Ο Εορτασμός και το Πανηγύρι του Αγίου Χριστόφορου Αρέθουσας δήμου Βόλβης

πανηγυρι αρεθουσαΌπως διηγούνται οι παλιοί, το 1903 για να σταματήσει η ξηρασία που έπληττε την περιοχή της Αρέθουσας και είχε προκαλέσει τεράστιες καταστροφές στις σοδειές, οι κάτοικοι απελπισμένοι έκαναν λιτανεία με τις Εικόνες ξεκινώντας από τον Άγιο Δημήτριο. Όταν έφτασαν στην περιοχή του Αγίου Χριστοφόρου, το Θαύμα έγινε.

Μετά από τόσο καιρό που τους τσάκισε η ξηρασία, εκεί στον Άγιο Χριστόφορο με τον Παπά του Χωριού μπροστά και με τις εικόνες στα χέρια των κατοίκων πίσω του, άρχισε να βρέχει. Το χωριό σώθηκε από την πείνα και την καταστροφή. Το Θάμα μεγάλο, λένε οι παλιοί.

Από τότε και κάθε χρόνο σε ανάμνηση και προς τιμήν του Αγίου Χριστόφορου, γίνεται στις 9 Μαΐου το πανηγύρι του, με αγώνες δρόμου, ποδηλατοδρομία, άλμα σε μήκος, λιθοβολία, παραδοσιακή πάλη, χορευτικά κλπ.

Πλήθος κόσμου από την Αρέθουσα αλλά και από όλη την γύρω περιοχή συγκεντρώνεται κάθε χρόνο για να προσκυνήσει στο εκκλησάκι του Αγίου, για να κάνει την βόλτα του και για να παρακολουθήσει τα αθλήματα . Είναι ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια της περιοχής το οποίο φέτος γίνεται με την υποστήριξη του Ο.Π.Α.Π δήμου Βόλβης.

Θα είμαστε όλοι εκεί.

2 thoughts on “Ο Εορτασμός και το Πανηγύρι του Αγίου Χριστόφορου Αρέθουσας δήμου Βόλβης

  1. Το πανηγύρι του Αγ. Χριστοφόρου στην Αρέθουσα ήταν και φέτος πράγματι πολύ επιτυχημένο. Βέβαια έγινε και πάλι …θαύμα και δεν έβρεξε! Γιατί αν έβρεχε οι δύο κατεστραμμένοι και άθλιοι δρόμοι πρόσβασης στο χωριό (Βρασνών και Ρεντίνας) θα έκλειναν τελείως ακόμη και για τα τρακτέρ και το πανηγύρι θα γινόταν όπως επί ….τουρκοκρατίας που λένε και τα κανάλια της τιβι! Προς δόξαν των δημοτικών και περιφερειακών αρχών! ΄Ισως τα επόμενα …χρόνια κάτι να γίνει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

nine + 4 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.