Στον δήμο Βόλβης κρούσμα οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών

ageladesΣτα Βρασνά του δήμου Βόλβης εντοπίστηκε από την κτηνιατρική υπηρεσία κρούσμα οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών.

Κουνούπια, μύγες, τσιμπούρια, είναι ορισμένα από τα έντομα που μεταδίδουν την ασθένεια από περιοχή σε περιοχή. Η ζωονόσος εμφανίστηκε μήνες πριν σε τουρκικό έδαφος, στις όχθες του ποταμού Έβρου, πολύ γρήγορα πέρασε τα σύνορα προσβάλλοντας κτηνοτροφικές μονάδες πολύ κοντά στις αρχικές εστίες. Τέλη Σεπτεμβρίου η νόσος εμφανίστηκε σε κτηνοτροφική μονάδα της Ξάνθης, λίγες ημέρες μετά στην Καβάλα, έπειτα στη Χαλκιδική και από σήμερα στον δήμο Βόλβης. Η νόσος δεν προσβάλει τον άνθρωπο.

Αύριο Παρασκευή πρόκειται να θανατωθεί στα Βρασνά κοπάδι 100 βοοειδών. Το νόσημα σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική νομοθεσία ανήκει στον κατάλογο νοσημάτων υποχρεωτικής δήλωσης. Τα προσβεβλημένα ζώα εμφανίζουν μεγάλα οζίδια- εξογκώματα πάνω στο δέρμα, ρινικό έκκριμα, πυρετό, μεγάλες απώλειες στην παραγωγή και πολύ υψηλό ποσοστό θνησιμότητας. Δεν κινδυνεύουν τα αιγοπρόβατα ούτε η δημόσια υγεία. Τονίζεται ιδιαίτερα ότι το νόσημα δεν προσβάλει τον άνθρωπο.

Μόνο εκρίζωση, δηλαδή θανάτωση όλων των ζώων της εκτροφής έστω με ένα θετικό ζώο, αντιμετωπίζεται η οζώδης δερματίτιδα των βοοειδών –όπως γίνεται και για την ευλογιά των αιγοπροβάτων.

Μέτρα Πρόληψης

  • Χρήση εντομοαπωθητικών στα ζώα και εντομοκτόνων στους στάβλους και στα μεταφορικά μέσα
  • Αποφυγή επισκέψεων σε εκμεταλλεύσεις βοοειδών στις οποίες παρουσιάστηκε η ασθένεια.
  • Καθημερινή επιθεώρηση των ζώων από τους κτηνοτρόφους για έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της νόσου.

volvipress.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter για να λαμβάνεται τα νέα μας στο email σας

[wysija_form id=”1″]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

18 + 17 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.