Ξεκινούν οι εργασίες για την αναστήλωση του Μνημείου στον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη

Πριν από λίγες ημέρες, στις 23 Φεβρουαρίου 2018, η υπουργός Πολιτισμού κυρία Λυδία Κονιόρδου υπέγραψε την απόφαση με την οποία εγκρίθηκε δαπάνη ποσού 418.126,73 € για το υποέργο «Τεκμηρίωση- Δομική Αποκατάσταση-Αναστήλωση του μνημείου», με έναρξη την 1/3/2018 και λήξη την 31/12/2021. Αποτελεί τμήμα του έργου στερέωσης, συντήρησης και ανάδειξης του ταφικού μνημείου και του περιβόλου στον τύμβο Καστά, το οποίο, τον περασμένο Νοέμβριο, εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κ. Μακεδονίας «2014-2020».

Σε προτεραιότητα τίθεται η συλλογή του διάσπαρτου δομικού υλικού του Μνημείου, η μεταφορά και απόθεση του πλησίον του Τύμβου, ενώ προβλέπεται η αποτύπωση, η ψηφιακή σάρωση και ταύτιση του υλικού.Παράλληλα, θα γίνουν εργασίες γεωτεχνικής διερεύνησης, λήψης και αξιολόγησης δοκιμίων (εδαφικού δείγματος) περιμετρικά του Ταφικού Μνημείου.

Ως άμεσες ειδικές στερεωτικές εργασίες στο ταφικό μνημείο, καθορίζονται εκείνες που αφορούν στη δομική αποκατάσταση των διαφραγματικών τοίχων, του εσωραχίου της καμάρας, καθώς και των τοίχων και του πώρινου δαπέδου του τέταρτου χώρου στον τάφο. Θα υπάρξει μέριμνα για τα διάσπαρτα τεμάχια και πώρινα αντιθήματα του Περιβόλου ( τμηματική διδακτικού-εκπαιδευτικού χαρακτήρα αποκατάσταση του περιβόλου).

Στις επείγουσες εργασίες προστασίας του ταφικού μνημείου περιλαμβάνονται ο ανασχεδιασμός της στερεωτικής Διάταξης του Ταφικού Μνημείου, η εγκατάσταση συστήματος ενόργανης δομικής παρακολούθησής του και η αποτίμηση αντοχών και παθολογίας των δομικών στοιχείων του μνημείου. Στην απόφαση, η οποία εγκρίθηκε από την κυρία Κονιόρδου (Αριθ. ΠρωτΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΜΤΕ/ΔΑΑΜ/ΤΕ/ 79412/8467/333/98-23.02.2018), αναφέρεται ότι θα γίνει:

– μελέτη εδαφοτεχνική- γεωστατική για την προστασία του Μνημείου από τα περιβάλλοντα εδάφη (περιμετρικοί πάσσαλοι στο Ταφικό Μνημείο και οριστική αποκατάσταση εδαφών)

-στατική μελέτη Ταφικού Μνημείου, Περιβόλου και εξωτερικού κελύφους προστασίας,

-μελέτη ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και

-τεύχη δημοπράτησης.

Προβλέπεται επίσης έκδοση ενημερωτικών φυλλαδίων, διοργάνωση ημερίδας δημοσιότητας κ.τ.λ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την εκτέλεση του Yποέργου ‘Τεκμηρίωση-Δομική Αποκατάσταση-Αναστήλωση του Μνημείου», εγκρίθηκε η πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στην Απόφαση Ένταξης του έργου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020». Το συνολικό κόστος άμεσων δαπανών προσωπικού (εργάτες, μαρμαροτεχνίτες) ορίστηκε στις 115.200 ευρώ για δώδεκα μήνες, και αποτυπώνεται αναλυτικά στην απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού, σε Πίνακα Κατανομής Προσωπικού Συγχρηματοδοτούμενων Έργων, που συμπληρώθηκε για τις ανάγκες της διαδικασίας αιτιολόγησης του προϋπολογισμού του έργου . Οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν με αυτεπιστασία από την Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού.

documentonews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

3 × 5 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.