Σαν σήμερα: Εκτοξεύεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στην περιοχή της λίμνης Βόλβης, ο πύραυλος «Τίμιος Τζον»

18/02/1960: Εκτοξεύεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στην περιοχή της λίμνης Βόλβης, ο πύραυλος «Τίμιος Τζον», από ειδικά εκπαιδευμένους στρατιώτες.

Στο χορό του ραδιενεργού θανάτου (Προσοχή: πάνω από 100.000 ήταν οι νεκροί στη Χιροσίμα) μπήκε και η Ελλάδα το 1959 με τη φιλοξενία ατομικών κεφαλών σε πυραύλους του συστήματος «Νίκη-Ηρακλής», οι οποίες αποθηκεύτηκαν σε βάσεις της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας σε Κερατέα, Κατσιμίδι, Κορωπί με πυρηνικό αρχηγείο στην Ελευσίνα καθώς και πυραύλους «Τίμιος Τζον» στη Δράμα και στον Λαγκαδά.

Ήταν τότε που ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε δεχθεί την προστασία της αμερικανονατοϊκής ομπρέλας, προκαλώντας την απειλή αντιποίνων του προέδρου της Σοβιετικής Ένωσης Κρουτσόφ, ο οποίος δήλωσε το 1961: «Εφόσον η ελληνική κυβέρνηση δέχθηκε να εγκατασταθούν ατομικά όπλα ανάμεσα στους ελαιώνες της Αττικής, εμείς είμαστε αναγκασμένοι να αμυνθούμε απειλώντας με αντίποινα ακόμα και την Ακρόπολη».

Ο «Τίμιος Τζον» ήταν ο πρώτος πυρηνικός πύραυλος εδάφους-εδάφους του οπλοστασίου των ΗΠΑ.  Επεκτάθηκε στην Ευρώπη αρκετούς μήνες αργότερα της τελικής του μορφής που πραγματοποιήθηκε το 1953. Ήταν τοποθετημένος σε φορτηγό. Ο πύραυλος εξοπλίστηκε με πυρηνική κεφαλή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

10 − 3 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.