Στέλλα Σαλέπη: Μία συνέντευξη και μια είδηση υποψηφιότητας για τις επόμενες δημοτικές εκλογές

Η γνωριμία με την Στέλλα έγινε μέσω των σχολίων που υποβλήθηκαν σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης κάτω από μία ανάρτηση, με θέμα που είχε σχέση με τον Δήμο Βόλβης. Αναπτύχθηκε διάλογος ανάμεσα στους συμμετέχοντας από όπου προέκυψε και αναδείχθηκε το θέμα της μη συμμετοχής των νέων στα δρώμενα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης παρ όλο το υψηλό μορφωτικό επίπεδο της σημερινής νεολαίας. Την ρωτήσαμε μερικά πράγματα, για να μας βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση του τρόπου σκέψης της νεολαίας σήμερα.

Στέλλα πες μας λίγα λόγια για τον εαυτό σου, για να σε γνωρίσει καλύτερα ο κόσμος.

Είμαι απόφοιτη του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης της Σχολής Κοινωνικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Εκτός αυτού έχω φοιτήσει και παρακολουθήσει σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο University of London και στο University of Geneva.

Από τον Σεπτέμβριο του 2017 ασκώ τα καθήκοντα της Συντονίστριας/Ειδικής Γραμματέως  στην Αντιπροσωπεία του Ελληνικού Οργανισμού Πολιτικών Επιστημόνων στην Θεσσαλονίκη, είμαι δόκιμο μέλους του Ελληνικού Ινστιτούτου για τον ΟΗΕ και ασχολήθηκα ερευνητικά στο Κέντρο Αστικής Μεταρρύθμισης. Είμαι μέλος του EUROPE DIRECT της Κομοτηνής, καθώς και τον JEF Κομοτηνής.

Έχω εργαστεί στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, καθώς και στον Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας Αλληλεγγύης & Παιδείας Δήμου Βόλβης.

Έχω συμμετάσχει σε σειρά συνεδρίων, ημερίδων και επιμορφωτικών προγραμμάτων, ενώ κατά την διάρκεια των σπουδών μου έχω συμμετάσχει σε προσομοιωτικά προγράμματα τοπικής αυτοδιοίκησης και με το Erasmus έχω σπουδάσει σε Πανεπιστήμιο της Σλοβακίας. Έχω συμμετάσχει στην διοργάνωση σειράς επιστημονικών εκδηλώσεων, αλλά και μέλος οργανωτικής επιτροπής συνεδρίων.

Πώς πιστεύεις ότι θα παρακινούσες τους συνομηλίκους σου να ασχοληθούν με τα κοινά, ενώ δείχνουν πλήρη αδιαφορία;

Ο Δήμος Βόλβης δυστυχώς έχει ένα πολύ μικρό έως και μηδαμινό ενδιαφέρον συμμετοχής από τους νέους. Θεωρώ πως δεν υπάρχουν οι κατάλληλες δομές που θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον ενός νέου. Στόχος μου είναι να δημιουργηθούν αυτές οι δομές που θα έχουν πολιτικό, πολιτιστικό και εθελοντικό χαρακτήρα. Οι νέοι είναι αυτοί που πρέπει να πρωτοπορήσουν με καινούριες ιδέες, και ειδικά στον Δήμο Βόλβης υπάρχουν αρκετοί νέοι που μένουν μόνιμα λόγω περάτωσης σπουδών και ουσιαστικά παρουσιάζεται και η «αδιαφορία» τους.

Τι νομίζεις ότι είναι αυτό που προκαλεί αυτή την απαξίωση, την αδιαφορία των νέων, ώστε να ασχοληθούν με τα κοινά;

Εδώ και αρκετά χρόνια δεν έχει γίνει μια δημοσκόπηση στους νέους από κάποιον φορέα ώστε να αναρωτηθεί το ευρύ κοινό για τους λόγους που αδιαφορούν για τα κοινά. Αυτομάτως δημιουργείται και η απαξίωση προς τους νέους ενώ δεν υφίστανται όπως προανέφερα οι κατάλληλες δομές απασχόλησης για νέους.

Είναι οι νέοι σήμερα πολιτικοποιημένοι;

Θεωρώ πως υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό νέων που ασχολούνται με την πολιτική. Είτε εργάζονται σε κάποιον ΟΤΑ, είτε είναι πολιτικά στελέχη κομμάτων είτε ασχολούνται με ημερίδες/εσπερίδες πολιτικού περιεχομένου. Ακόμα και οι φοιτητικές παρατάξεις που υφίστανται σε όλα τα πανεπιστήμια της Ελλάδος είναι ένα είδος πολιτικοποίησης νέων.

Πιστεύεις ότι είναι εύκολη η χειραγωγία της μάζας μέσω των ΜΜΕ, και ποιος είναι ο τρόπος που θα μπορούσε να αποκαλυφθεί αυτό;

Τα ΜΜΕ είναι η τέταρτη εξουσία. Είναι ένα μέσο ενημέρωσης χρήσιμο για το ευρύ κοινό. Δυστυχώς, θα έπρεπε να κρατά μια ουδέτερη στάση ως προς την πληροφόρηση για να αποφευχθεί η παραπληροφόρηση. Η παραπληροφόρηση είναι τις περισσότερες φορές υποκινούμενη από πολιτικές ιδεολογίες. Είναι ένας φορέας ο οποίος θα πρέπει να κρατάει αντικειμενική στάση απέναντι στην ενημέρωση πολιτών καθώς και να καλύπτει όλες τις ειδήσεις και τα γεγονότα ώστε να αποφευχθεί η προβολή «στοχευμένων» γεγονότων. Είναι πολύ δύσκολο να αποκαλυφθεί η χειραγώγηση διότι τα ΜΜΕ τις περισσότερες φορές έχουν την κατάλληλη πειθώ ώστε να περάσουν τα δικά τους μηνύματα. Ωστόσο, θεωρώ πως θα πρέπει να γίνει μια αναδιοργάνωση σε αυτή την τέταρτη εξουσία και να επιλέγονται με απόλυτη διαφάνεια τα άτομα τα οποία θα ασχολούνται με τα ΜΜΕ.

Οι πολιτικές σου πεποιθήσεις, σε επηρεάζουν στην τελική σου απόφαση, για το τι θα ψηφίσεις, αν θα ψηφίσεις στις εκλογές;

Θεωρώ πως όλοι οι νέοι που έχουν το εκλογικό δικαίωμα πρέπει να παρευρίσκονται στις εκλογές. Ωστόσο, δεν επηρεάζομαι εύκολα όσον αφορά τις πολιτικές μου πεποιθήσεις. Δεν είμαι απόλυτη, διαπραγματεύομαι συνθήκες, πραγματοποιώ συζητήσεις ωστόσο δεν επηρεάζουν τις προσωπικές μου πεποιθήσεις. Το προσωπικό μου μότο είναι «ότι όσο ζεις μαθαίνεις, και για όσα κοπιάζεις θα τα έχεις».

Αν σε πλησιάσει κάποιος από τις υπάρχουσες παρατάξεις – κινήσεις πολιτών που σκοπεύουν να διεκδικήσουν την Δημαρχεία του δήμου, και σου ζητήσει να κατεβείς μαζί τους στις εκλογές, θα το κάνεις;

Κατά τις ερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα είμαι υποψήφια Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Βόλβης. Δεν έχει σημασία με ποια παράταξη θα βρίσκομαι, είναι κάτι το οποίο ακόμα δεν έχω αποφασίσει. Ωστόσο, στόχος μου είναι να κατέβω και να εκπροσωπήσω ένα μεγάλο ποσοστό νέων.

Αυτή η δήλωση σου ότι προτίθεσαι να συμμετάσχεις στις επερχόμενες Δημοτικές εκλογές, αποτελεί είδηση και σίγουρα θα αποτελέσει θέμα συζήτησης. Εμείς από την πλευρά μας σου ευχόμαστε καλή τύχη, καλή δύναμη, καλή επιτυχία και σε ευχαριστούμε για τον χρόνο σου.

Και εγώ σας ευχαριστώ .

Σημείωση: Με την προτροπή της Στέλλας Σαλέπη δημιουργήσαμε ένα ερωτηματολόγιο με τίτλο “Η ενεργός συμμετοχή των Νέων στα Κοινά”. Τις απαντήσεις του ερωτηματολογίου αυτού μπορείτε να τις δείτε κάνοντας “κλικ” στον παρακάτω σύνδεσμο
https://docs.google.com/forms/d/1Xd9UHCpQzo3ezUFsgeGYqgPVy-1XlRKTY1NyOl9c3OI/edit#responses

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

three × five =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.