστικά καταλύματα, αλλά επιδιώκει να απλοποιήσει τη διαδικασία χορήγησης τους. Σημειωτέον πως το ΕΣΛ απαιτείται μόνο στα τουριστικά καταλύματα, ενώ θα χορηγείται από το υπουργείο Τουρισμού. Η ουσιαστική αλλαγή που φέρνει το νομοσχέδιο είναι η κατάργηση του σταδίου της προηγούμενης έγκρισης της αρχιτεκτονικής μελέτης καθώς και της καταλληλότητας οικοπέδου ή γηπέδου η οποία πλέον έχει ενσωματωθεί στην Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο.), όπου απαιτείται. Μετά την υποβολή των ανωτέρω δικαιολογητικών, η αρμόδια υπηρεσία τουρισμού οφείλει να κάνει τους απαιτούμενους ελέγχους των δικαιολογητικών και το αργότερο εντός πενήντα ημερών να χορηγήσει το Ε.Σ.Λ.

5 κατηγορίες

Επίσης, με το άρθρο 5 του σχεδίου νόμου ορίζεται η κατάταξη των κύριων ξενοδοχείων καταλυμάτων σε 5 κατηγορίες αστέρων και προβλέπεται η έκδοση προεδρικού διατάγματος δια του οποίου θα επανακαθοριστούν οι τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές των κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων, ο τρόπος και η διαδικασία κατάταξής τους, τα βαθμολογούμενα κριτήρια και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.

Το δεύτερο μέρος του σχεδίου νόμου ασχολείται με τις τουριστικές υποδομές και κυρίως αυτές που έχουν ειδικό ενδιαφέρον όπως είναι τα καταφύγια, οι μαρίνες, τα υδατοδρόμια, οι θαλάσσιες ζώνες σε περιοχές φυσικού κάλλους όπου θα μπορούν να σταματούν σκάφη, τα αυτοκινητοδρόμια αλλά και τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα. Ουσιαστικά, αυτό που επιδιώκεται είναι να επιλυθούν προβλήματα του παρελθόντος που εμπόδιζαν την ανάπτυξη τέτοιου είδους υποδομών που θεωρούνται κρίσιμες για την προσέλκυση συγκεκριμένων και υψηλού επιπέδου κατηγοριών τουριστών.

Ακόμη, επιδιώκει να ορίσει το θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη ειδικών, θεματικών μορφών τουρισμού όπως είναι ο οινοτουρισμός και ο ιατρικός και ιαματικός τουρισμός.

Κίνητρα για χορηγίες

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και ειδική ενότητα για τις χορηγίες που αφορούν την τουριστική προβολή της Ελλάδας. Μάλιστα, δίνεται η δυνατότητα στον χορηγό να εκπίπτει εξ ολοκλήρου από το φορολογητέο εισόδημα του φορολογουμένου ή τα ακαθάριστα εισοδήματα της επιχείρησης που προσέφεραν τη χορηγία. Τίθεται, όμως, το εξής όριο: το αφαιρούμενο συνολικό ποσό δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10% του συνολικού φορολογούμενου εισοδήματος ή των καθαρών κερδών που προκύπτουν από τα βιβλία της επιχείρησης που προσέφερε τη χορηγία.

Τέλος, επιδιώκεται η ρύθμιση διαφόρων θεμάτων που αφορούν τον ΕΟΤ, ο οποίος, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, αποκτά έναν καινοτόμο ρόλο που αξιοποιεί ως ο αποκλειστικός οργανισμός προβολής της Ελλάδος όλες τις πρόσφατες τάσεις και μεθόδους προώθησης σε σειρά τομέων όπως οι κινηματογραφικές παραγωγές , η διοργάνωση διαδικτυακών σεμιναρίων, η συμμετοχή σε διεθνείς εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, η ανταγωνιστική παρουσία του σε διεθνείς εκθέσεις αλλά και η συνεργασία σε σχέδια συνεργασίας με συλλογικούς φορείς, ΟΤΑ και στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις των στρατηγικής για την διακίνηση τουριστών διεθνώς (αεροπορικές εταιρείες, Τour operators, οργανωτές συνεδρίων κ.ο.κ), η οποία είναι διαδεδομένη παγκόσμια κατά την διεθνή πρακτική.

Του Δημήτρη Μαλλά

http://www.imerisia.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

11 − three =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.