Σαφάρι ελέγχων στις παραλίες για τη «μαύρη» εργασία από το ΣΕΠΕ

mauri ergasia paraliaΤις παραλίες όλης της χώρας και τα νησιά ετοιμάζονται να «οργώσουν» οι επιθεωρητές εργασίας, στην προσπάθειά τους να χτυπήσουν την αδήλωτη εργασία και κάθε είδους παραβατικότητα στην αγορά εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της απασχόλησης αλλοδαπών που ζουν παράνομα στη χώρα.

Το επιχειρησιακό πρόγραμμα έχει ήδη καταρτιστεί και -θεωρητικά- ξεκίνησε από τις 13 Ιουνίου. Θα ολοκληρωθεί στις 10 Οκτωβρίου 2014 από τους επιθεωρητές του ΣΕΠΕ και της ΕΥΠΕΑ (ειδική υπηρεσία ελέγχου ασφαλισμένων του ΙΚΑ), ενώ για την επίτευξη του στόχου το υπουργείο Εργασίας προμηθεύτηκε πρόσφατα 60 αυτοκίνητα για το ΣΕΠΕ μέσω χρονομίσθωσης. Τα αυτοκίνητα αυτά, σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου, θα συμβάλουν σημαντικά στο ελεγκτικό έργο του ΣΕΠΕ, «αφού λύνεται από κάθε άποψη το θέμα της μετακίνησης των

Τα πρόστιμα

Τα πρόστιμα για τους παραβάτες είναι ιδιαιτέρως σκληρά, καθώς είναι τα υψηλότερα που έχουν ποτέ επιβληθεί για την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία, φτάνοντας στο 18πλάσιο του κατώτατου μισθού (10.550 ευρώ). Εξίσου αυστηρές κυρώσεις -που φτάνουν μέχρι και το οριστικό κλείσιμο επιχειρήσεων- ισχύουν για την απασχόληση των παράνομα διαμενόντων αλλοδαπών. Οι ποινές επιβάλλονται πλέον άμεσα και επιτόπου και με δέσμια αρμοδιότητα του ελεγκτή, αποφεύγοντας έτσι τις παρελκυστικές πρακτικές του παρελθόντος.

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τα συνδικάτα, η «μαύρη» εργασία… ζει και βασιλεύει, και γνωρίζει ιδιαίτερη άνθηση όσο η ανεργία και η φτώχεια αυξάνονται. Άλλωστε, οι έλεγχοι που γίνονται είναι δειγματοληπτικοί και σε καμία περίπτωση τα αποτελέσματά τους δεν επιτρέπουν πανηγυρισμούς περί μείωσης της παραβατικότητας. Το επιβεβαιώνει και η Eurostat, που διαπίστωσε για τη χώρα μας αύξηση της αδήλωτης εργασίας κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες από το 2007 μέχρι σήμερα.

ΤΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ

agelioforos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

fourteen + 14 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.