Στον εισαγγελέα οι έλεγχοι του νερού στη Μικροκώμη του δήμου Βόλβης

Απαλλαγή από τα τέλη ύδρευσης ζητούν οι λιγοστοί κάτοικοι του οικισμού Μικροκώμης του δήμου Βόλβης Θεσσαλονίκης, καθώς συνεχίζουν να υδροδοτούνται με νερό που κρίνεται ακατάλληλο προς πόση και για μαγείρεμα, σύμφωνα και με τελευταίους ελέγχους. Η σχετική έκθεση υγειονομικού ελέγχου, μάλιστα, στάλθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών. Το πρόβλημα της παρουσίας κολοβακτηριδίων στο νερό, όχι μόνο του συγκεκριμένου οικισμού αλλά και ευρύτερα των παραλίμνιων χωριών, το οποίο υφίσταται πάρα πολλά χρόνια, δεν έχει ακόμη αντιμετωπιστεί. Έτσι οι κάτοικοι, ή χρησιμοποιούν εμφιαλωμένο νερό αυξάνοντας τα έξοδα του νοικοκυριού ή μεταφέρουν νερό με μπιτόνια από γειτονικά χωριά.

Οι κάτοικοι της Μικροκώμης, περί τα 35 νοικοκυριά, πληρώνουν στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑΒ) του δήμου Βόλβης πάγια 56 ευρώ το χρόνο, τιμή που είναι μειωμένη, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, κατά 50% σε σχέση με άλλες περιοχές. Τις τελευταίες ημέρες, με πρωτοβουλία του κ. Κώστα Παλαντζίδη, συγκέντρωσαν υπογεγραμμένες ενστάσεις προς την ΔΕΥΑΒ για την επιβολή του τέλους. «Τα πάγια είναι υψηλότερα από ό,τι στη Θεσσαλονίκη και δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το νερό», αναφέρει στη «Μ» ο κ. Παλαντζίδης. Έπειτα από καταγγελία του ιδίου τον περασμένο Οκτώβριο έγινε δειγματοληπτικός έλεγχος της ποιότητας του νερού του δικτύου ύδρευσης Μικροκώμης από δύο επόπτριες Δημόσιας Υγείας της αρμόδιας διεύθυνσης περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Οι μικροβιολογικές αναλύσεις έδειξαν ότι οι ποσότητα ολικών κολοβακτηριοειδών στο δείγμα ήταν 24/100 ml αντί 0, οι εντερόκοκκοι 4/100 ml αντί 0 όπως και το βακτήριο E.Coli.

Στο δείγμα υπήρχαν υπερβάσεις νιτρικών (βρέθηκαν 120 mg/λίτρο με όριο τα 50), θειικών (βρέθηκαν 294/λίτρο με όριο τα 250), ενώ παρατηρήθηκε οριακή υπέρβαση στο κάλιο. «Το δείγμα είναι μη κανονικό», αναφέρει η έκθεση υγειονομικού ελέγχου, «λόγω υπερβάσεων σε μικροβιολογικούς παράγοντες, στα νιτρικά και τα θειικά. Επιπλέον η χλωρίωση του νερού κρίνεται ανεπαρκής. Το νερό είναι ακατάλληλο προς πόση και επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία». Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος, μάλιστα, συνέστησε στη ΔΕΥΑΒ απαγόρευση χρήσης νερού προς πόση και μαγειρική χρήση, μέχρι αποκατάστασης της ποιότητας του νερού. Εκτός αυτού, σημειώνει ότι «για τις παραβάσεις αυτές, υπαίτιος είναι ο φορέας παροχής του νερού (υπεύθυνοι υδροδότησης) και προτείνουμε να αποσταλεί η έκθεση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών για τις κατά το νόμο ενέργειες».

Χάνεις το πρόβλημα

Η ΔΕΥΑΒ από τον Αύγουστο του 2012 παρέχει έκπτωση 50% στην αξία της κατανάλωσης ύδρευσης στον οικισμό Μικροκώμης, όπως επίσης κάνει από τον Μάρτιο του 2013 και στις τοπικές κοινότητες Νικομηδινού και Στίβου. Η έκπτωση αυτή, όπως είναι εύλογο, σε καμία περίπτωση δεν δίδει λύση στο πρόβλημα και δεν ικανοποιεί τους κατοίκους, που καταναλώνουν εμφιαλωμένο νερό. Όσοι έχουν τη δυνατότητα, μεταφέρουν νερό με μπιτόνια από το χωριό Προφήτης, που βρίσκεται σε απόσταση 5 χλμ. Οι περισσότεροι όμως είναι ηλικιωμένοι και αναγκάζονται να πίνουν το ακατάλληλο νερό. Στις λύσεις που σκέφτονται είναι η σύνδεση με τις γεωτρήσεις του Προφήτη ή η τοποθέτηση φίλτρων στις γεωτρήσεις της Μικροκώμης. «Τα περισσότερα παραλίμνια χωριά έχουν πρόβλημα και προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε. Στη Μικροκώμη, με συνολικά 50 υδρόμετρα, άνοιξαν τρεις γεωτρήσεις, εξετάσαμε το ενδεχόμενο μεταφοράς νερού από τον Προφήτη, αλλά το κόστος είναι μεγάλο, ξεπερνά τις 700.000 ευρώ. Όσον αφορά την τοποθέτηση ειδικών φίλτρων στις υπάρχουσες γεωτρήσεις, έχει επίσης μεγάλο κόστος, διότι ουσιαστικά θα κατασκευαστούν μικρές μονάδες επεξεργασίας. Η ΔΕΥΑΒ δεν έχει χρήματα ούτε να πληρώσει το ρεύμα για το οποίο κάναμε διακανονισμό. Οι κάτοικοι δεν πληρώνουν», απαντά στη «Μ» ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΒ Ανδρέας Γαβριηλίδης. «Δεν έχουμε επιστημονικό προσωπικό. Ωστόσο κάνουμε μελέτες αυτήν την περίοδο για τα χωριά Στίβος και Νικομηδινό. Ευχόμαστε να υπάρξουν κάποια προγράμματα χρηματοδότησης για να ενταχθεί ο σχεδιασμός» σύμφωνα με τον κ. Γαβριηλίδη, ο οποίος απαντά και στο αίτημα των κατοίκων για απαλλαγή τελών, λέγοντας ότι «κάναμε έκπτωση και χρεώνουμε μόνο το πάγιο. Δεν γίνεται να είναι δωρεάν οι παροχές, δεν θα καλύπτουμε τα έξοδα».

Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Μακεδονία» την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

Σημειώσεις volvipress :

1. Είναι πασιφανές ότι κανείς δεν επιζητεί την διαπόμπευση του Πρόεδρου της ΔΕΥΑΒ ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο ενός προβλήματος που παρέλαβε από την προηγούμενη Διοίκηση.

2. Το ίδιο πρόβλημα με το νερό (ακατάλληλο προς πόση και μαγείρεμα) υπάρχει και στην Νυμφόπετρα αλλά και στο Βαγιοχώρι.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

9 − eight =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.