Πέντε νέες προτάσεις κατατέθηκαν από τον Δήμο Λαγκαδά προκειμένου να ενταχθούν σε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα που άνοιξαν πρόσφατα
Λάβαμε το παρακάτω δελτίο τύπου από το γραφείο τύπου του δήμου Λαγκαδά. Αρκετοί δήμοι προτιμάνε να κοινοποιούν τις δράσεις τους και στο volvipress.gr, την στιγμή που στον δήμο Βόλβης δεν υπάρχει καν γραφείο τύπου(ενώ παλαιότερα είχαμε κάνει σχετική πρόταση) . Δημοσιεύουμε λοιπόν το παρακάτω κάνοντας συγχρόνως πρόταση (όχι δεν βαρεθήκαμε ακόμη να κάνουμε προτάσεις) στους αρμόδιους του δήμου Βόλβης για αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, αλλά και για τους αναγνώστες μας από την περιοχή του Λαγκαδά.
Πέντε νέες προτάσεις κατατέθηκαν από τον Δήμο Λαγκαδά προκειμένου να ενταχθούν σε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα που άνοιξαν πρόσφατα : Η ολοκλήρωση του Μπίλλειου Πολιτιστικού Κέντρου, η νέα επιχειρηματικότητα, η υγεία και η πρωτογενής παραγωγή σε προτεραιότητα
Συνολικά πέντε ολοκληρωμένες προτάσεις σε ευρωπαϊκά προγράμματα διασυνοριακής συνεργασίας, κατέθεσε ο Δήμος Λαγκαδά με στόχο την αξιοποίηση κάθε ευκαιρίας και χρηματοδότησης υποδομών στον Δήμο μας.
Πρωταρχικός στόχος της Διοίκησης, η ολοκλήρωση του Μπίλλειου Πολιτιστικού Κέντρου Λαγκαδά. Με την υποβολή πρότασης στο πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας «Ελλάδα – Βουλγαρία 2014-2020 RENOVATION», ο Δήμος Λαγκαδά σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και τον Δήμο Hadjidimino της Βουλγαρίας, διεκδικεί χρηματοδότηση ύψους 600.000€. για τις εργασίες ολοκλήρωσης του Μπίλλειου Πολιτιστικού Κέντρου.
Η υποβολή της συγκεκριμένης πρότασης αποτελεί το πρώτο βασικό βήμα για την αξιοποίηση του Μπιλλείου, καθώς οι υπηρεσίες του Δήμου είναι ήδη έτοιμες να καταθέσουν στη συνέχεια συμπληρωματική πρόταση στο επόμενο πρόγραμμα LEADER, με στόχο την αποπεράτωση όλων των απαραίτητων εργασιών του Πολιτιστικού Κέντρου της πόλης του Λαγκαδά.
Η στήριξη νέων καινοτόμων επιχειρήσεων, η δημιουργία των κατάλληλων υποδομών και προϋποθέσεων για την επιτυχία τους μέσω της δημιουργίας μιας Προ – Θερμοκοιτίδας φιλοξενίας τους, είναι ο στόχος του δεύτερου προγράμματος συνεργασίας INTERREG στο οποίο συμμετέχει με πρότασή του ο Δήμος Λαγκαδά. Στο δίκτυο συνεργασίας θα συμμετέχουν νέοι επιχειρηματίες με καινοτόμες ιδέες σχετικά με τη γεωργία, την αγροτική ενασχόληση, την εφαρμογή πληροφοριακών συστημάτων στη γεωργική ενασχόληση, την παροχή υπηρεσιών σε θέματα αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής.
Η συνεργασία του Δήμου Λαγκαδά με εταίρους εντός και εκτός Ελλάδας θα επεκταθεί και στον τομέα επεξεργασίας βιομάζας, παραγωγής καυσίμων και ενέργειας φιλικής προς το περιβάλλον.
Η ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας θα συνεχιστεί και στους τομείς υγείας και κοινωνικής πολιτικής, με τη συμμετοχή της ΥΚΠΑΑΠ του Δήμου Λαγκαδά στο πρόγραμμα «HEALTH CARE CENTER». Σκοπός του προγράμματος είναι η βελτίωση της αποτελεσματικότητας του συστήματος πρωτοβάθμιας παροχής υγειονομικών υπηρεσιών προς τους Δημότες. Συγκεκριμένα η ΥΚΠΑΑΠ διεκδικεί την αναβάθμιση του ιατρικού εξοπλισμού του κοινωνικού της ιατρείου και του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».
Τέλος, προτάσσοντας την πρωτογενή παραγωγή ως το βασικό πυλώνα ανάπτυξης του Δήμου μας, ο Δήμος Λαγκαδά κατέθεσε πρόταση για τη στήριξη των μονάδων μεταποίησης γαλακτοκομικών προϊόντων της περιοχής μας, μέσω του Διακρατικού Προγράμματος «Balkan – Mediterranean 2014-2020».
Ο Δήμος Λαγκαδά παρόλη τη σημερινή υποστελέχωση της Τεχνικής Υπηρεσίας και την παντελή έλλειψη φακέλων και μελετών για τη συμμετοχή σε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα κατά τα προηγούμενα χρόνια, καταβάλλει σήμερα κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διεκδίκηση ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων για τον Δήμο μας.
Το αμέσως επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει η υποβολή πρότασης για την κατασκευή νέων αναγκαίων σχολικών μονάδων στον Δήμο Λαγκαδά μέσω του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Κεντρικής Μακεδονίας. Επίσης είναι έτοιμοι οι φάκελοι για την υποβολή προτάσεων σε χρηματοδοτικά προγράμματα του Πράσινου Ταμείου, επανένταξης των αποχετευτικών δικτύων και αξιοποίησης του Αλευρόμυλου Γεωργιάδη.
Υπενθυμίζεται ότι η άρτια τεκμηριωμένη πρόταση του Δήμου Λαγκαδά για την απόκτηση του Αλευρόμυλου Γεωργιάδη ήταν από τις ελάχιστες σε όλη τη χώρα που κατάφεραν να προκριθούν και να αξιολογηθούν θετικά από το Πράσινο Ταμείο, καθιστώντας τον Δήμο μας δικαιούχο στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την απόκτηση του διατηρητέου κτιρίου με εγκεκριμένο ποσό χρηματοδότησης 256.822€. Σήμερα προχωρούμε στη σύνταξη των απαραίτητων μελετών αναπαλαίωσης ώστε να ακολουθήσει η ένταξη του διατηρητέου κτιρίου σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα.