Ο άνθρωπος που επαναπροσδιόρισε την έννοια του δημάρχου

Τίποτα δεν είναι τυχαίο στη ζωή. Πόσο μάλλον η διαρκής επανεκλογή ενός προσώπου με ασύγκριτα  ποσοστά και μάλιστα σε καιρό κρίσης, όπου κανένας μα κανένας δεν μπορεί πια να υποστηρίξει πως υπάρχει κάπου ένα τσουβάλι λεφτά, το οποίο μπορεί να κάνει την διαφορά.

Την διαφορά την κάνουν οι άνθρωποι και το όραμα βάσει του οποίου πορεύονται.

Είθισται οι δήμαρχοι να είναι δημοφιλείς στις περιοχές τους αν και πάντοτε υπάρχουν εξαιρέσεις. Υπάρχουν δήμαρχοι που οι ίδιοι οι δημότες τους δεν γνωρίζουν, όχι το πρόσωπο, αλλά ούτε καν το όνομα τους. Ο Παχατουρίδης όμως είναι διάσημος σε όλη την Ελλάδα!! Ξέρουν όλοι και το όνομα και το πρόσωπο του. Και ξέρουν και κάτι ακόμα: πως είναι ένας από τους καλύτερους δημάρχους σε ολόκληρη τη χώρα, αν όχι ο καλύτερος! Εκεί κάπου πατάνε κατά καιρούς οι αντίπαλοι του -οι ελάχιστοι που έχει- και τον κατηγορούν για τις ιδιαίτερες σχέσεις που διατηρεί με τα μίντια. Βλακωδώς, υιοθετούν μια τέτοια αντιπολιτευτική τακτική, διότι δεν είναι δύσκολο να διαπιστώσει κανείς πως ο Παχατουρίδης δεν «πουλάει» τον εαυτό του! Δεν είναι κοσμικός, δεν φωτογραφίζεται, δεν κυνηγάει την δημοσιότητα κι ας τον κυνηγάει ανηλεώς εκείνη. Έχει καταφέρει βλέπετε, στην πορεία των χρόνων και των έργων του να συγκαταλέγεται ανάμεσα σε εκείνους -τους λίγους- που δεν χρειάζονται να «παρακαλέσουν» για να γίνουν θέμα, απλά και μόνο γιατί το έργο τους είναι θέμα από μόνο του.

Το νέο Δημαρχείο, οι τρεις σταθμοί του Μετρό, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα θέατρα, τα κολυμβητήρια, τα γήπεδα, το άλσος και οι αμέτρητες καλόγουστες και πεντακάθαρες πλατείες είναι μόνο λίγα από τα έργα της θητείας του. Η ίδια η μεταμόρφωση της πόλης του Περιστερίου είναι η καλύτερη απόδειξη πως ο Παχατουρίδης παράγει έργο. Αυτή την ίδια γειτονιά που για αρκετά χρόνια, στο μυαλό των περισσοτέρων ήταν συνυφασμένη με την «β’ κατηγορία», σήμερα οι κάτοικοι των «πλουσίων» προαστίων έχουν κάθε λόγο να την ζηλεύουν.

Καμαρώνει –και δικαίως- για τα οικονομικά του Δήμου του. Με την βοήθεια του αντιδημάρχου του Αλέξη Σταυρούλια, σε όσους τολμούν να υπαινιχθούν το παραμικρό τους παραπέμπει στην έκθεση του υπουργείου Οικονοµικών, που έγινε το 2012 και αναφέρει ότι «η διάρθρωση και οργάνωση της ∆ιεύθυνσης Οικονοµικού του Δήµου είναι υποδειγµατική».

Όμως το πιο σπουδαίο από όλα του τα έργα είναι η σχέση που έχει χτίσει με τους δημότες του. Χωρίς υπερβολή, δεν πρέπει να υπάρχει Περιστεριώτης που δεν του έχει σφίξει το χέρι! Κι αν υπάρχει είναι γιατί ο ίδιος ο δημότης δεν το έχει επιδιώξει. Δεν αρνείται σε κανέναν να τον δει, να του μιλήσει. Δεν κρύβεται, γιατί δεν έχει τίποτα να κρύψει! Άλλωστε για αυτό ξεκινάει από τις 7 το πρωί, κάθε μέρα! Για να τα προλάβει όλα. Και ξέρει καλά πως δεν μπορεί να τους βοηθήσει όλους, κάνει όλα όσα περνούν από τα χέρια του αλλά και πάλι δεν μπορεί να γλιτώσει κάθε έναν ξεχωριστά από τα δεινά του. Αναλαμβάνει όμως προσωπικά την «ψυχοθεραπεία» των πολιτών που καταφθάνουν κατά δεκάδες στο δημαρχείο.

Για την πλούσια κοινωνική του δράση, τις κοινωνικές δομές με τα φαρμακεία , τα ιατρεία και τα συσσίτια, την αποστολή κάθε μήνα σε 2Ο0 φοιτητές που σπουδάζουν εκτός Αθηνών όλων των αναγκαίων και την προμήθεια καθημερινά με φρεσκομαγειρεμένο φαγητό σε δεκάδες οικογένειες, αιφνιδιάζει διαπιστώνοντας πως ο κόσμος δεν τις θέλει αυτές τις δράσεις. Ο κόσμος θέλει να μην είναι αναγκαία η ύπαρξή τους! Γνωρίζει ότι αυτό που θέλουν οι άνθρωποι για να είναι αξιοπρεπείς και να έχουν την δουλειά τους!

Τον αποκάλεσαν «Τσάρο των δημάρχων», «πατριάρχη της αυτοδιοίκησης», «αιώνιο δήμαρχος» και φυσικά «πρωταθλητή των δημάρχων» έχοντας καταφέρει να συγκεντρώσει το υψηλότερο ποσοστό σε ολόκληρη την χώρα! Όμως ο Παχατουρίδης τελικά είναι κάτι περισσότερο από όλα αυτά! Είναι ο άνθρωπος που κατάφερε να επαναπροσδιορίσει με την στάση του την ίδια την έννοια, τον ίδιο τον ορισμό της λέξης «δήμαρχος». Γιατί έκανε -και θα εξακολουθήσει για πολλά χρόνια ακόμα να κάνει- πολύ περισσότερα από αυτά που «πρέπει» να κάνει ένας δήμαρχος, έκανε όλα όσα του υπαγορεύει η γενναιόδωρη συνείδηση του!

usay.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

19 − 12 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.