Σχέδιο Ψηφίσματος για το camp του Βαγιοχωρίου από το ΔΣ του Δήμου Βόλβης

Το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλβης στην έκτακτη σημερινή (17/05/2018) συνεδρίαση του ψήφισε ομόφωνα, μετά από συζήτηση το παρακάτω Σχέδιο Ψηφίσματος

Σχέδιο Ψηφίσματος

Το δημοτικό συμβούλιο Βόλβης δηλώνει την κατηγορηματική αντίθεση του στην πρόθεση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής να επαναλειτουργήσει το κέντρο υποδοχής προσφύγων στην περιοχή του Βαγιοχωρίου.

Πριν από δυο χρόνια όταν ξαφνικά πλημμύρισε η Ελλάδα από εξαθλιωμένους πρόσφυγες η κυβέρνηση πρότεινε την δημιουργία του κέντρου δίπλα στον οικισμό Βαγιοχωρίου. Η πρόταση συνοδευόταν από υποσχέσεις για την δημιουργία των αντίστοιχων υποδομών και των ανάλογων ανταποδοτικών έργων στις παρακείμενες περιοχές. Τότε στις 5 Απριλίου 2016 το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλβης σχεδόν ομόφωνα, συναίνεσε, έχοντας ως βασική προϋπόθεση “την διασφάλιση της φιλοξενίας των προσφύγων υπό κατάλληλες και αξιοπρεπείς συνθήκες και την ελάχιστη κατά το δυνατό όχληση των κατοίκων της περιοχής”.

Παράλληλα ζήτησε από την πολιτεία να εκπληρώσει μια σειρά από δεσμεύσεις για την διασφάλιση της τγείας και της ασφάλειας των προσφύγων και των κατοίκων, όπως ήταν η δημιουργία των απαιτούμενων βασικών υποδομών και κοινωφελών δικτύων, η ενίσχυση των εμπλεκόμενων Κέντρων Υγείας και των Αστυνομικών Τμημάτων κ.α.

Δυστυχώς αλλά καμία ενέργεια δεν έγινε παρά τις αλλεπάλληλες οχλήσεις του δήμου Βόλβης, αντίθετα τοποθετήθηκαν πρόχειρα σκηνές και οι πρόσφυγες που ήρθαν, έγιναν έρμαια των εκάστοτε καιρικών συνθηκών, παλεύοντας με το κρύο, την λάσπη, το χιόνι και τον καύσωνα. Η φιλότιμη βοήθεια του στρατού ήταν αδύνατο να υποκαταστήσει τις δραματικές ελλείψεις.

Οι κάτοικοι του δήμου Βόλβης εθελοντικά συνέδραμαν όσο και όπως μπορούσαν, ακόμη και φιλοξενώντας στα σπίτια τους οικογένειες με εγκυμονούσες, βρέφη, μικρά παιδιά και ηλικιωμένους, που δεν μπορούσαν να ζήσουν στις απάνθρωπες συνθήκες του κατ ευφημισμόν ¨κέντρου φιλοξενίας”.

Το αποτέλεσμα ήταν να υπάρξει μεγάλος αριθμός ρεπορτάζ και δημοσιευμάτων σε ελληνικά και ξένα ΜΜΕ, για τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στο camp Βαγιοχωρίου, διασύροντας την χώρα μας και φυσικά τον αμέτοχο ευθυνών δήμο Βόλβης.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλβης έχοντας πλήρη επίγνωση ότι:

  1. Η πολιτεία δεν υλοποίησε καμία από τις δεσμεύσεις της για την αξιοπρεπή διαβίωση των προσφύγων και την στήριξη των κατοίκων της περιοχής.
  2. Οι εγγενείς ελλείψεις σε βασικές υποδομές στον συγκεκριμένο χώρο στο Βαγιοχώρι δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν πρόχειρα και έγκαιρα.
  3. Ήδη στον δήμο Βόλβης φιλοξενήθηκαν και φιλοξενούνται εκατοντάδες πρόσφυγες.
  4. Η βιασύνη του υπουργείου δείχνει ότι απουσιάζει συγκροτημένο σχέδιο για την αποφυγή επανάληψης των απάνθρωπων συνθηκών διαβίωσης οικογενειών.

Εμείς οι δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Βόλβης διακηρύττουμε ότι:

  1. Δεν θα επιτρέψουμε να κινδυνεύσει η υγεία και η ζωή των προσφύγων που πρόκειται να εγκατασταθούν εκεί.
  2. Δεν θα συναινέσουμε στο να υπάρξει νέος διασυρμός της χώρας από τις απαράδεκτες συνθήκες φιλοξενίας προσφύγων.
  3. Δεν θα δεχτούμε να στηρίζεται το τιτάνιο έργο της φιλοξενίας οικογενειών προσφύγων, μόνο στον εθελοντισμό και το φιλότιμο των κατοίκων του δήμου μας.
  4. Δεν θα ανεχτούμε να συκοφαντηθεί ο δήμος Βόλβης ως τόπος απάνθρωπης διαβίωσης προσφύγων.
  5. Δεν θα αποδεχτούμε να αποτελέσουμε μια μια πρόχειρη γρήγορη και “εύκολη” λύση εγκατάστασης προσφύγων, όταν δεν υπάρχει ισοβαρής κατανομή και οργανωμένο σχέδιο αντιμετώπισης αυτής της ανθρωπιστικής κρίσης.

Για όλους τους παραπάνω λόγους το δημοτικό συμβούλιο Βόλβης,

Καλεί το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, να μην προχωρήσει στην επαναλειτουργία του κέντρου φιλοξενίας στο Βαγιοχώρι, ώστε να μην ανοίξει και πάλι ένα “στρατόπεδο απάνθρωπης διαβίωσης προσφύγων” στα όρια του.

Όλα τα σχετικά άρθρα του volvipress.gr μπορείτε να τα δείτε κάνοντας “κλικ”  ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

five × 1 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.