14 Φεβρουαρίου Παγκόσμια Ημέρα Συγγενών Καρδιοπαθειών. Ενημέρωση μέσω Τηλεόρασης

Ο Σύλλογος Παιδικές Καρδιές Β. Ελλάδος θα εκπροσωπηθεί από την πρόεδρο κ. Χρυσούλα Τσικριτσίδου και μαζί με τον κ.Γιώργο Γιαννακούλα -καρδιολόγο με εξειδίκευση στις Συγγενείς Καρδιοπάθειες ενηλίκων του Π.Γ.Ν.Θ. Α.Χ.Ε.Π.Α. και με τον κ. Ανδρέα Γιαννόπουλο παιδιοκαρδιολόγο & διευθυντή της παιδιατρικής κλινικής του Π.Γ.Ν.Θ.Α.Χ.Ε.Π.Α. θα ενημερώσουν μέσω δύο τηλεοπτικών εκπομπών Πανελλαδικής & τοπικής εμβέλειας το τηλεοπτικό κοινό για τις εξελίξεις της ασθένειας , τις προοπτικές ,τα νέα & τους κοινούς μας στόχους.

Η ενημέρωση θα γίνει μέσω της εκπομπής “καθημερινά & απλά” της ΕΤ3 καθώς & σε αντίστοιχη εκπομπή της ΤV 100.

Η Παγκόσμια Ημέρα Συγγενών Καρδιοπαθειών (Congenital Heart Defects Awareness Day) διοργανώνεται κάθε χρόνο στις 14 Φεβρουαρίου, με πρωτοβουλία οργανώσεων προστασίας των ατόμων με συγγενείς καρδιοπάθειες

Οι συγγενείς καρδιοπάθειες είναι ανωμαλίες διάπλασης της καρδιάς, που φέρει μαζί του το άτομο από την ημέρα της γέννησής του. Με άλλα λόγια, οι πάσχοντες από συγγενείς καρδιοπάθειες γεννιούνται με κάποιο «κατασκευαστικό» πρόβλημα στην καρδιά. Η λέξη «συγγενής» σημαίνει «εκ γενετής». Ο όρος δεν πρέπει να συγχέεται με τη «συγγένεια» με την έννοια της κληρονομικότητας, με την οποία έχει μικρή μόνο σχέση.

Εάν ένα παιδί γεννηθεί με συγγενή καρδιοπάθεια, έχει σήμερα πολύ μεγάλες πιθανότητες να έχει μία ζωή φυσιολογικού ενήλικα. Τουλάχιστον το 80% των παιδιών αυτών (με σωστή διάγνωση και αντιμετώπιση) θα μπορεί να εργασθεί, να δημιουργήσει οικογένεια και να ενταχθεί πλήρως στο κοινωνικό σύνολο.

Οι συγγενείς καρδιοπάθειες παρουσιάζονται με συχνότητα 0,8-1,2%. Στην Ελλάδα με 100.000 γεννήσεις κάθε χρόνο αναμένονται 1.000 μωρά με συγγενείς καρδιοπάθειες, ενώ υπολογίζεται ότι 40.000 έως 50.000 έφηβοι και ενήλικοι πάσχουν από συγγενείς καρδιοπάθειες. Οι μισοί από αυτούς είναι γυναίκες – οι περισσότερες αναπαραγωγικής ηλικίας – οι οποίες διατρέχουν σημαντικούς κινδύνους εάν μείνουν έγκυοι δίχως να υποβάλλονται στην απαιτούμενη συχνή παρακολούθηση. Η αλήθεια είναι ότι ακόμη και σήμερα οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν επακριβώς τα αίτια που προκαλούν τις συγγενείς καρδιοπάθειες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

eighteen − 2 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.