Ο έλεγχος του εγκεφάλου μπορεί να προβλέψει ποιοι θα μπλέξουν με τα ναρκωτικά

Είναι δυνατό να προβλεφθεί σε έναν βαθμό ποιοι νέοι θα έχουν προβλήματα λόγω χρήσης ναρκωτικών αργότερα στη ζωή τους, αν κατά την εφηβεία τους γίνει έλεγχος του εγκεφάλου τους με απεικονιστικές τεχνικές.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μπράιαν Κνούτσον του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Nature Communications”, σύμφωνα με το BBC, μελέτησαν 144 εφήβους που δεν είχαν έως τότε κάνει ποτέ χρήση ναρκωτικών. Μεταξύ των ερευνητών ήταν ένας Έλληνας επιστήμονας της διασποράς, ο Δημήτρης Παπαδόπουλος της Γαλλικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας και Εναλλακτικών Ενεργειών.

Οι νέοι αρχικά απάντησαν σε ερωτηματολόγια και υποβλήθηκαν σε ψυχολογικά τεστ αξιολόγησης της προσωπικότητάς τους, για να εντοπισθεί π.χ. πόσο παρορμητικοί ήσαν (είναι ένα χαρακτηριστικό που σχετίζεται με την χρήση ναρκωτικών). Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε έλεγχος του εγκεφάλου τους με ειδικά μηχανήματα απεικόνισης.

Διαπιστώθηκε ότι οι νέοι που είχαν συγκεκριμένη εγκεφαλική δραστηριότητα (ιδίως ο τρόπος που ο εγκέφαλός τους ανταποκρινόταν στην προοπτική μιας απόλαυσης), ήταν πιθανότερο να έχουν αρχίσει τα ναρκωτικά μετά από δύο χρόνια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

20 + fifteen =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.