Οι παιδικές χαρές…έχασαν την προθεσμία

pedikixaraΣύγχυση δημιουργεί στις τοπικές αυτοδιοικήσεις η εκκρεμότητα πιστοποίησης των παιδικών χαρών. Μετά τη λήξη της προθεσμίας στις 30/6, δεν δόθηκε νέα παράταση, με αποτέλεσμα πολλοί δήμοι να κλείσουν τις παιδικές χαρές, σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα έκλεισαν παιδικές χαρές που δεν είχαν κανένα πρόβλημα, αφού οποιοδήποτε ατύχημα μετά την παρέλευση της προθεσμίας άφηνε εκτεθειμένες τις τοπικές αρχές σε ποινικές διώξεις.

Η αλλαγή της σύστασης των δημοτικών αρχών στις αρχές του μήνα ήταν αναμενόμενο πως θα καθυστερήσει τις διαδικασίες, οι οποίες ούτως ή άλλως, όπως είχε καταγγείλει στις αρχές του καλοκαιριού η ΚΕΔΕ, ήταν αδύνατο να ολοκληρωθούν πριν από τη λήξη της προθεσμίας.

Το θεσμικό πλαίσιο του υπουργείου για την οργάνωση και λειτουργία των παιδικών χαρών, σε συνδυασμό με την απαιτούμενη γραφειοκρατία και τις οικονομικές ελλείψεις των δήμων, οδήγησαν σε μια κατάσταση ώστε στο σύνολο σχεδόν των παιδικών χαρών της χώρας να μην τηρούνται οι κανόνες που εξασφαλίζουν την ασφαλή χρήση τους. Αυτό που ουσιαστικά ζητούσε το υπουργείο ήταν η καταστροφή και η εκ νέου ανάπλαση των παιδικών χαρών, χωρίς ωστόσο να χορηγεί κονδύλια στους ΟΤΑ.

Δεν άργησαν στο υπουργείο να συνειδητοποιήσουν το ανεφάρμοστο της απόφασης και έτσι τον Αύγουστο εξέδωσαν τροποποίηση, που προβλέπει ότι, για την έκδοση πιστοποιητικού ασφαλείας στις υφιστάμενες παιδικές χαρές, αρκεί να πληρούνται οι ελάχιστες απαιτήσεις ασφάλειας, αφήνοντας προς το παρόν στην άκρη το καθεστώς ιδιοκτησίας. Οι ΟΤΑ είναι τώρα υποχρεωμένοι να εκπονήσουν μελέτες στις παιδικές χαρές, να κάνουν επισκευές όπου χρειάζεται και στη συνέχεια να διενεργήσουν διαγωνισμό για την επιλογή διαπιστευμένου φορέα, που θα εκδώσει αναλυτική τεχνική έκθεση, από την οποία θα προκύπτει η συμμόρφωση όσον αφορά τον εγκατεστημένο εξοπλισμό.

To Πράσινο Ταμείο

Ο διαπιστευμένος φορέας στον οποίο αναφέρεται η απόφαση του υπουργείου είναι ιδιωτικές εταιρείες που αναλαμβάνουν την πιστοποίηση, με κόστος που κυμαίνεται ανάμεσα στα 150 με 300 ευρώ ανά παιδική χαρά.

Το καθεστώς αυτό αφήνει εκτεθειμένους τους υπερχρεωμένους δήμους και ίσως οδηγήσει σε κλείσιμο παιδικών χαρών, των οποίων το κόστος ανάπλασης δεν επιτρέπει στους ΟΤΑ να το αναλάβουν.

Ενδεικτικά, ο Δήμος Αθηναίων θα χρειαστεί 19 εκατ. ευρώ για να πιστοποιήσει τις παιδικές χαρές. Η ΚΕΔΕ έχει ζητήσει παράταση ενός έτους και τη χρηματοδότηση των δήμων από το Πράσινο Ταμείο, για να προχωρήσουν οι δήμοι στις απαιτούμενες παρεμβάσεις. Ωστόσο το Πράσινο Ταμείο, που χορηγεί χρήματα γι’ αυτήν τη δουλειά, φέτος θα ικανοποιήσει αιτήματα που εκκρεμούν από την προηγούμενη χρονιά, αφού δεν υπάρχουν καινούργια κονδύλια.

«Ξέσπασε σάλος για το μη εφαρμόσιμο της απόφασης. Οταν ζητάνε τέτοια πράγματα και δεν δίνουν χρήματα, δεν μπορεί να γίνει τίποτα», είπε στην «Εφ.Συν.» υπάλληλος στον Δήμο Καισαριανής, ενώ ο πρώην δήμαρχος Βύρωνα, Νίκος Χαρδαλιάς, σημείωσε: «Ο τρόπος που αποφασίζουν για προβλήματα του πολίτη είναι ελλειμματικός».

Πηγές από το υπουργείο Εσωτερικών, από την άλλη πλευρά, απαντούν ότι «δεν πρέπει να γίνεται έκπτωση στην ασφάλεια. Εχουμε ελαφρύνει πολύ το πλαίσιο. Είναι μια υπόθεση που τραβάει από το 2009. Δεν υπάρχει νέα παράταση, αυτές είναι οι προδιαγραφές, οι δήμοι πρέπει να συμμορφωθούν».

Βέβαια, ακόμα και αν σήμερα οι δήμοι έβρισκαν τα χρήματα και προχωρούσαν στις παρεμβάσεις, η διαδικασία πιστοποίησης δεν θα είχε ολοκληρωθεί. Το τελευταίο στάδιο προϋποθέτει τη σύσταση μιας τριμελούς επιτροπής ελέγχου από την αποκεντρωμένη διοίκηση, η οποία εκδίδει το πιστοποιητικό ασφάλειας. Η επιτροπή αυτή δεν έχει συσταθεί ακόμα, αφού δημοτικοί σύμβουλοι που την αποτελούσαν δεν έχουν επανεκλεγεί και τώρα πρέπει να γίνει μια χρονοβόρα διαδικασία «φιλτραρίσματος» για να φανεί ποιοι είναι αιρετοί και ποιοι όχι.

Του Πέτρου Γκόγκου

http://www.efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

three − two =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.