Το ΕΣΠΑ και ο ρόλος των Αυτοδιοικητικών Αρχών

espa2014Μέσω του ΕΣΠΑ προβλέπεται η διάθεση κοινοτικών κονδυλίων ύψους 20 δισ. ευρώ προς τη χώρα μας, για την περίοδο 2014-2020, μ’ ένα μεγάλο μέρος των πόρων αυτών να καλείται να το αξιοποιήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Το ΕΣΠΑ αναμένεται να αποτελέσει βασική χρηματοδοτική πηγή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για έργα και επενδύσεις την επταετία 2014-2020, με δεδομένες τις ελάχιστες κρατικές/δημόσιες επιχορηγήσεις που δίνονται πλέον προς τους Δήμους για επενδυτικές δραστηριότητες. Το νέο πρόγραμμα έχει αρκετές διαφοροποιήσεις και πολύ μεγαλύτερες απαιτήσεις σε σχέση με το τρέχον, δίνοντας έμφαση στην προώθηση της καινοτομίας, της επιχειρηματικότητας, της «έξυπνης εξειδίκευσης», της απασχόλησης, της ενίσχυσης της κοινωνικής προστασίας και συνοχής και σε ολοκληρωμένα προγράμματα τοπικής ανάπτυξης.

Σημαντικό επίσης στοιχείο είναι ότι η χρηματοδότηση των προγραμμάτων αυτών θα είναι πολυτομεακή και πολυταμειακή (ΕΤΠΑ, ΕΚΤ, ΤΣ, ΕΓΤΑΑ, ΕΤΘΑ) ενώ άξιο αναφοράς είναι ότι  παρέχει στους ΟΤΑ νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για την υλοποίηση τοπικών στρατηγικών ανάπτυξης όπως για παράδειγμα είναι τα χρηματοδοτικά προγράμματα «Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων», «Ολοκληρωμένη Εδαφική Επένδυση», και «Ολοκληρωμένη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη».

Τα προγράμματα και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που προβλέπονται για την Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουν έναν άκρως ανταγωνιστικό χαρακτήρα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι Δήμοι που θα αποκτήσουν προβάδισμα όσον αφορά το σχεδιασμό και την ωρίμανση έργων και δράσεων θα έχουν και ένα σαφές πλεονέκτημα στη διεκδίκηση χρηματοδότησης για τις παρεμβάσεις που έχουν σχεδιάσει.

Τα παραπάνω δημιουργούν  μεγάλες ευθύνες στις νέες Δημοτικές Αρχές – που προέκυψαν από τις πρόσφατες Δημοτικές Εκλογές του Μαΐου – και οι οποίες καλούνται άμεσα, χωρίς καμία χρονοτριβή, να διαμορφώσουν – σε συνεργασία με τους φορείς της τοπικής κοινωνίας (ΜΚΟ, τοπικές οργανώσεις, κλπ) και οικονομίας (ενώσεις παραγωγικών φορέων, ιδιώτες, κ.α.) – και να προωθήσουν το νέο προγραμματικό σχεδιασμό των Δήμων για την περίοδο 2014-2020, στη βάση των διαπιστωμένων τοπικών αναγκών και δυνατοτήτων, αξιοποιώντας στο έπακρο το έργο και τα αποτελέσματα της δημοτικής περιόδου 2011-2014.

Εν κατακλείδι γίνεται σαφές πως χρόνος για χάσιμο, από τους νέους αιρετούς άρχοντες της Αυτοδιοίκησης, δεν υπάρχει. Καθότι από την μέγιστη αξιοποίηση των νέων διαρθρωτικών πόρων θα εξαρτηθεί εν πολλοίς αν η τοπική ανάπτυξη γίνει πράξη προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών ή θα παραμείνει “οραματική” διακήρυξη. Τα αποτελέσματα θα δείξουν

Γαβριήλ Κουρής

 http://www.prismanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

twenty − eleven =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.