Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. «Γυναίκα… μία λέξη… πολλοί ρόλοι»

Με το πέρασμα του χρόνου η θέση της γυναίκας στην κοινωνία έχει αλλάξει ουσιαστικά. Η γυναίκα πλέον εργάζεται και δε διστάζει να διεκδικήσει όλα όσα θέλει σε αντιδιαστολή με παλαιότερα όπου οι κοινωνικές αγκυλώσεις σε μία κοινωνία καθαρά ανδροκρατούμενη, ήταν λιγότερο αυτόνομη και αναγκασμένη να ασχολείται με την οικογένεια της παραμερίζοντας τις προσωπικές της ανάγκες. Το έναυσμα για την απόκτηση όλων των παραπάνω δόθηκε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας με αποτέλεσμα να οριστεί  το 1977 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών η 8 Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα της Γυναίκας και τη Διεθνή Ειρήνη.

Η σύγχρονη γυναίκα πρέπει να επιβιώσει και να αντιμετωπίσει προκλήσεις και να ανταπεξέλθει σε πολλούς ρόλους με επιτυχία όπως της μητέρας, της συζύγου και της εργαζόμενης. Τα τελευταία σαράντα χρόνια μαζικοποιείται το κίνημα των γυναικών για ουσιαστική ισότητα η οποία κατοχυρώνεται και Συνταγματικά. Η γυναίκα απελευθερώνεται από πολλούς κοινωνικούς φραγμούς και προκαταλήψεις και εμφανίζεται με νέους κοινωνικούς ρόλους και αυτή επιτυγχάνεται  σε όλα τα επίπεδα όπως στην οικογένεια, στο επάγγελμα ,στη δημόσια ζωή με τη δυνατότητα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι κ.α

Όλο και περισσότερες γυναίκες μεγαλουργούν στην επιστήμη ,στις τέχνες και τα γράμματα. Παίρνουν μέρος στα κοινά ,διακρίνονται και λαμβάνουν ανώτερα αξιώματα. Το γεγονός όμως ότι βρίσκεται σε καλύτερη θέση από παλιότερα δε σημαίνει ότι όλα είναι τέλεια. Αυτό που έχει σημαντική αξία είναι η ορθότερη ενημέρωση και προστασία των γυναικών ανεξαρτήτου θέσεως, μόρφωσης και οικονομικής θέσης ώστε να διεκδικούν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και  εργασίας . Αν και βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα, οι διακρίσεις σε βάρος των γυναικών εξακολουθούν να υφίστανται και να παραβιάζουν τις αρχές των ίσων δικαιωμάτων και τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Πρέπει να δοθεί βαρύτητα στην εφαρμογή των κατοχυρωμένων δικαιωμάτων της στην καθημερινότητα της. Σε αυτό πρωτίστως μπορεί να βοηθήσει  το ελληνικό σχολείο με την ισότιμη εκπαίδευση των παιδιών, ώστε να καλλιεργηθούν ισότιμοι πολίτες και αξιόλογοι άνθρωποι οι οποίοι θα σέβονται τη γυναίκα και θα της αποδίδουν τη θέση που δικαιωματικά της αξίζει στην ελληνική σύγχρονη κοινωνία.

Για να πετύχουμε την ολοκληρωτική αλλαγή πρέπει να οδηγηθούμε σε μία νέα δομή και κουλτούρα που να αντανακλά  τις αλλαγές στην κοινωνία και στην αγορά εργασίας. Τελικός σκοπός της μάχης που δίνεται για την ισότητα είναι να εξισωθεί η Ελλάδα στον τομέα αυτό της ασυμμετρίας στις σχέσεις των δύο φύλων με τις προηγμένες χώρες της Ευρώπης.

Ανατολή Π. Κωνσταντινίδου

Εκπαιδευτικός

Δημοτική Σύμβουλος Πυλαίας-Χορτιάτη – πρ. Αντιδήμαρχος

Πολιτευτής Ν.Δ Β’ Θεσσαλονίκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

thirteen − 11 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.