Επίθεση του δήμαρχου Αριστοτέλη κατά του ΣτΕ για τις Σκουριές
Η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, να δώσει προσωρινή διαταγή για ακύρωση της αναστολής εργασιών στην εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική, είναι μία αρνητική απόφαση και δημιουργεί ερωτηματικά και αρνητικούς συνειρμούς, δήλωσε, μιλώντας στην εκπομπή “ανοιχτά μικρόφωνα” στο “ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 104,9”, ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Γιώργος Ζουμπάς.
Αναφορικά με τη θέση της κυβέρνησης, ο κ.Ζουμπάς είπε, ότι “η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αποδείξει ότι ήταν υπέρ της επένδυσης, μένει να αποδείξει η σημερινή ότι έχει διαφορετική άποψη” και προσέθεσε ότι “το Υπουργείο δηλώνει ότι ακολουθεί τη νομιμότητα, αλλά πέρα από τη νομιμότητα, υπάρχει και η ουσία, να υπάρξει πολιτική απόφαση για να μην καταστραφεί η Βόρεια Χαλκιδική για τα συμφέροντα της ELDORADO”.
“Πέρα από τα νομικά ζητήματα, το ΣτΕ και το Υπουργείο να δουν την υπόθεση στις πραγματικές της διαστάσεις”, δηλαδή, ότι “μια ξένη εταιρεία έχει σκοπό να κάνει σκόνη τη Βόρεια Χαλκιδική και να κερδίσει από αυτό”, είπε ο κ.Ζουμπάς, ενώ διευκρίνισε ότι “θα πείραζε εξ ίσου και να ήταν ελληνική και να ήταν κρατική εταιρεία”.
Ο δήμαρχος Αριστοτέλη είπε, ότι στο μέτωπο κατά της εξόρυξης συμμετέχουν “ανεξάρτητοι επιστήμονες που δεν έχουν εξάρτηση από την εταιρεία, τα πανεπιστήμια, η κοινή λογική, όλοι οι κάτοικοι που δεν είναι μεταλλωρύχοι και οι επόμενες γενιές που έχουν δικαίωμα να απολαύσουν μια περιοχή, όπως την παραλάβαμε εμείς”.
Παράλληλα, απέδωσε την ένταση στην περιοχή στο γεγονός, ότι “όλες οι εξορυκτικές εταιρείες, οι εταιρείες πετρελαίων δημιουργούν τέτοιες εντάσεις”. “Δεν είναι καινούργια η δικιά μας ένταση. Ασχολούμαστε με τους πρόσφυγες, αλλά δε λέμε, ότι οι πρόσφυγες δημιουργήθηκαν, γιατί κάποιες εταιρείες θέλουν να πάρουν τα πετρέλαια σ΄εκείνη την περιοχή”, είπε.
Ο κ.Ζουμπάς σημείωσε, ότι οι θέσεις εργασίας στην επένδυση σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας είναι 867, ενώ απέδωσε το γεγονός, ότι δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο για την απασχόληση στην περιοχή, στο ότι “οι διοικούντες από το 1993 θεωρούσαν ότι είναι μονόδρομος τα μεταλλεία”.
“Κανείς δε μπορεί να πει, ότι έχει στο συρτάρι έτοιμο τι θα γίνει την επόμενη ημέρα, πρέπει όλοι μαζί να συνεργαστούμε για να δούμε, πώς θα απεγκλωβιστεί η περιοχή μας από το αδιέξοδο, δεν μπορεί οι μισοί να ζητάν τα ρέστα από τους άλλους μισούς… Αλλά, όλα αυτά έρχονταν σε δεύτερη μοίρα και δεν επιτρεπόταν τα προηγούμενα χρόνια, γιατί πάντα οι κυβερνήσεις έλεγαν, ότι το πρώτο δικαίωμα στην περιοχή το έχει η μεταλλευτική εταιρεία”, είπε ο δήμαρχος Αριστοτέλη.
dikaiologitika.gr