2,8 εκατ. ευρώ φεύγουν από τον “κουμπαρά” του δήμου Βόλβης

ΚΕΔΕΑναφανδόν κατά της δέσμευσης των ταμειακών διαθεσίμων τους τάσσονται οι δήμαρχοι .

Αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν στην κυβέρνηση να σπάσει τον κουμπαρά της αυτοδιοίκησης εμφανίζονται δήμαρχοι και περιφερειάρχες, υποστηρίζοντας πως η δέσμευση των αποθεματικών των ΟΤΑ και μάλιστα με την αιφνιδιαστική πράξη νομοθετικού περιεχομένου θα έσφιγγε κι άλλο τη θηλιά στη ρευστότητα της χώρας και της αγοράς.

Σε περίπτωση πάντως που δοθεί εντολή εκτέλεσης της κυρωθείσας από τη Βουλή ΠΝΠ, μόνον από την Τ.Α. της Θεσσαλονίκης (14 δήμοι, περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και Φορέας Διαχείρισης Απορριμμάτων) θα μεταφερθούν συνολικά 202,6 εκατ. ευρώ.

Για να μεταφερθεί το ποσό αυτό στην Τράπεζα της Ελλάδας, ανεξάρτητα από την κύρωση της ΠΝΠ από τη Βουλή, πρέπει πρώτα να λάβουν σχετικές αποφάσεις τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια. Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) ήδη έχει αποφασίσει ομόφωνα ότι μέχρι και το τακτικό συνέδριό της στις 7 Μαΐου, κατά το οποίο θα ληφθεί η οριστική απόφαση, δεν πρόκειται να εφαρμόσει όσα προβλέπει η ΠΝΠ.

Στο μεταξύ η αντίσταση των δημάρχων είχε ένα πρώτο θετικό αποτέλεσμα, καθώς στη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής στη Βουλή η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να εξαιρεθούν τα ανταποδοτικά τέλη από τη δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων των δήμων, με την ηγεσία της ΚΕΔΕ να κάνει λόγο για νίκη της αυτοδιοίκησης. Επίσης η Τ.Α. επιμένει στο αίτημά της για συνάντηση με τον πρωθυπουργό, “ώστε να ενημερωθούμε με υπεύθυνο και ειλικρινή τρόπο για την πραγματική κατάσταση της οικονομίας και προκειμένου η αυτοδιοίκηση α’ βαθμού να συμβάλει με κάθε τρόπο στην εθνική προσπάθεια να ξεπεραστεί η κρίση και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ρευστότητας”.

ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΤΗΣ Τ.Α. ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Η σφοδρή αντίδραση των δημάρχων και περιφερειαρχών στην απόφαση της κυβέρνησης οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι αιφνιδιάστηκαν, αλλά και στο ότι τα λεφτά αυτά, που προορίζονται για έργα, αποπληρωμή εργολάβων, προμηθευτών, στήριξη κοινωνικών δομών κ.ά., προέρχονται από την προσεκτική διαχείριση του κάθε δήμου και της περιφέρειας, την είσπραξη προστίμων και την αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Όπως λένε οι αιρετοί, η κυβερνητική απόφαση προκάλεσε αγανάκτηση, γιατί για άλλη μία φορά την πληρώνουν οι νοικοκυρεμένοι δήμοι, όσοι έκαναν χρηστή διαχείριση και μπορούν με τα οικονομικά αποθέματά τους να λειτουργούν τα δημοτικά δίκτυα κρίσιμων κοινωνικών δομών.

Στο νομό Θεσσαλονίκης ο κουμπαράς της αυτοδιοίκησης διαθέτει σήμερα συνολικά 202,6 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο ποσό αποθεματικών, 100 εκατ. ευρώ, διαθέτει η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ μεταξύ των δεκατεσσάρων δήμων της Θεσσαλονίκης τα υψηλότερα διαθέσιμα, 27 εκατ. ευρώ, έχει ο δήμος Νεάπολης-Συκεών.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει συνολικά 14 εκατ. ευρώ, ο δήμος Καλαμαριάς 15,5 εκατ., Αμπελοκήπων-Μενεμένης 1 εκατ., Θέρμης 3 εκατ., Δέλτα 10 εκατ., Ωραιοκάστρου 5,2 εκατ., Θερμαϊκού και Λαγκαδά από 6 εκατ. και Παύλου Μελά 8,9 εκατ. ευρώ. Ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη έχει αποθεματικά 4 εκατ. ευρώ, ο δήμος Βόλβης 2,8 εκατ., ενώ στα 2 εκατ. ευρώ υπολογίζονται τα διαθέσιμα του δήμου Χαλκηδόνας. Τέλος τα αποθεματικά του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας, τα οποία προορίζονται για περιβαλλοντικά έργα, φτάνουν τα 5 εκατ. ευρώ.

ΔΗΜΑΡΧΟΙ: “ΘΑ ΤΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΚΑΤΟΠΙΝ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ”

Θεόδωρος Παπαδόπουλος, δήμαρχος Θέρμης

“Αν η κυβέρνηση αποσύρει την ΠΝΠ και συζητήσει με την τοπική αυτοδιοίκηση, τότε θα βρεθεί λύση και εμείς θα είμαστε πάλι εδώ, για να βοηθήσουμε τη χώρα”. Ο δήμαρχος Θέρμης απαίτησε για ακόμη μία φορά από την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την αυτοδιοίκηση ως ισότιμο συνομιλητή, ενώ χαρακτήρισε την ΠΝΠ πολιτικό ατόπημα, που, όπως είπε, μόνον κακό θα κάνει στην κυβέρνηση. “Είμαστε σαφείς. Αν η κυβέρνηση θέλει να πάρει χρήματα. δεν μπορεί να το επιβάλει με τέτοιο τρόπο στους δήμους, γιατί τότε δεν θα πάρει δεκάρα”.

Λάζαρος Κυρίζογλου, πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης

Διάλογο με την κυβέρνηση ζητά και ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, λέγοντας πως υπάρχει πάντα χρόνος να βρεθεί λύση με την αυτοδιοίκηση.
Χαρακτηρίζει ακατανόητη την κίνηση της κυβέρνησης, τονίζοντας πως καταλύει το αυτοδιοίκητο της Τ.Α. “Καταδικάζουμε την ΠΝΠ ως ακατανόητη και την καταδικάζουμε και ως πολιτική πράξη και ως προς το περιεχόμενό της. Καταλύει το αυτοδιοίκητο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Οι δήμοι δεν πρόκειται να δώσουμε τα χρήματα, για να μας τα κάνουν ρέπος μετά δύο-τρεις μήνες, όταν τα χρειαζόμαστε”, δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι τα χρήματα αυτά προορίζονται για συγκεκριμένες ανάγκες, όπως έργα, κληροδοτήματα, απαλλοτριώσεις, μισθοδοσία προσωπικού και κοινωνικοπρονοιακές δομές.

Σίμος Δανιηλίδης, αντιπρόεδρος ΠΕΔ-ΚΜ, δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών

Την άμεση απόσυρση της ΠΝΠ ζήτησε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, υποστηρίζοντας ότι η κίνηση της κυβέρνησης ήταν σχεδιασμένη από καιρό. “Το σχεδίαζαν, το προετοίμαζαν, μας εξαπατούσαν ότι δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο και τελικά έγινε με εντελώς αντισυνταγματικό τρόπο”. Αναφέρει πως η Τ.Α. πέρασε πολλές δυσκολίες λόγω λανθασμένων επιλογών υπουργών και κυβερνήσεων, αλλά τέτοια κατάσταση δεν αντιμετώπισε ποτέ. “Κατανοούμε όσο κανείς άλλος τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας, διότι ούτως ή άλλως η αυτοδιοίκηση ήταν και είναι ο φορέας που σηκώνει στις πλάτες του το μεγαλύτερο βάρος των κοινωνικών συνεπειών της κρίσης. Νιώθω αγανάκτηση, γιατί διαπιστώνω για άλλη μία φορά ότι την πληρώνουν πάλι οι νοικοκυρεμένοι δήμοι, όσοι έκαναν χρηστή διαχείριση και μπορούν με τα οικονομικά αποθέματα να λειτουργούν δημοτικά δίκτυα κρίσιμων κοινωνικών δομών. Τα διαθέσιμα του δήμου μας δεν είναι λεφτά του κράτους, δεν προέρχονται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους αλλά από την προσεκτική διαχείριση, την οικονομία μας, την εφαρμογή των νόμων και την είσπραξη προστίμων και από ευρωπαϊκά προγράμματα”.

Γιάννης Καραγιάννης, δήμαρχος Λαγκαδά

“Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι πάντα πρόθυμη να συμβάλει και να συνδράμει, αλλά πρέπει να προηγηθούν διάλογος, διαβούλευση και όχι αιφνιδιασμός”, τονίζει ο δήμαρχος Λαγκαδά και επισημαίνει ότι η έκδοση ΠΝΠ ήταν λάθος και το ίδιο το νομοθέτημα αντισυνταγματικό.

Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη

“Η κυβέρνηση φαίνεται να έλυσε το ζήτημα της ρευστότητας με μία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (και μάλιστα αναδρομική), προσθέτοντας μία νέα διάσταση στην περίφημη φράση ‘λεφτά υπάρχουν’. Αποφάσισε λοιπόν να δεσμεύσει τα αποθεματικά των δήμων. Αγνοώντας τα τρία Α πίσω από την αγωνία της για γρήγορα χρήματα. Την αντισυνταγματικότητα της ρύθμισης, την ασέβεια προς τους θεσμούς και την αποδοκιμασία από τις τοπικές κοινωνίες. Η κυβέρνηση θυσιάζει πολύτιμα αποθεματικά σε έναν στόχο μη ορατό και χωρίς την ξεκάθαρη δέσμευση για την επιστροφή των χρημάτων στους δήμους. Όποιος γνωρίζει τα θέματα των δήμων μπορεί μόνον έκπληκτος να μείνει από αυτήν την απόφαση, η οποία μάλιστα συνοδεύεται σε επίπεδο οδηγιών για τη χρηματοδότηση των δήμων από ακόμη μία πιο εντυπωσιακή πρόταση. Ποιο οικονομικό μοντέλο προγραμματισμού λειτουργεί σε επίπεδο δύο εβδομάδων; Ακόμη και τα νοικοκυριά έχουν ευρύτερο ορίζοντα προγραμματισμού! Είναι προφανές πως πρόκειται για μία νίκη της απόγνωσης”.

Θεοδόσης Μπακογλίδης, δήμαρχος Καλαμαριάς

Πολιτικό λάθος χαρακτήρισε την απόφαση της κυβέρνησης και ο δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης, τονίζοντας ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει ότι άλλο είναι τα αποθεματικά και άλλο ο λογαριασμός στην τράπεζα. “Η ΠΝΠ δεν θα έχει κανένα οικονομικό αντίκρισμα, γιατί οι δήμοι δεν θα δώσουν τα λεφτά”, σημείωσε.

Χρειάζεται ψυχραιμία

Ψύχραιμες αποφάσεις από την αυτοδιοίκηση χωρίς υστερία και κραυγές ζητούν από την πλευρά τους τα μέλη του δ.σ. της ΠΕΔ-ΚΜ που πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Ζησάκος και Απόστολος Αντωνούδης, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για μεταφορά χρημάτων και όχι για δέσμευση. Επισημαίνουν μάλιστα ότι οι δήμαρχοι δεν αντέδρασαν εξίσου έντονα, όταν οι περικοπές των πόρων των ΟΤΑ έφτασαν το 65%, ενώ τόνισαν πως, αν καταρρεύσει η χώρα, θα καταρρεύσει και η Τ.Α. “Είναι ανάγκη να καθίσουμε στο τραπέζι του διαλόγου με την κυβέρνηση και να τα βρούμε. Εξάλλου οι δήμαρχοι θα αποφασίσουν ποια και πόσα χρήματα απαιτούνται για τις επείγουσες ανάγκες. Θεωρώ πάντως ότι ο κουμπαράς που θα προκύψει θα είναι μικρότερος από τον αναμενόμενο”, δήλωσε ο κ. Αντωνούδης.

Απ. Τζιτζικώστας Καλεί σε διάλογο την κυβέρνηση

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας υποστηρίζει πως η χώρα είναι σε δεινή θέση με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, η οποία πρέπει κάποια στιγμή να απολογηθεί. “Είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα και πρέπει κι εμείς να βάλουμε πλάτη στην εθνική προσπάθεια, απαιτείται όμως να γίνει ένας σοβαρός διάλογος. Διαφωνώ και με τη λογική και με την ουσία της πράξης νομοθετικού περιεχομένου. Η χώρα είναι στο χείλος του γκρεμού με την αποκλειστική ευθύνη κάποιων. Εμείς θα βοηθήσουμε με όσα μέσα διαθέτουμε αλλά όχι με αυτόν τον τρόπο. Η κυβέρνηση στραγγαλίζει οικονομικά την αυτοδιοίκηση, για να κερδίσει 20-30 ημέρες ρευστότητας, χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος. Καλούμε την κυβέρνηση άμεσα σε ειλικρινή διάλογο με τους φορείς της αυτοδιοίκησης, προκειμένου να βοηθήσουμε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας και να διασφαλίσουμε την κοινωνική συνοχή. Απαιτείται ψυχραιμία και πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, χωρίς αιφνιδιασμούς και αντιδράσεις εντυπωσιασμού”, τονίζει ο κ. Τζιτζικώστας.

Της Φανής Σοβιτσλή

Πηγή: Makthes

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

three × one =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.